Ma reggel lezártam a közönségszavazást, így előállt a végleges sorrend a Gourmet Fesztivál legjobb desszertjéről. És ahogy ígértem, közzéteszem a nyertes receptjét is!
A dolog legfőbb tanulsága, hogy az újragondolos nem egy szitokszó, ha kell profizmussal és kreativitással végzik, hanem egy nagyon hasznos és izgalmas dolog!
Íme a végeredmény:
10. Gerbeaud
9. Paris-Budapest
8. Salon
6-7. Ikon, Villa Medici
5. Rosenstein
4. Pataki
3. Gresham: Grízes tészta
A Four Seasons új olasz séfjének, Leonardo di Clemetének fantáziadús alkotása, akitől külön nagyra becsülendő, hogy nem egy nemzetközi standarddal érkezett a fesztiválra, hanem egy igazi magyar menzafogást variált át látványos és főleg nagyon ízletes módon. Gratulazione, Leonardo!
2. Babel: "Rigó Jancsi"
A hamarosan most már remélhetőleg tényleg újra nyitó Babel séfje, Lőrincz György mindig is az aprólékosan kidolgozott és alaposan újragondolt klasszikusokról volt híres és főleg népszerű. A só mousse-szal tálalt Rigó Jancsi már az első nap legendás lett a fesztiválon.
1. Borkonyha: Túrógombóc bazsalikomos morzsával, tejfölhabbal
Egy újabb fantasztikusan újraértelmezett klasszikus, a "live" túrógombóc, Sárközi Ákos, séf minden adaghoz frissen ollózta a cukrászzsákból a túrónudlit a forró vízbe, zseniális kompozíció, kontrasztokra épülve, ropog is, puha is, nehéz is, légies is, savanykás is, édes is.
És íme a győztes receptje, Sárközi Ákos, séf és a Borkonyha vezetői, Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán hozzájárulásával:
Túrógombóc bazsalikomos morzsával, tejfölhabbal
(a Borkonyha receptje)
Hozzávalók:
Túró nudli
fél kg túró
9 dkg tojássárgája
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
só
Epervelő
10 dkg eper
10 dkg cukor
3 cl feketeribizli pálinka
Répatorta
1.fázis
10 dkg porcukor
10 dkg barnacukor
10 dkg vaj
2.fázis
2 db tojás
citrom, narancs leve
3. fázis
6.5 dkg dió
21.5 dkg liszt
0.75 dkg fahéj
0.6 dkg szódabikarbona
0.6 dkg sütőpor
0.35 dkg só
22.5 dkg reszelt répa
9 dkg mazsola
Bazsalikommorzsa
10 dkg liszt
5 dkg vaj
2.5 dkg bazsalikom vaj (formázott, leszárított bazsalikomot vajjal turmixoljuk)
4 dkg kristálycukor
pisztácia
Elkészítés:
A répatortához az 1-es fázist 15 percig habosítjuk, majd fokozatosan hozzákeverjük a tojásokat. A citrom és a narancslevet bele szűrjük és a 3. fázis alapanyagaival óvatosan összedolgozzuk. 150 fokon 90 percig sütjük. Lefedve hagyjuk kihűlni.
A túrógaluskához az alapanyagokat paco-jetben összedolgozzuk, majd zsákba töltjük, gyöngyöző vízben frissen főzzük.
Az epervelőhöz az epret megtisztítjuk, majd cukorral, pálinkával lekvárt főzünk és szűrjük.
A bazsalikommorzsához minden alapanyagot összedolgozunk, 160 fokon, 7-8 percig sütjük, 2 percenként átkeverjük.
Így ment a szavazás:
A szavazás a Facebookon zajlott, így ugye kiküszöbölhető a többszöri szavazás. Egy ember több desszertre is voksolhatott, összesen 649 szavazat jött össze. Azóta változhatott a helyzet, hiszen nem lehet leállítani a szavazást, ezért csináltam egy screenshotot a lezáráskor (06.15., reggel 9h), íme:
Aki nem szeretne lemaradni egy fantasztikus brazil vacsoráról, itt figyeljen és ne csináljon más programot június 26-ra...