Szándékosan nem olcsót írtam, mert a felsorolt ebédek nem olcsók. Nem is drágák, hanem nagyon jól árazottak, az ár-érték nagyon stimmel ezeken a helyeken, még ha van is esetleg közte olyan, ami drágának tűnik, és nyilván nem fér be minden napra, de azért kezeskedem, hogy nem túlárazott. A szubjektív listámon olyan helyek vannak, ahol menü van, azaz nem egy étel teszi ki az ebédet. És a legfontosabb rendező elv a kiváló minőség, azaz nem kerültek bele az olcsón közepes kajákat előállító iparosok, de még a kifejezetten jó ételeket készítő helyek sem, csak a kimagaslóan jók. Kimaradnak így a hentesek, a gyorséttermek is. Olyan helyeket gyűjtöttem össze, rengeteg étteremlátogatásom során, ahol a gyomor megtöltése nagyon különleges kulináris élmény is egyben.
[Programajánló: február 5-én, szerdán este Világevő Umami Vacsora, nagyon komoly, umamival, az ötödik ízzel megpakolt burgerrel (Takács Lajos és Szabó Gábor kooprodukciója), Heston Blumenthal legendás sült krumplijával, kísérőkkel, desszerttel, korlátlan cola- és sörfogyasztással, Riedel colakóstolópohár kipróbálással. Részletek itt, jelentkezés csak emailben (vilagevoesemeny@gmail.com)! Utolsó helyek!]
A legjobbak:
[Ár szerint nagyjából növekvő sorrendben.]
nU Bisztró: az árharcos
Hetente változó ízes, érdekes, változatos ételek ízlésesen tálalva, fogásonként négyféle lehetőséggel szabadon állítható össze a menü.
Pluszpont: halételek, franciás fogások, fesztelen környezet, 30 perces menü és különlegességek is.
VI., Eiffel tér
Séf: Fülepi Kálmán
3 fogás: 1790,-
weboldal
Olimpia étterem: a különleges
Napi menü rengeteg izgalmas, akár egzotikus tétellel, Takács Lajos után is van élet, nem is akármilyen!
Pluszpont: szikvíz az árban, nagy változatosság, sok tengeri étel.
VII., Alpár u. 5.
Séf: Ádám Csaba
2/3 fogás: 1950,-/2250,-
weboldal
Atakám: a bezárt :(
Laci!Konyha: a butikebéd
Változatos, nagyon magas minőségű menü, rendszeresen visszatérő klasszikusakkal, ázsiaias behatással.
Pluszpont: kellenes környezet, felejthetetlen klasszikusok, mint a csirkemáj, a fekete szezámos desszert, vagy a legendás 100 éves leves.
XIII., Hegedűs Gy. u. 56.
Séf: Mogyorósi Gábor
2 fogás: 2200,-
weboldal
korábban a Világevőn
Laci!Pecsenye: a belvárosi
Az Olimpia különc, a japán gasztronómia és főleg konyhafilozófia iránt elkötelezett Takács Lajos a Bazilika mellett is nagyon kreatív.
Pluszpont: Kiváló fekvés, kellemes, fesztelen hangulat, határozott ízek, különleges kombinációk.
V., Sas u. 11.
Séf: Takács Lajos
2/3 fogás kávéval: 2450,-/2950,-
weboldal
korábban a Világevőn
Zona: a csúcsszínvonalú
Lenyűgözően izgalmas ételek a baszkföld-budapest-ázsia tengely mentén, a város legkreatívabb desszertjeivel kombinálva.
Pluszpont: Modern és fesztelen, szuper enteriőr, fantasztikus alapanyagok.
I., Lánchíd u. 7-9.
Séf: Huszár Krisztián, cukrász: Balatoni Brigitta
2/3 fogás: 2800,-/3500,- (+12,5%)
weboldal
korábban a Világevőn
Nobu: a fúziós
Perui-japán fúzió, a város talán legjobb sushija is itt található, de ebédre inkább az elérhető árú donburi egytálételeket javaslom, amikhez misoleves és savanyúság jár a rizságyon kínált "feltéthez".
Pluszpont: fesztelen környezet, különleges ízek, kiváló rizs.
V., Erzsébet tér 7-8.
Séf: Schreiner Gábor
2900-5900,- (+12,5%)
weboldal
korábban a Világevőn
Baltazár: a házias
Ez a kakukktojás, nincs menü, de annyira mesés például a csirkepaprikás vajas galuskával, hogy egy napi levessel párosítva itt a helye, nagyon bőséges és kiváló ebéd.
Pluszpont: ha nem utálnám az ízorgia szót, akkor használnám, így marad az, hogy aki azt a csirkepaprikást nem kóstolja meg, magára vessen! Parkolás ingyenes, nagyon jó enteriőr, kiváló húsok a Josper grillről.
I., Országház u. 31.
Séf: Litauszki Zsolt
2 fogás: kb. 4000,-
weboldal
korábban a Világevőn
Lou Lou: a francia
Heti rendszerességgel ismétlődő francia klasszikusok modern, és kiváló minőségű feldolgozásban. Ha csak egy esélyt adsz a világhírű francia konyhának, akkor itt érdemes.
Pluszpontok: elegáns, de mégis fesztelen enteriőr, ízléses tálalás, Rudits-nívó a garancia, nyúlpecsenye, borjúmáj és vörösboros kakasragu.
VI., Székely M. u. 2.
Séf: Nagy Attila
3 fogás: 4400,-
weboldal
korábban a Világevőn
Onyx: a csillagos
Az alapárért ugyan limitált a választék, de a Michelin-csillagos minőség sok mindenért kárpótol, kreatív, fantasztikus minőségű, kellőképpen magyaros, de cseppet sem megszokott ételek.
Pluszpont: Elegáns környezet, hihetetlen kenyerek, Bocuse d'Ort sikeresen abszolváló sikercsapat.
V., Vörösmarty tér 7-8.
Séf: Szulló Szabina, Széll Tamás
5990,- (+15%!)
weboldal
korábban a Világevőn
És a plusz 1, mert "kicsit" kiesik, pedig nagyon szívesen elmenüzgetnék ott:
Ikon: a keleti
Pataky Péter nagy lendülettel kezdte meg a keleti országrészek meghódítását a fine dining számára, nagyon drukkolok, hogy sikerrel járjon és az országban egyre több helyen lehessen csúcsminőségű ételeket enni.
Pluszpont: a bátorságért, a házias ízekért és a helyi sajátosságok, alapanyagok felkarolásáért!
Debrecen
Séf: Pataky Péter
2/3 fogás: 1600,-/1900,-
weboldal
korábban a Világevőn
És a legnagyobb kedvenc, Budapest legjobb ebédje a fentiek közül:
a Lou Lou, ahol a nagy kedvencemet, a szívügyemnek is tekintett francia gasztronómiát végre teljes fényében mutatják be a hazai közönségnek!
És amik lemaradtak, azok szándékosan maradtak ki általában, mert változatosságban, izgalomban, a hely szellemében a fentiek jobbak. Írok majd külön a kifejezetten olcsó, ám gasztronómiai szempontból nem a legfelső kategóriáról is (=ez itt most nem az), Frici papa, Klassz, Kádár és a többiek ide nem férnek be, a fenti helyekre nem kajálni kell menni, hanem az ételt ünnepelni. (hú, ez magasztos lett.)
Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz és a hírlevelünkhöz, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a programokról! Instagramon pedig élő a közvetítés a gasztrokalandokról!