Egy messzemenőkig szubjektív lista, egy furcsa év végén, amikor erősen limitáltak voltak a lehetőségek természetesen, de azért a toplista mindegyik étterme bőven a nagyon-nagyon ajánlott kategóriába tartozik.
Legjobb karácsonyi gasztroajándék, akár gyerekeknek is!
Ez egyrészt az idei személyes toplistám, másrészt egytől-egyig olyan éttermek, amiket érdemes felvenni a bakancslistára, olyan helyek, amik önmagukban is megérnek egy utazást akár, ha kellő gasztronómiai eltökéltség munkál az emberben. Ez _nem_ a világ 20 legjobb étterme, de jónéhánynak helye van a TOP10-ben is közülük.
Abc-sorrendben.
Alcalde, Guadalajara, Mexikó
Fantasztikus, kortárs mexikói étterem, friss, izgalmas, vibráló. És olyan helyi tequilákkal és mezcalokkal, hogy még én is megszerettem, pedig nem vagyok nagy barátja a műfajnak.
Alchemist, Koppenhága, Dánia. Alchemist a Világevőn. Látogatásaim.
A világ legextravagánsabb étterme, hihetetlen holisztikus élmény egy fiatal zsenitől.
Arso, Acquapendente, Olaszország. Látogatásom.
Mi történik, ha egy nagyon fiatal és nagyon tehetséges séf hátat fordít a fővárosi csillogásnak, és leköltözik egy agriturismóba, ahonnan addig is rendelte a legjobb alapanyagokat? Csodálatos farm-to-table!
Casadonna/Reale, Castel di Sangro, Olaszország. Casadonna/Reale a Világevőn. Látogatásaim.
Niko Romito a korszak egyik legnagyobb zsenije, minimalizmusa működésképtelen lenne enélkül: óriási rizikót vállal azzal, hogy semmi sincs a tányérjain, ami nem nélkülözhetetlen. És mindig nyer.
Disfrutar, Barcelona, Spanyolország. Látogatásaim.
A legendás El Bulli 3 legfontosabb - nem híres - egykori séfje, olyan éttermet hozott létre Barcelonában, ami minden egyes látogatásomkor meglep, megnevettet, és elámulok rajta, hogy lehet ennyi kreativitás egy menüben.
DiverXO, Madrid, Spanyolország. Látogatásaim.
Extravagán séf, aki hihetetlen otthonossággal mozog a távol-keleti konyháktól az európai szakácsművészetekig minden területen, így áll össze meglehetősen eklektikus és színes, lehengerlő menüje.
Don Julio, Buenos Aires, Argentína. Látogatásom.
A méltán óriási népszerűségnek örvendő argentín steakek igazi ünnepe, egy laza parillának (steakhouse) álcázott étterem, ami sokkal több ennél. A séf-tulajdonos például évente többezer bort kóstol végig, hogy összeállítsa a borlapot.
Elkano, Getaria, Spanyolország. Látogatásaim.
Nem nagyon létezik finomabb és izgalmasabb tengeri hal, mint a nagy rombuszhal. És nem nagyon készítik jobban, mint az Elkanóban, ahol simán csak fasznénen grillezik, de az eredmény olyan, mintha egy egész fine dining konyhai brigád dolgozott volna rajta.
Etxebarri, Axpe, Spanyolország. A Világevőn. Látogatásaim.
A grillmesterek grillmestere, ahol minden egyes fogás a saját készítésű faszénen készül az előételektől a desszertekig. És egészen elképesztő a minőség.
Hisa Franko, Kobarid, Szlovénia. A Világevőn. Látogatásaim.
A legvagányabb szlovén étterem, ami akár a világ túloldaláról is odavonzza a vendégeket. Ehhez mérhető a menüje is, ami nem riad vissza az egzotikus ízektől sem, Dél-Amerikától Afrikán át Japánig, de alapvetően a helyi alapanyagokra támaszkodva.
Francescana at Maria Luigia, Modena, Olaszország. Látogatásom.
A Bottura birodalom egyik zászlóshajója egy egészen különleges udvarházban kapott helyet, és elég nemes a feladata: az Osteria Francescana legjobb emblematikus ételeit kínálja egy különleges vacsoraélmény keretében.
Jordnaer, Koppenhága, Dánia. Látogatásaim.
Csodaálatos tengeri étterem hihetetlen aprólékosan kidolgozott ételekkel, amik az északi régió legjobb alapanyagira épülnek.
Kresios, Telese, Olaszország. Látogatásom.
Fantasztikus modern degusztációs menü egytől-egyig a végletekig kifinomult falatokkal, és hatalmas kreativitással.
Lido84, Gardone Riviera, Olaszország. Látogatásaim.
A legszerethetőbb étterem gyönyörű környezetben, a Garda-tó partján, a látványhoz illő vendéglátással és gasztronómiával. És pár olyan étellel, amiknek helye lenne egy földönkívüliek számára postázott receptgyűjteményben is.
Los Marinos José, Spanyolország. Látogatásom.
A világ legjobb tengeri éttermeinek egyike, semmi máshoz nem értenek, "csak" ahhoz, hogy csodálatos alapanyagok közül mindről tudják, mitől lesz a legjobb: ha nyersen, ha serpenyőben sütve, vagy épp grillezve tálalják.
Marzapane, Róma, Olaszország. Látogatásaim.
Róma Mídász királyai, a séfpáros egyszerűen nem tud hibázni, amihez nyúlnak az arannyá változik. A helyi hagyományokat követve nem riadnak vissza a legegyszerűbb alapanyagoktól sem, de mindenbe tesznek egy kis csavart, ami egészen durva magasságokba repteti.
Noma, Koppenhága, Dánia. Látogatásaim.
A világ talán legkreatívabb ls legprogresszívebb étterme, világszerte séfek ezrei figyelik és követik minden mozdulatát, és ennek meg is van az oka.
Salt, Budapest, Magyarország. Salt a Világevőn. Látogatásaim.
A new nordic budapesti manifesztálódása, némi szatmári kitérővel. Kortárs, magyar konyha csupa nagybetűvel.
Trippa, Milánó, Olaszország. A Világevőn. Látogatásaim.
A belsőségek legnagyobb szakértője, aki ugyan rengeteg bizarr alapanyagot is használ, de nem ez teszi igazán rendkívülivé, hanem a tehetsége és kreativitása.
Turk Fatih Tutak, Isztambul, Törökország. Látogatásaim.
Isztambul legjobb modern török étterme, tele kreativitással és gazdag ízekkel. A török konyha gyönyörű megújítása.
Ahogy a fentiekből is látszik, a blogra a gasztroélményeimnek csak egy töredékét van időm megírni, viszont folyamatos a "közvetítés" Instán, érdemes ott követni.