A világ legjobb pisztáciája, és a belőle készülő fenomenális édességek
2019. december 06. írta: világevő

A világ legjobb pisztáciája, és a belőle készülő fenomenális édességek

Bár természetesen nem kóstoltam (még) végig a világ összes pisztáciáját, de ebben a kérdésben (is) megbízom a világ - szerintem - legjobb séfjében, René Redzepiben, akinek vittem is egy kilót szuvenírként. És van belőle vad is, amiből kávé készül! 

dscf4614_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpgTervezek egy török túrát tavaszra, jelentkezzen emailben, akit érdekel! (vilagevo@gmail.com, tárgy: Törökország)

Az antepi (Gaziantep város nevét a törökök szeretik rövidíteni) pisztácia látványban talán nem mérhető össze a világ többi híres pisztáciájával, mint például a kelet-szicíliai Bronte városából származóval, de ízre egészen lenyűgöző. Hogy tényleg ez-e a világ legfinomabbja, az tulajdonképpen nem is olyan fontos talán, hiszen egyéni ízlés is belejátszik ezekbe a kérdésekbe, de az biztos,  hogy rettentő finom.

Meglátogattam egy pisztáciaültetvényt is:

Ez pedig a helyi piac kínálata:

dscf5013_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4965_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4968_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4984_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4966_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Ez pedig a speciális, helyi pisztáciától roskadozó, antepi baklava. Sikerült bejutnom egy műhelybe is, ahol nagyon érdekesen készül a tészta is, főleg a nyújtása látványos. Erről készítettem videót is, de azt majd egy másik posztban.

dscf4952_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

 A legjobb, a katmer, egy baklava-rokon, kézzel nyújtott tésztával, ahol már maga a tésztanyújtás miatt is megéri ilyen messzire utazni:

View this post on Instagram

A post shared by Andras 'Vilagevo' Jokuti (@jokuti) on

A folytatás persze ehhez méltó, a baklavánál könnyebb, kevésbé édes, a hozzáadott kaymaknak köszönhetően még inkább friss édesség, ropogós tésztalapok, rengeteg szuper pisztácia, mindig frissen, forrón a kemencéből, nem lehet nem szeretni.

dscf5107_l_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo.jpg

dscf5109_l_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo.jpg

dscf4822_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4807_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

És még egy ráadás: egy antepi kávékülönlegesség (Menengiç kahvesi), aminek csak elkészítésében van köze a kávéhoz, de valójában egy vad pisztáciából készül, amit néha terpentinpisztáciaként is emlegetnek. Ennek az őrleményét főzik tejben. Ízében viszont kicsit olyasmi, mint egy fűszeres kávé-kakaó-elegy, nehéz leírni az ízét, annyira különleges. 

dscf5004_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf5008_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf5003_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

dscf4987_turkey_anatolia_mesopotamia_jokuti_vilagevo_l.jpg

Egy egészen különleges török étteremről itt írtam korábban.

Tervezek egy török túrát tavaszra, jelentkezzen emailben, akit érdekel! (vilagevo@gmail.com, tárgy: Törökország)
Így nézett ki a novemberi:

ist.jpg

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr8215337076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.