Minden valamirevaló síelés egyik legfontosabb része a hüttébe bevonulás és a szükséges(nél több) energiamennyiség pótlása. Ilyenkor az ember az addig csúszásteljesítménytől függetlenül tökéletesen jó lelkiismerettel tolja a finomságokat, hiszen az életben maradás a tét, később komoly gondok adódhatnának, ha kiéhezve folytatódna a sporttevékenység. Van abban talán némi irónia, hogy a Habsburgok ellen vívott szabadságharcunk és forradalmunk ünnepén zsúfolásig megtelnek az osztrák sípályák magyarokkal, de már az aradi vértanúk miatti sörrel történő koccintás moratóriuma is rég lejárt, szóval nincs ezzel semmi gond, ráadásul nagyon jó kis sípályák ezek, nagyon jó hüttékkel.
Megpróbáltam összeszedni a saját kedvenceimet (nem sorrendben):
Gőzgombóc vaníliaszósszal
Sajtos galuska salátával (Kasespatzle)
Vegyes hidegtál
Karintiai sós krumpligombócok párolt káposztával
Fogasfilé pirított krumplival
Császármorzsa (Kaiserschmarrn)
Sült sajtos kolbász (Kasekrainer)
Sajtkrémleves krutonnal
Gőzgombóc vajjal (talán a legnagyobb kedvencem)
Császármorzsa erdei gyümölcsökkel
És végül ráadásként egy mostani felfedezésem, a Knödl Alm nevű különleges hütte.
Töltött krumpligombócok óriási választékban és fantasztikus minőségben. Sajnos csak egy helyen hozzáférhető ilyen minőségben és választékban, és nem is közvetlenül a sípályán, így esti programnak ideális (Steiermark, Ausseerland sírégió, Tauplitz és Loser síterületek között). Van pisztrángos, bárányhúsos, szalonnás, sajtos-spenótos, sült zöldséges és még rengeteg más, meglepő módon egyáltalán nem válik unalmassá a sok krumpligombóc a végére sem. Érdemes mellé szalonnás és/vagy erdei gyümölcsös párolt káposztát kérni. Már a levesben is lehet gombóccal kezdeni, a szintén örök klasszikus májgombóc is az étlapon van, és persze a desszerteknél sem áll meg a tudomány:
mini gőzgombóc és csokival töltött krumpligombóc,
de a házi túrós rétesük is zseniálisan könnyű és levegős (a képen a csokis szerepel mellette). Saját pálinkákban és párlatokban, gyümölcslevekben is nagyon erős a választék, és szinte minden összetevő a saját gazdálkodásukból vagy környező biogazdálkodásokból származik és saját készítésű.
Fred, a szuperkedves vendéglős
A párlatok
Elvitelre is
Csütörtök esténként még Hittmusi, aka Hüttenmusik, azaz hüttenzene is jár a gombócik mellé.
Nem csak dekorációs, komoly gazdálkodás folyik
Mit hagytam ki, neked mi a kedvenced?
Szerdán napközben elsőként itt a Világevőn minden hír egy esetleges új budapesti Michelin-csillagról! Aztán kicsit később interjú is a főszerkesztővel! Facebookon csatlakoztál már?
Már csak rövid ideig lehet óriási kedvezménnyel előrendelni a legbrutálisabb szakácskönyvet!