Az már ugye hivatalos, hogy lesz idén országos Michelin Kalauz. A kérdés már csak az, hogy pontosan mikor, na és kik szerepelnek majd benne vidékiként csillaggal.
Szoktam időnként, amikor nagyon úgy érzem a tapasztalataim (sok száz Michelin-csillagos étteremben ettem már, azaz elég sokat fektettem abba, hogy tudjak mire alapozni egy ilyen kijelentést) és kóstolás alapján, azt prognosztizálni, hogy egy étterem megérett a csillagra. Ez természetesen még akkor is rizikós kijelentés, ha történetesen tényleg azon a színvonalon, vagy akár bőven felette teljesít, hiszen a Michelin nem enged betekintést a munkafolyamatokba, azaz sose lehet biztosan tudni, hogy mondjuk egyáltalán eljut-e az adott étterembe, de bármi más probléma is felmerülhet, például kivételesen rosszul teljesít a csapat.
De ezt nem előzetes mentegetőzésként írom, nyugodtan lehet majd cikizni, ha a tatai Platán Gourmet véletlenül nem kapja meg a csillagot, maximálisan vállalom a kijelentésemért a felelősséget.
Először is egy fontos információ: ahogy a világban is sok helynek van azonos, vagy hasonló brand alatt különböző stílusokat képviselő étterme, amiket gyakran össze is szokás keverni, ugyanígy megtévesztő lehet kicsit a Platán koncepciója is, ahol a Platán bisztró bizony élesen elválik a Platán Gourmet étteremtől, hiába van mindkettő Pesti István, séf szakmai felügyelete alatt, és hiába nagyszerű mindkettő, csak az utóbbi képvisel fine dining stílust.
Ennek a posztnak a témája pedig a Platán Gourmet étterem, a Platán udvarház alsó szintjén található fine dining étterme, nem pedig a földszinti, illetve a névadó platánfa alatti teraszon működő bisztró.
Íme a Platán Gourmet étterem jelenlegi menüje, ami simán Michelin-csillagot érdemes, azaz érdemes még a kalauz megjelenése előtt kipróbálni, utána már nehezebb lesz foglalni.
Snack
A különböző kifinomult, apróbb falatok, szezonális ízekre hangolva:
Vaj, házi kenyér
Van ugye egy Platán pékség is már 100 méterrel odébb!
Amuse bouche
Chawanmushi, azaz japán gőzölt tojáskocsonya, szarvasgombával, ördöghalmájjal és egyéb meglepetésekkel:
És egy frissítő "saláta", pakcsojjal, zöldeperrel, paradicsommal, "tormahóval":
Hamachi, kápia, tengeri sün
Ezúttal hazai halból, vízitormával, édeskés ponzuval
Kacsamáj torchon - meggy, cékla, füge
Egy nagy Pesti-klasszikus, ami mindig megújulva, de gyakorlatilag állandó kísérője a karrierjének
A májrétegek közt hajszálvékony étcsoki lapocskák, hozzá pedig egy meglehetősen vajas briós:
Csirkeconsommé - fésűkagyló, zeller
Elég különlegesen elkészítve az asztalon egy nagyon speciális kávéfőzőben aromatizálódik a lé
Zöldborsó - spárga, vajmártás
És azért a zöldborsófőziben - fasírt helyett - egy langusztafarok is megbújik... Hozzá még lazackaviár, jércével töltött kucsmagomba.
Káposzta - csicsóka, szarvasgomba
Rengeteg állagban megjelenő csicsóka, az étel egy tökéletes bizonyíték arra, mennyire erőteljes és minden igényt kielégítő tud lenne egy zöldségétel is. Nekem már szinte túl ízgazdag is volt.
"Brassói" - galamb, borjúbríz, burgonya
Idézőjelben van a brassói, így nagyon kérem, ne követeljenek azonnali akasztást a puristák. Nem ez tényleg nem olyan, mint ami otthon készül a sparhelten.
Málna - joghurt, yuzu
Egy üdítően friss elődesszert
Őszibarack - fehércsokoládé, mandula
Ezt se a nagyi csinálta!
És a petits four már a "mohaszalonban":
Összesítés:
Pesti István a tőle sok-sok éve megszokott precizitással és tökéletes technikai tudással készíti fantasztikus ételeit. Kifinomult tányérok, gyönyörűen tálalva, végig nagyon magasan tartva a lécet, nincs pihenő. és még a szerviz is nagyon jó, igazi kedvesség és mosolyok, kellő lazaság és játékosság. A tatai Platán Gourmet étterme maximálisan megérdemli a Michelin-csillagot.
Platán Gourmet étterem, Tata
Az étterem weboldala és Facebook-oldala