A baklavakészítés műhelytitkai a világ legjobb pisztáciájával
2020. április 19. írta: világevő

A baklavakészítés műhelytitkai a világ legjobb pisztáciájával

 Egészen lenyűgöző helyen jártam, egy igazi, kézműves baklavakészítőnél Gaziantepben. Fotós-videós élménybeszámoló.

dscf4684_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Kedd este folytatódik a Világevő Talks élőben!

Mivel a helyszín Gaziantep, a világ legjobb pisztáciájának termőterülete, így itt szinte nem is készül dióval, vagy más hasonlóval baklava, szinte kizárólag a helyi pisztáciát használják, szerencsére nem is kis mennyiségben. Az antepi pisztáciáról írtam részletesen, na meg a belőle készülő fantasztikus katmerről is,  most jöjjön a közismertebb baklava, ami világszerte elég népszerű, de egyszerűen össze sem lehet hasonlítani az ottani, friss, kézműves baklavákat az itthon általános minőséggel. Illatában, ízében, állagában, alapanyagaiban, egy szóval mindenben egészen lenyűgöző, és - a látszat ellenére - még csak nem is túl édes, hiszen akkor nem tudna érvényesülni benne a rengeteg finom pisztácia, a túlcukrozás mindig a neme alapanyagokat igyekszik helyettesíteni.

dscf4619_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

A cukrászda hátsó traktusában kapott helyet a műhely, ahol kizárólag férfiak dolgoznak hófehér egyenruhában, persze többnyire tömött szénfekete bajszokkal felvértezve. 

A (rétes)tészta nyújtását egész testtel végzik, szükség esetén a falról elrugaszkodva, és közben mindent belep a finom liszt...

dscf4671_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Azt el sem akarom képzelni, hogy mennyi csiriz kerülhet a tüdejükbe, nyelőcsövükbe...

dscf4676_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4679_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

De a zuhanylefolyó tisztítása se lehet egyszerű meló...

dscf4680_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4626_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Hihetetlen fegyelemben és kitartással dolgoznak.

dscf4644_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4624_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpgA nyújtás után kezdődik a darabolás és a pisztácia-tészta rétegzése.

dscf4687_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4652_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4653_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Nem spórolnak a pisztáciával.

dscf4649_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4686_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4684_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4615_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4614_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4657_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Aztán pedig az elősütés és a cukorszirupos (ez alaposan hígítva van vízzel, nem olyan tömény, mint látszatra) készre sütés.

dscf4706_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

A szirupozók tűntek a legnagyobb mestereknek, valószínűleg ez a legmagasabb pozíció.

dscf4729_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4697_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4701_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4698_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4718_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Itt van folyamatában az egész egy rövidke videómon:

 

Itt pedig a kész termékek. Nem sikerült választani, így inkább mindet megkóstoltam...

dscf4734_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4735_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4601_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4600_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Dekoráció is van.

dscf4739_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Pisztáciahéjjal borított bogárhátú.

dscf4740_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4950_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4948_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4952_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4940_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Akit érdekelnek a keleti édességek, a világ legjobb pisztáciájáról itt van a részletes, helyszíni beszámolóm. 

Kedd este folytatódik a Világevő Talks élőben!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr5015340264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.04.20. 14:19:27

Nagyon szeretem a baklavát, persze én készitem. Mióta olyan kevés, és drága a dió nem készitem. Jól jött a pisztáciás megoldás, köszönöm.

/\ngel 2020.04.20. 15:18:43

@sZulamith: Az a rossz hírem van, hogy a pisztácia valszeg még drágább.:(

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2020.04.20. 18:08:04

@/\ngel: Te csak készülj az érettségire! Ja, nem, ahhoz gimibe kellett volna járnod.

sZulamith 2020.04.20. 18:43:13

@/\ngel: Valószínű igazad van, de lehet, hogy finomabb. Megér egy próbát:)