Azt megszokhattuk már, hogy rengeteg dolgot hívnak bécsi szeletnek itt Budapesten, általában nem nagyon mutatkozik összefüggés az eredeti recepttel, maximum annyi, hogy egy hússzelet panírban sütve. Ez viszont az eredeti recept, nem is akártkiről, egy két Michelin-csillagos osztrák séftől, aki pár éve úgy döntött, hogy inkább egyszerű és finom kajákat főz a luxus helyett.
Volt már itt a blogon szó a témáról, olyan séfekről, akik szándékosan elfordulnak a fine diningtól és elkezdenek egyszerűbb irányba menni, persze felhasználva a sok-sok hasznos tapasztalatot. Mesélt erről nekem Yves Camdebord, akinek az éttermébe általában 8 hónapra előre lehet csak foglalni (hamarosan közzé is teszem az interjút itt), és egy másik kiváló párizsi séf, David Rathgeber. A bécsi Christian Petz is hasonlóan gondolkozott, amikor otthagyta az egyik legelegánsabb bécsi hotel, a csak lakosztályokat tartalmazó Palais Coburg általa két Michelin-csillagosra felhozott éttermét és inkább egy állóhajóra tette át a székhelyét a Schwedenplatz közelébe, a Duna-csatornára.
Maga a helyszín több szempontból is érdekes, ugyanis nem csak egy étterem (esténként), hanem elsősorban egy fürdőhajó/strandhajó, a napozófedélzeten van egy jó kis medence, és még a beugró se túl sok (5 eur), szóval akár egy meleg nyári bécsi városnézős nap közepébe is be lehet iktatni programnak, utána egy jó fagyizással az Eis-DrechsGreißlernél, ami csak pár perc sétára van és hihetetlenül jó.
A Meister, alkotás előtt:
És akkor jöjjön a recept!
Wiener Schnitzel, azaz borjú bécsi vagy bécsi szelet
Hozzávalók:
4 szelet borjúhús, egyenként 120-150g (felső comb például kiváló)
100 g liszt
2 tojás
100 g zsemlemorzsa (ideális esetben házi)
500 g olvasztott, tisztított vaj
1 citrom
só
Elkészítés:
A húsokat két fólia közé téve körülbelül 4mm vastagságúra klopfoljuk, majd a hússzeletek mindkét oldalát megsózzuk.
A tojásokat felverjük, de csak annyira, hogy még kellőképpen sűrű maradjon.
A húsokat először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk, a zsemlemorzsát enyhén rányomkodjuk.
A vajat serpenyőben körülbelül 160°C-ra forrósítjuk.
A szeleteket a vajba helyezzük úgy, hogy az éppenhogy ellepje. Sütés közben a serpenyőben levő olvadt vajat lötyögetjük. A húsokat körülbelül 2 perc sülés után megfordítjuk, és mindkét oldalát készre sütjük.
Konyhai papírtörlőn óvatosan lecsepegtetjük, citromcikkel és burgonyasalátával tálaljuk.
Fotókat ezúttal vettem át az Österreich Werbungtól is, nem találom a saját Holy-Moly-s fotóimat.
Ma 10h-től jótékonysági program és délután 4h-től árverés! Rengeteg jó dologra lehet licitálni a jó ügyért, többek között az anyukám által varrt csodálatos cipzáros borsócsaládra! :)