Van Olaszországnak egy Friuli (-Venezia-Giulia) nevű tartománya is, bevallom őszintén, én se nagyon tudtam róla mielőtt célzatosan odamentem volna. A legtöbben csak arra használjuk, hogy átjussunk rajta autóval, útban a nyugatabbra vagy délebbre fekvő részek felé. Nincs kiváló marketingje és romantikus amerikai filmjei, mint mondjuk Toszkánának, Ligúriának vagy az Amalfi-partvidéknek, pedig a hozzánk legközelebb eső olasz terület is nagyon megér egy látogatást.
Azt nem tudom, hogy milyen a nyár Friuliban, mert hosszabb időt csak ősszel töltöttem ott, de ez talán nem is akkora hiba egy erdős-hegyes, strandok helyett inkább a gasztronómiára és bortermelésre szakosodott vidék esetében.
Innen származik - nem csak az udinei Metro áruház - a San Daniele sonka, a Montasio és Asíno sajt, Triesztből a magyar "származású" Illy kávé, sokféle jó grappa, és még több bor.
Collio borvidék az egyik kedvencem a régióból, van egy zseniális találmányuk, a borkvidék bejárása sárga Vespával. Persze a felelős alkoholfogyasztás itt is fontos, de a legenda szerint a helyi fajtát, a Friulianót nyugodtan lehet fogyasztani.
Maga a borvidék is gyönyörű, és ebben az erdős, dombos környezetben van az igazi csoda, a Cormóns városához tartozó La Subida, ami egy kis szálláshely és egy egy Michelin-csillagos étterem, Josko Sirk irányítása alatt.
Az étterem tökéletes példája a regionális és szezonális konyhának, a házias ételek magas színvonalon készülnek, szinte kizárólag a közvetlen környezet alapanyagaira támaszkodva, az üdvözlőfalatként is kínált Osvaldo sonkától a desszertekig.
Emellett nagy hiba lenne továbbrohanni, a félig erdőbe bújt vendégházak ugyanis egészen fantasztikusak, kandallóval és tüzifával felszerelve, igazi erdei romantikát kínálnak, persze mindezt nagyon kényelmesen. És az sem akármilyen érzés, amikor a közfalat elhúzva a hatalmas körkádban közvetlenül az erdőre lehet rálátni fürdés közben, persze valami jóféle helyi pohár borral a kézben... (Saját fotóm nincs róla, de így néz ki kívülről a vendégház.)
Nem is csoda, hogy éppen a szemesi Kistücsökkel került közelebbi baráti, majd munkakapcsolatba a La Subida, hiszen hasonló elveket vallanak, Szemesen is a balatoni és somogyi értékeket igyekeznek a lehető legmagasabb színvonalon és hangulatos környezetben közkinccsé tenni. (Nekem is Csapody Balázs javasolta a meglátogatását pár éve, azóta is örülök, hogy megfogadtam a tanácsát!)
Örömteli állomása ennek az egyre szélesedő kooperációnak, hogy a héten a Kistücsökben vendégeskedik Sirk és csapata, így nem is kell olyan sokat autózni a friuli ízek megkóstolásához. És egycsapásra megtekinthető a frissen felújított étterem új dizájnja is, na meg lehet tervezgetni már akár tavaszra a látogatást Friuliban. Kötelező program! Remélem hoznak pár üveg fehérbort is a Collio borvidékről...
Ha érdekel a gasztronómia, csatlakozz a Facebookon!