Megláttam valahol a nagy klasszikus túróval töltött zsömle (úriasabban zsemle) receptjét, ami bennem ugyan nem annyira ébresztett sok nosztalgikus emléket, mert nem sok ilyet ettem, de az azonnal bevillant, hogy érdekelne sós változatban a dolog. Ki is próbáltam, és szerintem meggyőző!
Az előkészítésre nem kell több 5-10 percnél, a sütés 25-30 perc, azaz egy melegszendvics bonyolultságával vetekszik, de talán mégis kicsit változatosabb és érdekesebb. Michelin-csillag nem jár érte azért.
A recept szinte ugyanaz, és nyilván sokféleképpen variálható is. Én egy doboz (250 gramm) túróba két tojást, egy felapíritott salotta hagymát (lehetett volna sima is), pár evőkanál joghurtot, sót, chilit, őrölt borsot tettem és a 4 zsömle kivájt belét. Ezt jól összekevertem és betöltöttem a zsömlékbe, amiket előtte kicsit megforgattam tejben, a tetejüket teleraktam kolbászkraikákkal, aztán 200 fokon kaptak 25 percnyi sütést.
Tálaláshoz jó hozzá valami savanyúság, ha véletlenül akad bloggerbaráttól kapott sós-chilis citrom, az a legjobb :)
Persze a töltelék fűszerezését is lehet variálni ízlés szerint, esetleg sajttal vagy sonkával kiegészíteni, nagyot nem lehet hibázni.
És másnap reggel is kiváló, most teszteltem.
[Csütörtökön vietnami vacsora, amire ezúttal be is lehet még jutni, itt vannak a részletek.]