A nagy Szovjetunió gasztronómiája
2013. június 23. írta: világevő

A nagy Szovjetunió gasztronómiája

Miután kezd úgy tűnni, hogy a nyaram erősen a Szovjetunió utódállamai által definiálódik, kicsit utánanéztem annak, hogy mit lehet fellelni a Nagy Testvér gasztronómiájáról. Persze nem az éhínségre és a hiánygazdaságra voltam kíváncsi, hanem inkább az érdekességekre, a hivatalos propaganda alaposan felpimpelt "valóságára". És izgalmas dolgokra bukkantam.

cccp-2.jpg

A tegnap véget ért azerbajdzsáni túra után (a beszámoló készül már) hamarosan egy moszkvai túra indul, az apropója ennek is elég örvendetes, de nem egy új repülőjárat (a Wizzair júni 17-től repül Bakuba) adja, hanem a debreceni Ikon étterem mutatkozik be az orosz "oligarchák" előtt, remélhetőleg sikerrel. És ha már arra járok, persze újra körülnézek alaposabban is, hogy mi újság a boltokban, piacokon, pelmenyizőkben...

_FOS2922.jpg

Puskin Anyeginjében (Áprily Lajos fordítása) is szerepet kap a gasztronómia, el is gondolkoztam azon, hogy vajon az olvasónapló megírásához annak idején csak átfutottam, azért nem tűnt-e fel, vagy el se olvastam:

"Véres roastbeef a vacsorája
Meg szarvasgomba-csemege,
Francia konyha remeke,
S májpástétom, Strasbourg csodája,
S rá Limbourg sajtja is jöhet
S aranyszín ananász-szelet."

Na ennyi volt a magaskultúra, jöjjenek a képek, amik két forrásból származnak. Egyrészt az ötvenes években készült reklámplakátok (nagy kérdés persze, hogy mi szükség lehetett reklámplakátokra akkoriban, gondolom inkább csak a Nyugatnak szólt a dolog), másrészt az 'Ízes, egészséges szakácskönyv" illusztrációi, amik elég feltűnően köszönőviszonyban sincsenek az esztétikával, nem is beszélve arról, hogy nagyszerű ipari termékeket reklámoznak főleg, mint például levesporok és konzervek. A plakátokon van néhány meglepetés is elbújtatva, eléggé elakadt a szavam például, amikor a kedvenc francia digestivem, a Chartreuse szovjet testvérét (hamisítványát?) megláttam, vagy a jó kis Tokajit...

001.jpg012.jpg

02_ussr_alco.jpgHa valaki nem olvasná a cirill betűket, ez egy "pino-gri", azaz pinot gris.

2.jpgPélda a rendkívül vonzó ételekre...

07_ussr_alco.jpg

alcj.jpg

33.jpgNa ebből se kerülhetett sok a lakosság 99 százalékánál az asztalra...

Viszont láttam ilyesmit Bakuban az egyik piacon, csak fotózni nem engedték, mert persze illegálisan forgalmazott tokhalkaviárról volt szó:

IMG_4458.JPG

06_ussr_alco.jpgEgy hercig doboz bonbon és a "Tokaj"

6a00d8341ccb7e53ef01053702c51c970c-800wi.jpg

3090413478_7ab7401dec.jpg"Sartrez", azaz Chartreuse, nehéz elképzelni, hogy a hallgatási fogadalmat tett kartauzi szerzetesek lepaktáltak a szovjethatalommal és elárulták a szupertitkos likőrreceptjüket. (Jártam egyébként a nagy kolostorjuknál, sőt, még a "PR"-es atyával, Dom Benoit-val is összefutottam véletlenül)

tumblr_m3ahublCOd1qkqibd.jpg

Hamarosan jön a bakui beszámoló, sok-sok egzotikus finomsággal. Van egyébként jó forrás is a jelenlegi orosz (és környékbeli, például grúz és azeri) konyha megismerésére, a Vince kiadótól az Orosz kulinária című könyv meglehetősen alapos.

Még sok szovjet retro kajás kép itt az albumban.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr275374322

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.24. 15:53:20

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bernik 2013.06.24. 11:27:12

ГУЛАГ: Главное Управление Исправительно-Трудовых Лагерей

Hitler elvtárs tanodája.

smartdrive 2013.06.24. 13:23:27

mikori képek ezek? mert a 60-as években már messze nem éheztek, sőt, ezen büszkélkedtek, hogy náluk ennyi meg ennyi millió tonna hús meg gabona van

Barnalány 2013.06.24. 13:28:09

@smartdrive:

Éhezés már az '50-es években sem volt a Szovjetunióban - ellentétben a II. vh. előtti milliós éhhalállal! Persze nyilván nem borították gasztrohotelek az orosz szteppét, sem a szibériai tajgát.:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.24. 13:30:03

"Na ebből se kerülhetett sok a lakosság 99 százalékánál az asztalra..."

Erről egy 70-es évekbeli orosz vicc.

Amerikai újságíró megkérdezi:
- Miért nem lehet kapni a szovjet boltokban kaviárt?
- Mert nincs rá kereslet.
Újságíró nem hiszi, erre elviszik egy moszkvai boltba, 3 órán keresztül nézni a forgalmat, S tényleg: senki sem keres kaviárt!

Barnalány 2013.06.24. 13:32:10

Posztoló/Posztolnyik:

A tokajis képen látható desszert is magyar, nagyanyámnál volt ilyen doboz, a varrókészletét tartotta benne, jól emlékszem rá, még a kis szalagokra is, a doboz alsó és felső részei között!

Volt egy kicsit későbbi változata is, a Kalocsa desszert, szintén nyolcszögletű dobozban. Abból még kaptam is kiskoromban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.24. 13:34:12

@Barnalány:

Örök, feledhetetlen élményem 1985-ből, Havannából:

Egy kisebb társaság gyűlt össze: egy szovjet-ukrán gyerek, két bolgár lány (az egyik az egyetem szépem az én barátnőm), egy keletnémet lány, két lengyel, két cseh fiú, és én. Valahogy szóba került, hogy szar dolog ez az áruhiány. Erre váratlanul az ukrán fiú közbeszólt: “Hála Istennek, nálunk Kijevben ez nem jellemző, nálunk még kolbászt is lehet kapni a boltokban!”. Erre a beszólásra a szerényebbek elmosolyodtak, de a többség röhögni kezdett. Még a Szovjetúnión kívüli legalacsonyabb életszínvonalú Bulgáriából érkezett két lány is csak nevetni tudott azon, hogy valaki büszkén említi a kolbászt valamiféle luxuscikként, s elmeséli, hogy nálunk még ilyen luxuscikk is kapható, azaz nem beszélhetünk áruhiányról. A legfélelmetesebb persze az volt, hogy az ukrán gyerek komolyan nem értette, hogy mi a vicces abban amit mondott, mert ő ezt komolynak szánta. Ő csak Kubát és a Szovjetúniót ismerte, s számára az üres bolt volt az alap.

Barnalány 2013.06.24. 13:44:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ha már szovjet kereskedelem és '70-es évek + vicc, akkor jöjjön egy másik is:

Iván Ivanovics bemegy a GUM-ba (aki nem tudja mi az a GUM, nézzen utána!), öltönyt akar vásárolni. Nézegeti, próbálgatja az öltönyöket, de mind el van szabva. Odamegy az eladóhoz:
-Kérem, eladó polgártársnő, ezek az öltönyök hordhatatlanok, mint el van szabva! A zakó egyik ujja hosszabb, mint a másik, a zsebek nem egy magasságban vannak a két oldalán, a nadrág egyik szára pedig szűkebb és rövidebb…
-Hogy mondhat ilyet, polgártárs? Ezek az élenjáró szovjet konfekcióipar remekei, csak tudni kel őket viselni! El kell sajátítania, polgártárs, a viselésükhöz szükséges elegánst testtartást. Nézze csak: ha a bal kezét kissé feljebb emeli, miközben a másik vállát lazán lejjebb ejti, máris egyforma lesz a zakó két ujja és a zsebek is egy magasságba kerülnek rajta! A nadrág pedig? Ott a bal lábát térdben kissé rogyassza be, a jobbal pedig járás közben írjon le kis köröket – így, immár haladás közben, helyreáll a két nadrágszár szimmetriája!
Gyakorol Iván egy keveset, aztán fizet és az új öltönyében, az újonnan tanult mozgással, kilép a Vörös térre.
Éppen arra jár két amerikai turista. Az egyik, meglátva Ivánt, lemondóan szól a másikhoz:
-Látod, Joe, mégiscsak el fogjuk veszíteni a hidegháborút, győzni fog a kommunizmus!
-Ugyan már, Sam, miért gondolod így? – kérdi a másik.
-Hát nézz csak oda: a szovjetek már az ilyen nyomorékokra is tökéletesen illő konfekcióöltönyöket tudnak gyártan!

Skunkworks 2013.06.24. 13:44:53

"... Józsi, ki az aki ennyire válogat???"
-Hofi-

Elijah_Baley 2013.06.24. 13:47:48

monnyuk ezek olyan cuccosok amik amúgy is import meg mindenütt egyforma, hol a sós/marinált hering, a szárított hal és egyéb frankón ruszki kaják?

Barnalány 2013.06.24. 13:48:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

No, igen, hosszú az út a nem éhezéstől addig, hogy a kolbász már ne számítson luxusnak!

Anyu mesélte, hogy amikor a '80-as évek elején szovjet iparművész-hallgatók érkeztek Budapestre és meglátták, hogy a Rózsadombon egy-egy villában egy-egy család lakik, egyszerűen nem értették, hogy miért kell egy olyan kis országnak, mint Magyarország, annyi pártvezető, hogy azok egy egész kerületet megtöltenek.:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.24. 13:54:00

@Barnalány:

- Miért elfogadhatatlan a kommunisták számára a Biblia tanítása?
- Mert a Biblia azt tanítja, hogy először volt káosz, majd ebből az isteni terv segítségével rend lett. A kommunisták viszont tudják a gyakorlatból, hogy először szokott lenni terv, s aztán jön a káosz.

*

Egy kérdés, melyre a jereváni rádió nem tudott választ adni:
- Ha az egész világon győz a szocializmus, honnan fog a Szovjetúnió búzát vásárolni?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.06.24. 17:16:46

Ilyen tömény, ostoba demagógiát! "Miközben egy ország éhezett..." - mintha most olyan kibaszott jól élne mindenki, miközben néhány kiválasztott milliókat költhet egy-egy vacsorára.

Fejesrob 2013.06.24. 17:58:11

@Barnalány: Posztolnyik:))))))))))

Én már a Kalocsát ismertem, nagyon frankó dolgok voltak benne.

Amúgy voltam osztály kiránduláson Budafokon és hiába nem voltunk még 18 évesek, kóstoltatták rendesen velünk a borokat. Végül felmentünk az igazgató szobájába, aki elővett és poharainkba kitöltött egy üveg nagyon szép aranyszínű, bántóan édes és szinte likőr sűrűségű italt (bort?).

Mondta, hogy ezt nálunk nem hozzák forgalomba, csak az oroszok kapják, mert az ő ízlésüknek van kifejlesztve, de ott is csak a fejesek ihatják, speciális, nekik szóló üzletekben lehet kapni.

(Hasonló ital van a németeknél is, de ott vörös színű).

Ducasse 2013.06.24. 19:52:35

Prima, hogy szorgalmasan olvasod a magyar Wikipédiát, de azért a jó ízlés megkívánná, hogy ha idézed azt jelezd is!

ZON 2013.06.24. 19:59:45

@Barnalány: Ivan Ivanov kisfiú volt, mikor édesapja eltűnt a Nagy Honvédő Háborúban. Évekig keresték, de beletörődtek, hogy valahol, egy jeltelen sírban nyugszik.
Ivan Ivanov félárvaként szakmát tanul, felnőve munkásként dolgozik egy gyárban, családot alapít.
November 7-én veteránok kórusa lép fel a gyárban, ősz szakállú kozákok énekelnek,táncolnak.
Ivan Ivanov egyszer megbűvölten feláll, a színpadhoz tántorog, és karjait nyújtja az egyik apóka felé :" Apám! Édesapám!"
Újságírók, riporterek gyűrűjében kiderül, hogy TÉNYLEG az elveszettnek hitt apa az illető !
-"Kedves Ivan Ivanov ! Huszonöt éve nem látta az édesapját,aki szakállat növesztett, megöregedett. Honnan jött rá, hogy őt látja?

-Megismertem a nadrágját..."

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.24. 20:02:49

@Ducasse: a nagy hangu kijelenteses utan nyilvan nem okoz gondot, hogy ramutass konkretan, hogy mit es pontosan honnan vettem at. Nagyon kivancsian varom.
(Egy idezet van a szovegben, annak a forrasat es a forditojat is jeloltem, hasonloan a kepek forrasahoz.)

Negotiator 2013.06.24. 21:35:44

@Fejesrob:
Le fogják tagadni de ha nem jó az évjárat vagy elb.aszott a kezelés, lecukrozni és mehet az orosz piacra a jelmondat Tokajban ma is sokszor...

Egyébként az orosz (belorusz, ukrán) konyhában remek dolgok vannak. És sose fogom elfelejteni, mikor idősebb barátom, aki egy évet töltött Moszkvában bentlakásos iskolában anno, társamul szegődött egy budapesti orosz étterembe, Kész időutazás volt hallgatni a borscs alatt.

A kaukázusi konyhák, különösen a grúz igazi gyöngyszemek. Az orosz mondás szerint a grúz nők jól főznek és forrón szeretnek. Életem egyik legjobb beruházása volt a Tbilisziben vett szakácskönyv.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.06.25. 21:17:23

@Ducasse: na pont erre a válaszra számítottam :) egy kis alaptalan vádaskodás, aztán eltűnés, elegáns. Kár hogy mindezt egy általam nagyon nagyra becsült névvel műveled, a jövőben kímélj meg a kommentjeidtől.

smartdrive 2013.06.26. 15:49:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

de úgy jobb, hogy

...
- nézd, szegény nyomorék
- de milyen jó a szabója!
süti beállítások módosítása