Elég nagy szalonnarajongó vagyok, főleg a jó abált csécsi olyan, amit, ha meglátok a hentesnél és frissnek tűnik, akkor nehezen tudok ellenállni. Viszont szalonnához hagyma is kell, az meg nem túl környezetbarát.
Ma reggel viszont végre felfedeztem egy olyan kombinációt, ami megoldja, hogy elfogyaszthassam az előző napról megmaradt remegős csécsi szalonnát anélkül, hogy egész nap kerülgetnem kelljen az embereket, vagy nekik engem. (és nem, nem a brutális fokhagymakrémre gondolok...)
Vettem pár napja egy kis konzerv chipotles adobados-t (fut chipotle en adobo néven is), azaz a híres mexikói chilipaprikát, a jalapenot, csak éppen füstölve, majd paradicsomos mártásban puhára főzve, gyakorlatilag lekvárként. (A Táfelspiccen volt róla nemrég egy hosszabb cikk is.) Magában is, szendvicseken is rettentő finom, meg egy csomó mexikói (ihletésű) étel fontos alapanyaga, szóval érdemes amúgy is beszerezni, nagyon közel áll a magyar ízléshez, elég csípős, de nagyon jól adagolható, kisebb darabokban fogyasztva a csípés mellett kiválóan érvényesül a füstölt paprika, fűszeres paradicsommártás íze is. Azaz ragyogóan kiváltja a pirosarany-erőspista-tengely túlsózott, adalékanyagokkal általában alaposan telezsúfolt termékeit.
És a mai felfedezésem alapján tökéletesen passzol a jó kis csécsi szalonnához is, így az hétköznap reggelire is élvezhető, hurrá!
Akit még ennél is autentikusabb latin-amerikai ízek érdekelnek, még tud jelentkezni a szeptember 11-i óriási Brazil vacsorára. És közben 12 ezret is meghaladt a FB-oldal követőinek száma, csatlakozz, ha szeretsz jókat enni és akár utazni is.
Elérhető gourmet boltokban, de simán hipermarketek egzotikus/nemzetközi részlegén is érdemes keresni. Arra érdemes figyelni azért, hogy az összetevők között élelmiszerek szerepeljenek, ne azok helyettesítői. (Az enyém a Tescóból van, La Costena márkájú)
És hamarosan 3 éves lesz a blog!