Tegnap este megvolt a bemutatkozó vacsora, Josko Sirk (ejtsd: ahogy le van írva) és szlovén-olasz csapata nagy sikerrel prezentálta a Friuli tartománybeli 1 Michelin-csillagos étterem menüjét. Az egész vacsora gyönyörűen példázta az étterem filozófiáját, ahol az egyszerűség és perfekcionizmus dominál, erős regionalitás és szezonalitás, szuper vacsora volt! Egészen vasárnapig maradnak.
Íme a megújult Kistücsök:
Ez pedig már a menü része, a 4 amuse bouche.
Montasio sajtból készült frico (erről sajnos nem csináltam fotót)
Számomra a legizgalmasabb tapasztalat és felismerés az volt, hogy egy régóta és méltán Michelin-csillagot magáénak mondó étterem menüje egyáltalán nem azt juttatta eszembe, hogy erre a helyiek nem lennének képesek, sőt, akár még ennél is magasabb színvonalú menük kikerülnek Jahni László, séf konyhájából. Csak épp csillagja nem lesz soha, aminek nem a minőségben, hanem a Michelin Guide kiadójának fókuszában van.
[update] Hogy miért? Volt alkalmam hosszan beszélgetni a Michelin (Main Cities of Europe) főszerkesztőjével, aki egyértelműen jelezte, hogy nincs esély Magyarország kiadványra, de még régiósra sem. Így semmilyen vidéki étteremnek nem elképzelhető, hogy csillaga lesz, hacsak nem fejlődik világvárossá előtte a helység. (itt a teljes interjú Rebecca Burrel, erről is.)
Ha érdekel a gasztronómia, csatlakozz a Facebookon!