Igazi libanoni ízek Budapest belvárosában
2019. szeptember 06. írta: világevő

Igazi libanoni ízek Budapest belvárosában

Az egész Világevő blogot egy libanoni gasztrotúrával kezdtem - egyébként a hónap végén lesz pontosan 9 éve - amihez előzményül egy fantasztikus párizsi libanoni vacsora szolgált, ott döntöttem el, hogy egyszer a saját környezetükben is meg kell kóstolnom ezeket az ízeket. Most nagyon izgalmas budapesti helyet ajánlok a témában!

dscf5150_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

Elindult a Vlog, Feröer-szigetek és Thaiföld a két első téma, itt lehet megnézni/feliratkozni!

Sajnos időközben megszűnt a Malév, így nem létezik közvetlen járat, egy kicsit bonyolultabb és drágább eljutni, de továbbra is talán a legizgalmasabb közel-keleti úticél, ahol a kulturális sokszínűség miatt hihetetlen választék és érdekesség várja az odaérkezőt.
Európa nyugati felén általában a libanoni jelöli a legjobb közel-keleti éttermeket (ez persze semmiképp se jelenti azt, hogy a szír, a perzsa, vagy más népeké ne lehetne nagyon kitűnő!), viszont nálunk itthon csak nem akart meghonosodni ez a műfaj.
(Elméletem szerint az olcsó török büfék, ráadásul görög névvel, giroszként, letarolták a várost, így nehezebb egy magas árkategóriába tartozó, de mégis hasonló ízvilágú étteremnek megkapaszkodnia.)

dscf5138_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

Na de bevezetőből ennyi bőven elég, a lényeg, hogy nagyon biztató kóstolón voltam ma, egy pár napja nyitott, azaz még nem teljesen kiforrott étteremben, annyira, hogy érdemes is megosztani a tapasztalatokat.

dscf5140_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

Az éttermet a korábbi Buddha Bar - Baalbekből ismert Kutaini-testvérek viszik, igazi családi vállalkozás, például Osama felesége is bent dolgozik. Bent elegánsabb éttermi rész, kint terasz, fent - azt nem néztem meg - shisha-részleg.

dscf5146_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

És a lényeg: nagyon ízes, jó egyensúlyú, autentikus ételek, helyenként függőséget okozón telibe találva. A desszertszekció még fejlődhet, de a grillezett húsok és a mezzék is szinte mind kiválóak voltak.

Néhány étel a kínálatból:

dscf5159_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

dscf5155_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

dscf5170_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

dscf5167_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

dscf5179_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

dscf5184_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

A legnagyobb kedvencek:

bársonyosan krémes hummusz, sült padlizsános padlizsánkrém

dscf5149_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

serpenyőben sült gránátalma-melaszos csirkemáj

dscf5158_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

bárányborda, töltött mini padlizsán

dscf5173_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

dscf5175_byblos_levante_libanoni_budapest_etterem_mezze_vilagevo_jokuti_l_w.jpg

Az étterem weboldala és Facebook-oldala.

Elindult a Vlog, Feröer-szigetek és Thaiföld a két első téma, itt lehet megnézni/feliratkozni!

Ha egyelőre inkább a két kedvenc libanoni krémemet készítenéd el, itt van a hummusz és a fantasztikus fokhagymakrém, a toum autentikus receptje, egyenesen a legelején említett, Párizsban élő, libanoni séftől.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr8815046502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.09.08. 00:04:55

A Leilához és a Babkához hasonlítva is megüti a mércét, ha közel-keleti ételekről van szó?

acycloren 2019.09.08. 07:14:33

Az a serpenyőben sült melaszos-gránátalmás csirkemáj nem melaszos-gránátalmás, hanem gránátalma melaszos. Ez annyit jelent, hogy a granátalmát vagy sűrítményt addig főzik, míg melaszos sűrűségű nem lesz. A melasszal ellentétben ez a gránátalma melasz nem is édes.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.09.08. 07:22:28

@acycloren: Így van, köszi, rosszul írtam! Pedig még mindig van abból az üvegből, amit a Yerlim farmról vettem Izmirben, ahol az orrom előtt csinálták :)
süti beállítások módosítása