A párizsi gasztrotúrám végére ugrom, ugyanis olyan durva és emlékezetes volt a keddi nap, hogy úgyse tudok másra gondolni, amíg azt fel nem dolgozom. Csak emlékeztetőül: hétfőn a 3 Michelin-csillagos Pierre Gagniere-ben ebédeltem, aznap pedig Pierre Hermé-nél kóstolgattam tízóraira süteményeket, majd egy kétcsillagos ebéd, Michel Rostang következett. Mindez 35 fokban, iszonyatos kánikulában, így a délutánra betervezett másik cukrászdalátogatást, Sadaharu Aokit végül ki is hagytam, helyette stabil oldalfekvésben vártam az estét, az egész túra fénypontját: a vacsorát Guy Savoy 3 csillagos éttermében.
Guy Savoy, Alain Ducasse és Joel Robuchon a Bocuse d'Oron, Lyon, 2011. január
A séffel egyszer már volt szerencsém találkozni, Paul Bocuse 85. születésnapi vacsoráján Lyonban a városházán csak úgy hemzsegtek a sztárséfek (a hivatalos tájékoztatás szerint 200 csillag volt jelen!), ott is kiderült, hogy nagyon közvetlen és vidám fickó, miközben a világ legjobb szakácsai közé tartozik.
Azért látszik a fején, hogy mekkora arc szerintem
Maga a vacsora este 10-kor kezdődött, de még így is nagyon boldog voltam, hogy sikerült egyáltalán asztalt foglalni, másrészt az eléggé kalóriadús előzmények miatt kifejezetten örültem, hogy a lehető legkésőbb kezdek neki a degusztációs menüsornak. A fotóim sajnos meglehetősen gyengék lettek, nagyon sötét is volt, és nem is volt igazán kellemes fotózgatni egy ennyire elegáns helyen, na de mindent az olvasókért. Van viszont szép és izgalmas anyag is, az étterem saját bemutatkozó filmje, nagy hiba lenne kihagyni!
A séf gyakran kisétál a vendégtérbe elégedett fejjel, az egyik ilyen alkalommal, miközben éppen nagy igyekezettel fogyasztottam, a szokásos "minden rendben" kérdés helyett ezzel lepett meg: "na mi van, nem ízlik?", aztán röhögve továbbment.
Íme a menü, csak a legizgalmasabbakat írom le kicsit részletesebben, bár az egész természetesen zseniális volt, de azért voltak kiemelkedő részei még a nagyon magas színvonalból is:
Leves (jó mi? Egyszerűen nem emlékszem, hogy miből volt...)
Whiting nevű tengeri hal (pedig már megjelent a halas enciklopédia, csak még nincs meg nekem), kaviárral, ráktatárral és citromzselével.
Számtalan zsenge zöldborsó. Hihetetlenül finom és ötletes. Nyers zöldborsóból zselé, rajta püré, azon zöldborsó saláta vízitormával és snidling olajjal. Buggyantott tojás, a tetején lila, kömény ízű shiso-levél.
Homártatár és homár capaccio homár vinaigrette-el, hideg gőzben
tengeri sügér gombával, vaníliás szószban
Articsókaleves fekete szarvasgombával és parmezánnal. Hozzá gombás-szarvasgombás briós. Felejthetetlen klasszikus!
Borjú zöld és sárga cukkínivel, borjúbríz.
sajt
és az elégedett fejem
elődesszertek
epertextúrák
a "feketeség"
és még rengeteg desszert a kocsiról...
Ez volt a lakoma Guy Savoy három Michelin-csillagos éttermében, kb 3 órán keresztül tartott és felejthetetlen élmény marad...
Ha érdekelnek a további kalandjaim a világ legjobb gasztrovárosaiban, csatlakozz a Facebookon!