Mivel a Facebook oldalon többen is kérték, gyorsan leírom ezt az egyszerű kis receptet, aminek egyébként meglehetősen finom a végeredménye, és persze variálható sokféleképpen ízlés szerint.
Leginkább a célzott bevásárlás elmaradásának köszönheti a létét a mai vacsorám, persze nyilván nem mindenkinél van otthon a hűtőben mascarpone, pedig érdemes tartani.
Diós-mascarponés pasta
Hozzá valók (2 főre):
tészta (valamilyen kis alakú a legjobb, és fejenként kb 15-20 dkg)
4 újhagyma vagy 1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 nagy marék dió
fél doboz mascarpone
só, (fehér)bors
parmezán a tetejére (én végül lelfelejtettem, anélkül is jó)
Elkészítés:
Felteszem a vizet forrni (sóval), aztán bele a tészta, a csomagoláson feltűntetett ideig. Ez apróbb tésztáknál minimum 10 perc szokott lenni, szóval bőven van idő csak ezután nekilátni a többi munkafázisnak.
Kevés olajon kicsit megpirítom a hajszálvékony szeletekre vágott fokhagymát (én szeretem kb csipszre túlsütni), mehet bele a felaprított hagyma, majd amikor az megdinsztelődött, magasabb lángon a finoman összemorzsolt dió [és opcionálisan egy nagyon kis csipet felaprított sáfrány (ha sáfrányos szeklice, akkor mehet kicsit több)]. Megpirítom, majd a kész tésztát összekeverem a mascarponéval, sózom, borsozom és tálaláskor megszórom bőségesen hagymás dióval, reszelhetek rá parmezánt is. Megeszem, közben elégedetten bólogatok.