Sok éven keresztül a spanyolországi Roses-ben található El Bulli, a legendás Ferran Adriá étterme jelentette a szakmai csúcsot. A molekuláris gasztronómia nagymestere aztán egyszercsak úgy döntött, hogy elég a folyamatos teltházból, bezárja az éttermét.
A foglalási rendszer lényege az volt, hogy évente egyszer lehetett megpróbálni bejutni a fél évig nyitva tartó étterembe, én is megpróbálkoztam a dologgal párszor, kaptam is mindig emailt, hogy köszönjük, talán majd jövőre.
Most viszont egy újabb étterem, a chicagói Next tűzte - három havonta változó - műsorára a legendás étterem emlékét idéző menüsort. Így fest a dolog:
Egy dologban nem lesz semmi változás, ugyanúgy lehetetlen lesz bejutni a Nextbe is, mint volt az El Bulliba. Próbálkoztam a Facebook oldalukon, de nyilván nem engem sorsoltak ki. Azt nem tudom, hogy hogy pattantam volna hirtelen repülőre, ha összejön, de ettől a dilemmától megkíméltek sajnos. Még az az egy szerencse, hogy egyszer sikerült már megkóstolnom a séf, Grant Achatz (Alinea) menüjét, amikor pár éve a salzburgi Ikarus-ban vendégeskedett, zseniális volt... Bebizonyította, hogy a molekuláris bűvészkedés nem csak öncélú lehet, hanem átgondolt, profi és fenomenális élmény is. (Tényleg arról se írtam még meg a beszámolót.)
Fotó: Next
De jó lenne megkóstolni ezt is. Addig is folytatom a francia gasztrotúrámat, tegnap a világ legmagasabban fekvő 2 Michelin-csillagos éttermében jártam, ma a Chrtreuse pincéibe is eljutok például. Ezt a videót láttad már?