Az egész Világevő blogot egy libanoni gasztrotúrával kezdtem - egyébként a hónap végén lesz pontosan 9 éve - amihez előzményül egy fantasztikus párizsi libanoni vacsora szolgált, ott döntöttem el, hogy egyszer a saját környezetükben is meg kell kóstolnom ezeket az ízeket. Most nagyon izgalmas budapesti helyet ajánlok a témában!
Elindult a Vlog, Feröer-szigetek és Thaiföld a két első téma, itt lehet megnézni/feliratkozni!
Sajnos időközben megszűnt a Malév, így nem létezik közvetlen járat, egy kicsit bonyolultabb és drágább eljutni, de továbbra is talán a legizgalmasabb közel-keleti úticél, ahol a kulturális sokszínűség miatt hihetetlen választék és érdekesség várja az odaérkezőt.
Európa nyugati felén általában a libanoni jelöli a legjobb közel-keleti éttermeket (ez persze semmiképp se jelenti azt, hogy a szír, a perzsa, vagy más népeké ne lehetne nagyon kitűnő!), viszont nálunk itthon csak nem akart meghonosodni ez a műfaj.
(Elméletem szerint az olcsó török büfék, ráadásul görög névvel, giroszként, letarolták a várost, így nehezebb egy magas árkategóriába tartozó, de mégis hasonló ízvilágú étteremnek megkapaszkodnia.)
Na de bevezetőből ennyi bőven elég, a lényeg, hogy nagyon biztató kóstolón voltam ma, egy pár napja nyitott, azaz még nem teljesen kiforrott étteremben, annyira, hogy érdemes is megosztani a tapasztalatokat.
Az éttermet a korábbi Buddha Bar - Baalbekből ismert Kutaini-testvérek viszik, igazi családi vállalkozás, például Osama felesége is bent dolgozik. Bent elegánsabb éttermi rész, kint terasz, fent - azt nem néztem meg - shisha-részleg.
És a lényeg: nagyon ízes, jó egyensúlyú, autentikus ételek, helyenként függőséget okozón telibe találva. A desszertszekció még fejlődhet, de a grillezett húsok és a mezzék is szinte mind kiválóak voltak.
Néhány étel a kínálatból:
A legnagyobb kedvencek:
bársonyosan krémes hummusz, sült padlizsános padlizsánkrém
serpenyőben sült gránátalma-melaszos csirkemáj
bárányborda, töltött mini padlizsán
Az étterem weboldala és Facebook-oldala.
Elindult a Vlog, Feröer-szigetek és Thaiföld a két első téma, itt lehet megnézni/feliratkozni!
Ha egyelőre inkább a két kedvenc libanoni krémemet készítenéd el, itt van a hummusz és a fantasztikus fokhagymakrém, a toum autentikus receptje, egyenesen a legelején említett, Párizsban élő, libanoni séftől.