Egészen lenyűgöző helyen jártam, egy igazi, kézműves baklavakészítőnél Gaziantepben. Fotós-videós élménybeszámoló.
Kedd este folytatódik a Világevő Talks élőben!
Mivel a helyszín Gaziantep, a világ legjobb pisztáciájának termőterülete, így itt szinte nem is készül dióval, vagy más hasonlóval baklava, szinte kizárólag a helyi pisztáciát használják, szerencsére nem is kis mennyiségben. Az antepi pisztáciáról írtam részletesen, na meg a belőle készülő fantasztikus katmerről is, most jöjjön a közismertebb baklava, ami világszerte elég népszerű, de egyszerűen össze sem lehet hasonlítani az ottani, friss, kézműves baklavákat az itthon általános minőséggel. Illatában, ízében, állagában, alapanyagaiban, egy szóval mindenben egészen lenyűgöző, és - a látszat ellenére - még csak nem is túl édes, hiszen akkor nem tudna érvényesülni benne a rengeteg finom pisztácia, a túlcukrozás mindig a neme alapanyagokat igyekszik helyettesíteni.
A cukrászda hátsó traktusában kapott helyet a műhely, ahol kizárólag férfiak dolgoznak hófehér egyenruhában, persze többnyire tömött szénfekete bajszokkal felvértezve.
A (rétes)tészta nyújtását egész testtel végzik, szükség esetén a falról elrugaszkodva, és közben mindent belep a finom liszt...
Azt el sem akarom képzelni, hogy mennyi csiriz kerülhet a tüdejükbe, nyelőcsövükbe...
De a zuhanylefolyó tisztítása se lehet egyszerű meló...
Hihetetlen fegyelemben és kitartással dolgoznak.
A nyújtás után kezdődik a darabolás és a pisztácia-tészta rétegzése.
Nem spórolnak a pisztáciával.
Aztán pedig az elősütés és a cukorszirupos (ez alaposan hígítva van vízzel, nem olyan tömény, mint látszatra) készre sütés.
A szirupozók tűntek a legnagyobb mestereknek, valószínűleg ez a legmagasabb pozíció.
Itt van folyamatában az egész egy rövidke videómon:
Itt pedig a kész termékek. Nem sikerült választani, így inkább mindet megkóstoltam...
Dekoráció is van.
Pisztáciahéjjal borított bogárhátú.
Akit érdekelnek a keleti édességek, a világ legjobb pisztáciájáról itt van a részletes, helyszíni beszámolóm.
Kedd este folytatódik a Világevő Talks élőben!