Nagyon izgalmas lehetőség adódott a debreceni Ikon étterem számára, amikor egy ismerősükön keresztül bemutatkozási lehetőséghez jutottak az orosz fővárosban. A kihívás óriási: egy elegáns moszkvai étteremben kell a magyar konyha hetét megrendezni, egy modern, magyar menüvel. A tét még nagyobb.
Bár egyelőre még semmi biztosat nem lehet tudni, de még az is elképzelhető, hogy ha sikeres lesz a bemutatkozás, akkor Moszkvának újra lesz magyar étterme, aminek a szakmai vezetését a magyar séf, Pataky Péter vállalná, üzemeletetésében és kialakításában pedig jelentős szerepet játszana a debreceni Ikon és tulajdonosai. De ez még csak egy szép utópia egyelőre, nézzük a jelent.
Elkísértem a legnevesebb moszkvai piacra, a Dorogomilovszkij piacra a séfet, aki minden reggel itt kezdi a napot a magyar hét során, innen igyekszik beszerezni az alapanyagokat. Ez bizonyos termékekkel nagyon könnyű feladat, másokkal, például a megfelelő minőségű húsokkal és halakkal már egy kicsit nehezebb. De úgy tűnt, Péter eléggé szereti a kihívásokat.
A magyar menü nagyon finom, frissen sütött kiflikkel és kenyérrel indult (hozzá vaj és tepertőkrém), majd egy hortobágyi palacsinta következett.
A húsos palacsinták, blinik és blincsikik itt is elég népszerűek, de paprikás habbal még biztos nem sokan kóstolták.
Aztán egy "klasszikus", amit a Gourmet-n is kóstolhattunk Pétertől, a harcsasonka, ezúttal kovászolt zöldbabbal és kaporhabbal, szerintem még az akkorinál is jobban sikerült, üdítő, érdekes, nagyon passzolnak az ízek is, a textúrák is, a roppanós zöldbabnak simán megadom a legjobb mellékszereplő Oscar-díját:
Kovászolt és savanyított zöldségekből volt egyébként a piacon is hatalmas kínálat, szóval ez is ismerős lehet az orosz ízlelő bimbóknak:
A hús kiválasztása nem volt egyszerű, "kicsit" mások itt a szokások:
Azért a végeredmény, a gulyás leves lényegesen jobban mutatott:
Ettől a bácsitól volt hozzá az újhagyma, ami pirítva van a tetején. (ugyanolyan gyenge ízű, kicsit sem csípős fajta, mint, amit Bakuban is mindenhez adnak)
Ha már mindkét nép nagy kovászrajongó (ezzel készül ugye az itteni népi üdítő, a házilag készült változatban nagyon fino kvász is), a kis frissítő-tisztító fogás is ezen alapul, egy kovászos uborka szorbé:
Aztán egy csodás halászlé változat, ponttyal töltött ravioli a levesbetét:
Pedig a halbeszerzés nem volt egyszerű:
A rák végül maradt, hiába hűtötték gondosan hógolyókkal is...
De halra azért szükség volt.
A főételhez csak nyári zöldségekre volt szükség a piacról, abban és gyümölcsökben pedig elég erősek:
A hús szerencsére otthonról jött, a mangalica szűz és a tarja is. Elég komoly lett, roppanós zöldségek, és két teljesen más karakterű hús izgalmas kombinációja:
Egy kis savanyított cékla lágy kecskesajttal a desszert előtt:
Aztán a lezáró, modern somlói, pohárdesszertként tálalva:
Nagyon szuper volt a menü, és úgy tudom, hogy a közönség is nagyon lelkes volt, nyitottan, érdeklődve fogadták a magyar ízeket és nagyon elégedetten nyilatkoztak róla.
Itt pedig épp a séf nyilatkozik, az MTI-nek:
Ez pedig az étterem, a helyszín, nagyon jó környéken egy profi, elegán étterem, szerintem fogunk még hallani róla...
Itt pedig a teljes Ikon-delegáció, Debrecen meghódította Moszkvát:
Kiegészülve Budapesttel:
Szóval hajrá Debrecen, hajrá Ikon, remélhetőleg lesz folytatás is Moszkvában!
Sok további moszkvai gasztrofotó itt, nagyban. És jönnek még a beszámolók az orosz konyháról, pilmenyiről, borscsról, Café Puskinról és a többi finomságról.