[Itt van az RTL beszámoló]
Nem szeretnék hosszadalmas történeti visszatekintésbe belemenni, na meg a mindig kötelező Brillat-Savarin idézetet is kihagynám, hiába tartom nagyon érdekesnek és szórakoztatónak a könyvét, így Periklész és a vietnami marhahúsleves tanulságos történetét se adom közre, pedig nagyon idepasszolna. Viszont olyat kínálok, amihez hasonló sem létezik itthon: megkóstolhatod az umamit.
Persze umamit, az ötödik ízt lehet kóstolgatni házi körülmények között is szolídan, benne van például a parmezánban és sok egyéb élelmiszerben. Még a 20. század elején találta ki a kifejezést egy japán vegyész, aki szerint a négy alapíz, az édes-sós-keserű-savanyú nem elég a teljes íztérkép megjelenítéséhez, van egy ötödik alapíz is, a nem igazán definiálható "jóíz", ennek adta az umami nevet. Nyilván nem teljesen véletlen, hogy a – gasztronómiában is – perfekcionista japánoknál jelent meg először a fogalom, aztán sok évtizeddel később már Európában is elkezdték nagyjából tényként kezelni az ízlelőtérkép frissítését. Umamit persze fogyasztottak már sok-sok évszázaddal ezelőtt is, csak nem úgy hívták, így például a rómaiak garum nevű fermentált halszósza, amit ízesítéshez használtak, tele van umamival, nem teljesen véletlen, hogy Ázsiában is rendkívül népszerű a műfaj, halszósz és rákszósz például a nagy kedvencemben, Vietnamban is szinte kötelező az ízesítéshez. De Laoszban is találkoztam vele, a szegényebb részeken gyakran a rizs egyetlen ízesítőjeként szerepel az étkezésben. A garumról Heston Blumenthalt, a tökéletességmániákus brit séfet is érdemes meghallgatni:
Ő a rómaiak ketchupjaként emlegeti, nem véletlenül, hiszen az érett paradicsomban is sok umami van. Sok ételben egyébként nyersen nem érvényesül igazán, ilyen például a marhahús is, ahol hőkezelés kell neki, illetve mondjuk a parmezán vagy a halszósz, ahol a fermentálás csalja elő. És rengeteg umami van a kombu tengeri algában, ami a japán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, ebből és bonito vagy katsouboshi (szárított tonhal, utóbbi a füstölt verzió) pehelyből készül a dashi, az alaplé. Egy rámen leves is rengeteg umamit tartalmaz, hiszen dashiból indul, és a többi összetevője is umamis, a mizópaszta, a szójaszósz. [Itt egy viszonylag egyszerűen elkészíthető rámen recept.]
Minden Világevő Vacsora után megkérem a megjelenteket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet. Az azért nagyon jó érzés, hogy a két legfontosabb kérdés eddig így alakul. És ebben benne van pl. ez a válasz is arra, hogy ajánlanád-e ismerősödnek:
"Nem, mert a végén nem marad nekünk szabad hely :)"
Az egész téma apropóját az adja, hogy kitaláltam, hogy kellene csinálni egy Umami vacsorát, ahol gyakorlatilag umami-túladagolást lehet átélni. Ehhez a Burger and Love-ot kértem fel partnernek, ahol nagyon finom hanburgert ettem korábban, csúcséttermekben is ritka Josper faszenes kemencében sütik a húst, elbíbelődnek a Heston Blumenthal burgonyával, és ráadásul a csapat közeli kapcsolatban áll a japánfanatikus Takács Lajossal, akinek ehhez a témához természetesen rengeteg hozzáadnivalója volt. A B and L sajt szakácsával, Szabó "Hulk" Gáborral meglehetősen sokat töltöttek kísérletezéssel, amíg megalkották az umami menüsort, aminek az előételében és a desszertjében is tombol az umami, de a lényeg persze az umami burger, amit be kéne tiltani, annyi van benne, főleg az úgy nevezett master szószban, ami megjelenik az ökörszív paradicsomra kenve és - zselésítve - a húsba injektálva is. Aki megkóstolná, a múltkori sikeres főpróba után, amin az RTL Klub Híradója is fogatott a különleges ízélményről, újabb exkluzív esély van rá, jövő szerdán újra Világevő Umami Vacsora, korlátozott férőhelyekkel.
Jelentkezéshez minden infó itt megtalálható, emailben kell jelezni az igényt a vilagevoesemeny@gmail.com címen, érdemes sietni vele, hamar be fognak telni a helyek, aztán pedig nagy kérdés, hogy lesz-e még ilyen!
És hogy milyen élmény is egy Világevő Umami Vacsora? Itt vannak visszajelzések az elsőről:
"Életem legfinomabb hamburgerét ettem tegnap! RESPECT!"
"Fantasztikus fuziok, izek feltunese egymas utan, bumm-bumm-bumm!
Csak kapkodtuk a fejunket, mint a Pho-nel.
Azt mar tudjuk, hogy ami a Te ajanlasoddal jon ki, azt meg kell kostolni!
Koszonjuk!"
"A közösségi élmény / összeültetés tetszett, jó volt vegyülni, ismerkedni, hasonló vagy más gondolkodású arcokkal beszélgetni."
"A hamburger és a desszert zseniális volt, a csapolt sőr is nagyon ízlett. Jó volt elbeszélgetni kicsit a gasztronómiáról."
"az intenzív umami élmény tetszett a legjobban, főként a kóstoló kanálban és hát a burger. az remek volt. ropogott és omlós volt, a paradicsom is érződött meg a shitake is, a buci pirítva, a hús pedig kellően tömör de gyönyörű rózsaszín, nem spórolva a mérettel. ráadásul az asztaltársaságnál is kiderült, kicsi a világ."
"Umami Burger. Abban minden ott volt.. De ez volt a cél.. "
"tényeg brutál. A húspogácsa állaga pedig maga tökély..."
És képekben: (egyébként ma este lesz az RTL Klub Híradójában, a tervek szerint fél 8 előtt kb 5 perccel.)