2021. Az év legjobb fine dining menüi
2021. december 18. írta: világevő

2021. Az év legjobb fine dining menüi

Egy messzemenőkig szubjektív lista, egy furcsa év végén, amikor erősen limitáltak voltak a lehetőségek természetesen, de azért a toplista mindegyik étterme bőven a nagyon-nagyon ajánlott kategóriába tartozik.

a201b6ff-6593-4b8e-9c18-7c96c5a1fd6b.jpg

Legjobb karácsonyi gasztroajándék, akár gyerekeknek is!

Ez egyrészt az idei személyes toplistám, másrészt egytől-egyig olyan éttermek, amiket érdemes felvenni a bakancslistára, olyan helyek, amik önmagukban is megérnek egy utazást akár, ha kellő gasztronómiai eltökéltség munkál az emberben. Ez _nem_ a világ 20 legjobb étterme, de jónéhánynak helye van a TOP10-ben is közülük.

Abc-sorrendben.

Alcalde, Guadalajara, Mexikó

Fantasztikus, kortárs mexikói étterem, friss, izgalmas, vibráló. És olyan helyi tequilákkal és mezcalokkal, hogy még én is megszerettem, pedig nem vagyok nagy barátja a műfajnak.

img_6707_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Alchemist, Koppenhága, Dánia. Alchemist a VilágevőnLátogatásaim.

A világ legextravagánsabb étterme, hihetetlen holisztikus élmény egy fiatal zsenitől.

img_2621_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Arso, Acquapendente, Olaszország. Látogatásom.

Mi történik, ha egy nagyon fiatal és nagyon tehetséges séf hátat fordít a fővárosi csillogásnak, és leköltözik egy agriturismóba, ahonnan addig is rendelte a legjobb alapanyagokat? Csodálatos farm-to-table!

img_6250_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Casadonna/Reale, Castel di Sangro, Olaszország. Casadonna/Reale a Világevőn. Látogatásaim.

Niko Romito a korszak egyik legnagyobb zsenije, minimalizmusa működésképtelen lenne enélkül: óriási rizikót vállal azzal, hogy semmi sincs a tányérjain, ami nem nélkülözhetetlen. És mindig nyer.

img_5752_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Disfrutar, Barcelona, Spanyolország. Látogatásaim.

A legendás El Bulli 3 legfontosabb - nem híres - egykori séfje, olyan éttermet hozott létre Barcelonában, ami minden egyes látogatásomkor meglep, megnevettet, és elámulok rajta, hogy lehet ennyi kreativitás egy menüben.

img_0640_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

DiverXO, Madrid, Spanyolország. Látogatásaim.

Extravagán séf, aki hihetetlen otthonossággal mozog a távol-keleti konyháktól az európai szakácsművészetekig minden területen, így áll össze meglehetősen eklektikus és színes, lehengerlő menüje.

img_8995_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Don Julio, Buenos Aires, Argentína. Látogatásom.

A méltán óriási népszerűségnek örvendő argentín steakek igazi ünnepe, egy laza parillának (steakhouse) álcázott étterem, ami sokkal több ennél. A séf-tulajdonos például évente többezer bort kóstol végig, hogy összeállítsa a borlapot.

 img_0356_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Elkano, Getaria, Spanyolország. Látogatásaim.

Nem nagyon létezik finomabb és izgalmasabb tengeri hal, mint a nagy rombuszhal. És nem nagyon készítik jobban, mint az Elkanóban, ahol simán csak fasznénen grillezik, de az eredmény olyan, mintha egy egész fine dining konyhai brigád dolgozott volna rajta.

dscf1920_basque_food_euskadi_getaria_txuleton_rotabag_vilagevo_jokuti_andras_l_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Etxebarri, Axpe, Spanyolország. A Világevőn.  Látogatásaim.

A grillmesterek grillmestere, ahol minden egyes fogás a saját készítésű faszénen készül az előételektől a desszertekig. És egészen elképesztő a minőség.

img_5314_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Hisa Franko, Kobarid, Szlovénia. A VilágevőnLátogatásaim.

A legvagányabb szlovén étterem, ami akár a világ túloldaláról is odavonzza a vendégeket. Ehhez mérhető a menüje is, ami nem riad vissza az egzotikus ízektől sem, Dél-Amerikától Afrikán át Japánig, de alapvetően a helyi alapanyagokra támaszkodva.

img_0425_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Francescana at Maria Luigia, Modena, Olaszország. Látogatásom.

A Bottura birodalom egyik zászlóshajója egy egészen különleges udvarházban kapott helyet, és elég nemes a feladata: az Osteria Francescana legjobb emblematikus ételeit kínálja egy különleges vacsoraélmény keretében.

img_9964_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Jordnaer, Koppenhága, Dánia. Látogatásaim.

Csodaálatos tengeri étterem hihetetlen aprólékosan kidolgozott ételekkel, amik az északi régió legjobb alapanyagira épülnek.

img_9399_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Kresios, Telese, Olaszország. Látogatásom.

Fantasztikus modern degusztációs menü egytől-egyig a végletekig kifinomult falatokkal, és hatalmas kreativitással.

img_5326_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Lido84, Gardone Riviera, Olaszország. Látogatásaim.

A legszerethetőbb étterem gyönyörű környezetben, a Garda-tó partján, a látványhoz illő vendéglátással és gasztronómiával. És pár olyan étellel, amiknek helye lenne egy földönkívüliek számára postázott receptgyűjteményben is.

img_4980_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Los Marinos José, Spanyolország. Látogatásom.

A világ legjobb tengeri éttermeinek egyike, semmi máshoz nem értenek, "csak" ahhoz, hogy csodálatos alapanyagok közül mindről tudják, mitől lesz a legjobb: ha nyersen, ha serpenyőben sütve, vagy épp grillezve tálalják. 

82aaf675-4737-4066-ab9b-328877541a63_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Marzapane, Róma, Olaszország. Látogatásaim.

Róma Mídász királyai, a séfpáros egyszerűen nem tud hibázni, amihez nyúlnak az arannyá változik. A helyi hagyományokat követve nem riadnak vissza a legegyszerűbb alapanyagoktól sem, de mindenbe tesznek egy kis csavart, ami egészen durva magasságokba repteti.

img_2156_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Noma, Koppenhága, Dánia. Látogatásaim.

A világ talán legkreatívabb ls legprogresszívebb étterme, világszerte séfek ezrei figyelik és követik minden mozdulatát, és ennek meg is van az oka.

img_3303_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Salt, Budapest, Magyarország. Salt a Világevőn. Látogatásaim.

A new nordic budapesti manifesztálódása, némi szatmári kitérővel. Kortárs, magyar konyha csupa nagybetűvel.

img_0724_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Trippa, Milánó, Olaszország. A VilágevőnLátogatásaim.

A belsőségek legnagyobb szakértője, aki ugyan rengeteg bizarr alapanyagot is használ, de nem ez teszi igazán rendkívülivé, hanem a tehetsége és kreativitása.

img_5384_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Turk Fatih Tutak, Isztambul, Törökország. Látogatásaim.

Isztambul legjobb modern török étterme, tele kreativitással és gazdag ízekkel. A török konyha gyönyörű megújítása.

c97f75d0-1b09-482e-b8ae-7e9222416817_top20_2021_jokuti_vilagevo.jpeg

Ahogy a fentiekből is látszik, a blogra a gasztroélményeimnek csak egy töredékét van időm megírni, viszont folyamatos a "közvetítés" Instán, érdemes ott követni.

Legjobb karácsonyi gasztroajándék, akár gyerekeknek is!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7116786724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2021.12.19. 13:44:55

Közelről kell őket fotózni, mert akkor nagyobbnak tűnnek.

zsocek 2021.12.19. 14:51:30

Értsd: rengeteget utazok, még a Covid sem tud megakadályozni fantasztikus életem még fantasztikusabbá tételében, a legjobb éttermeket is megengedhetem magamnak, sőt, nekem ez a természetes, és ez még semmi, csak a töredékét láthatod, naaaaagyon menő vagyok, szóval lááááájkolj mindenképp az Instán, hogy legalább az árnyékomba bekerülhess.
Az argentin séf-tulajdonos, aki évente több ezer (!) bort kóstol végig, nahát, annyira lenyűgöző ez az egész, és benne Te vagy a leglenyűgözőbb :-))))))))

Örömhernyó 2021.12.19. 15:52:51

@zsocek: Nem tudom min meglepődsz meg.

Neki ez a bizinisze, felhajt szponzorokat, akik fizetik a hobbiját, az utazást és éttermezést. Rengeteg luxuscikkekről író újságíró él így. Autós újságírók is vezetnek százmilliós autókat svájci meg olasz Alpokban, lehet rájuk irigykedni.
Ez a fogyasztói társadalom velejárja, hogy vannak, akik olyan dologból lesznek multimilliomosok, ami másnak csak idegesítő sznobság. Az átlagember még csak-csak megérti a tulajdonost és a szakácsot, akik luxuséttermet visznek, de hogy valaki, aki erről csak ír, hogy csinál ebből megélhetést, az az emberek többségének nem fér a fejébe.
Elárulom, vannak olyanok, akik drága karórákról blogolnak vagy írnak cikkeket. Az se fér az emberek többségének fejébe.

@Visceroid: Aki ilyen étteremben eszik, az nem jóllakni akar, hanem fotózni és elmesélni másoknak, hogy ő hol járt, mit evett és főleg mennyit költött.
Én is ettem több ilyen kreatív és drága étteremben (többnyire meghívtak üzleti vacsorára, volt egy időszak, amikor olyan emberek közt forogtam, akiknél ez volt a normál időtöltés...), de a kedvenc ételeim teljesen hétköznapi fogások.

bontottcsirke 2021.12.19. 16:49:06

A szemgolyó szerintem nagyon gáz, a spanyol rombuszhal, gusztustalanul néz ki a los marinos iszonyat,a többi zseniális!

bontottcsirke 2021.12.19. 16:50:22

@zsocek: nem kell olvasnod, ha nem akarod. Én sem olvasok fociról írásokat, mert nem érdekelnek. Tégy te is így.

kék madár 2021.12.28. 09:18:43

@zsocek: hamar nagyon kotozkodnek, akkor inkabb az insta postok angolja, ezekhez a csoda ettermekhez, etelekhez, igenyesebb fogalmazas, helyesiras jarna
süti beállítások módosítása