Egy kis európai gasztroámokfutás zajlik a héten, ezért se jutott időm frissíteni a blogot. Amszterdamban a Wine Professionalen kísérem figyelemmel elsőként a Costes étterem bemutatkozását kiváló hazai borokkal kiegészítve. Ezen a nagyon magas presztizsű vásáron még osha nem mutatkozott be régión kívüli étterem, nem túlzás azt állítani az első Masterclass után, hogy nagyon elismerő és csodálkozó reakciókat váltottak ki a közönségből, akik 10 feletti Michelin-csillagot képviseltek (séfek és sommelier-k).
Reggeli indulás a helyszínre:
Jön majd a részletes beszámoló erről is, csak annyira pörögnek az események, hogy egyszerűen nincs idő rá.
Miguel akcióban:
A főszervező, a holland GaultMillau főszerkesztője, Jan van Lissum meg is hívott utána a további programokra, ami olyan izgalmakat tartogatott, mint a 3-3 csillagos, 19.5, illetve 20 (egyetlenként a világon!) GM pontos két holland sztárséf, Jonnie Boer és Sergio Herman bemutatói, előbbi kémcsőből iható szószokkal, utóbbi két zseniális étellel párosította a borokat. Erről is írok részletesen később, fotót is csináltam rengeteget.
Sergio Herman:
Délután a bejutásért tolongó tömegből szigorúan csak a legfontosabb néhányat kiválogató, frissen lovaggá ütött, Jan van Lissum azonnal betessékelt a Masterclass-okra, amikor meglátott, "András, természetesen fáradj be", a csodálkozó hollandok nem is nagyon értették a dolgot, én meg nagyon elégedetten konstatáltam, hogy szinte tökéletesen ejti a nevemet, ami nem túl gyakori külföldön. Aztán még véleményt is kellett nyilvánítanám mikrofonba, szerencsére itt ugye mindenki beszél angolul, a különböző bor és étel, illetve Jonnie Boer esetében, bor-és kémcsőből iható szószok kérdéseben, hihetetlen magas szakmai színvonalon zajlott az egész, de azért egy szolíd kritikát megengedtem magamnak, Sergio Herman egyik - zseniáis - fogása a túl erős savasságával "kissé" agyonnyomta az oxidatív bort, amit kínáltak mellé. De nem kell megijedni, továbbra is az ételekre fogok koncentrálni. (A kóstolókról is jön majd részletes képes beszámoló.)
Sergio Herman rózsafüzére:
Az esti vacsorán olyan asztaltársaságba kerültem, aminél álmodni se nagyon tudnék jobbat: Sergio Herman (akiről fogok részletesen írni, nagyon komoly figura) mellett például az El Bulli volt sommelier-je, aki az étterem bezárása óta is dolgozik Ferran Adriának, miközben könyveket ír és élvezi a streszmentessé vált életet, és persze Miguelnek nagy cimborája, mint kiderült. Volt ott még jó pár holland és belga csillagos séf és sommelier, de ebben a mezőnyben nem sok reflektrofény jutott nekik, nem is csoda.
Sergio Hermannal:
Ma ismét Wine Professional a program, aztán este irány haza, de csak pár órára, holnap hajnalban indulok Milánóba, ahol egy olyan étteremben fogom enni egy olasz Michelin-csillagos séf főztjét, ami nem is ltezik, ráadásul egyedülálló módon felülről lehet rálátni belőle a milánói dómra. Egy éj Milánóban, rengeteg jó espresso, aztán újabb pár óra otthon, és egy újabb hajnali kelés. A pénteki úticél Párizs, ahol a világ legtöbb Michelin-csillagjváal büszkélkedő séfjénél lesz az ebéd. Aztán pár nap kenyéren és vizen :)
Ha érdekel a téma, csatlakozz a Facebookon, a legtöbb 3 csillagos séf is megtenné, ha tudna magyarul :)