Itt vannak a 2019-es budapesti Michelin-csillagok! [folyamatosan frissítve!]
2019. március 27. írta: világevő

Itt vannak a 2019-es budapesti Michelin-csillagok! [folyamatosan frissítve!]

Élő közvetítés – szokás szerint – egyenesen a történések epicentrumából!

img_5997.JPG

[folyamatosan frissítve!]
[kedves újságíró, amennyiben innen veszel át információt, kérlek jelezd szövegben is, és linkelj is!]

És egy boldog Babel-csapat, most küldték:

6419b1db-b8ec-4632-ba63-279fcd9eaea8.JPG

Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel tulajdonosának nyilatkozata a Világevőnek:

"Könnyekkel küzdve írom ezeket a sorokat, borzasztóan boldogok és büszkék vagyunk a 10 éves tanulásunkra és a megtiszteltetésre. Hálásak vagyunk minden vendégünknek és segítőnknek, aki ezen az úton elkísért minket!
Magyar és erdélyi konyha talán egyben még ilyen kitüntetést nem kapott. Szeretünk Magyarország! Az élet szép."

Széll Tamás nyilatkozata a Világevőnek:

"Örülünk :-)"

michelin_kalauz_budapest_vilagevo.jpg

img_5981.JPG

BUDAPEST TELJES LISTA

Onyx **

Costes *

Babel *

Borkonyha *

Costes Downtown *

Stand *

 

Bib:

Petrus

Fricska

Stand 25

 

Tányér:

Salon

Baraka

Aszú

Fausto's

Nobu

St. Andrea

Textúra

Tigris

Bock Bisztró Pest

Mák

Olimpia

Alabárdos

Arany Kaviár

Csalogány 26

Baltazár

Vendéglő a KisBíróhoz

Zona

 

Bécsben 3-csillagos! Juan Amador

img_6022.jpg

Babel * ÚJ

Stand * ÚJ!

Újdonság: Izland és Horvátország szereplése a kalauzban. Zágráb és Dubrovnik került be ezzel. (De a hírek már megvoltak korábban is.) Így 22 ország 38 városát fedi le a Main Cities of Europe 2019.

Kezdődik!

img_6010_1.jpg

Az osztrák újságírók még nálunk is optimistábbak: azt is el tudják képzelni, hogy 2 új 3-csillagos is lesz Bécsben! A többség szerint ez esetben Juan Amador és a Steirereck a legvalószínűbb...

Idén nincs nagy esemény a könyvbemutatóhoz, mint tavaly Budapesten (budapesti helyszíni tudósításom itt és itt minden magyar infó a 2018-as kalauzból), vagy tavaly előtt Brüsszelben (brüsszeli helyszíni tudósításom itt, itt pedig minden fontos infó 2017-ből), csak egy egészen szűk körű kis találkozó a Michelin új igazgatójával, a Michael Ellis-t váltó Gwendal Poullennec-kel Bécsben.
Csupa osztrák meghívott, plusz egy kakukktojás. :)

Ő Gwendal Poullennec. Már Bécsben.

img_5995.JPG

Emlékeztetőül a tavalyi helyzet:

73d39d44-0392-4422-b7ff-83526edb2fd7.png

Ez pedig a tavaly előtti:

michelin-csillag-budapest-2017.JPG

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7014716113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.27. 16:33:35

Gratulálok mindkettőnek és a magyar szakmának is, hogy végre eltalálták, kik az esélyesek :)

A Michelint nem zavarja, ha az adatlapon már elavult dolgok vannak, például a Stand árai?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.27. 16:39:41

Tányért mindenki kapott, aki szerepel a könyvben? A Tigrisről semmit se hallottam az utóbbi 5-6 évben, az Aszú se igazán szerepel a gasztronómiai hírekben, hiába rakták be a könyvbe pár éve.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.03.27. 16:43:11

@Sexual Harassment Panda: valóban alulreprezentáltak sajnos a pandák :(

Tsteinar 2019.03.27. 17:46:09

Akkor kb bejött a tipp :)
Amúgy igen, sztem a Textura jobb mint a Borkonyha.

Kelly és a szexi dög 2019.03.27. 18:35:31

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: hehe - remélem kapsz rá nem csak pár szavas választ. :)

kék madár 2019.03.27. 19:02:09

"Hlatky-Schlichter Hubert"
Szep magyaros neve van

John Brennan 2019.03.27. 19:41:46

Sznobériának tartom, de gratulálok, aki elnyerte, annak fontos lehet.

Tenkes Kapitánya 2019.03.27. 20:39:19

Azért remélem, hogy konfitált békafing is van az étlapon.

Zed is not dead yet 2019.03.27. 21:02:05

Nekem csak annyi megjegyzésem lenne a témához - amellett, hogy gratulálok mindegyiknek mindenhez - hogy már csak annyi kellene, hogy ezeket a helyeket ne étteremnek nevezzék. Szóval nevezzék mittudomén valami nyelvújítós technikával pl. finomkodóteremnek, vagy valami ilyesminek. Azért lenne ez jó, hogy ha valakit irritál a "finedine" vonal, és ráadásul csak simán éhes egy jó kajára, akkor tévedésből ne menjen be egy ilyen helyre, mert az senkinek se jó. És persze fordítva is, tehát aki nem éhségből, hanem unalomból, vagy társasági programként akar valahova elmenni, annak ne kelljen kellemetlenül éreznie magát, amikor szembejön egy emberes szték, vagy egy igazi tányér igazi korhely halászlé.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.03.27. 21:07:01

@Zed is not dead yet: volt már olyan, hogy csak kajálni akartatok valamit, vagy sörözni egyet, aztán kiderült, hogy véletlénül a Costes-be, vagy az Onyx-ba ugrottatok be? :)
Nem tűnik igazán életszerűnek a veszély...

Zed is not dead yet 2019.03.27. 21:31:07

@világevő: Ugye nem csak ezek próbálkoznak ebben a műfajban, illetve nincs mindig olyan határozott választóvonal az "egyél" és a "kóstolgass" témában utazó helyek között. Ráadásul neked nyilván egészen más ez, hiszen úgy tippelem, hogy kis túlzással előbb tudod, hogy melyik hely miről szól, mint maga az a hely (gyakran ez kívülről sokkal jobban látszik, igaz?), tehát pontosan tudod már névről is, hol mi vár rád, de az emberek többsége nincs ezzel így. Szóval tényleg, volt ilyen és kellemetlen volt, hogy bementünk, aztán kimentünk. Főleg azért, mert az ember ilyenkor nem áll neki magyarázkodni, hogy "nem, nem, nincs itt semmi baj, csak épp nem ehhez van kedvem", így aztán senki nem tudja a motivációt és se nekem, se a helynek nem feltétlenül jó, ha nem világos, hogy a vendég, aki bejött miért is ment ki? Fillérbaszás? Ellenszenves hely/személyzet? Nem _elég_ finedine a hely? Uncsi az étlap? Szóval gondolom minden étterem úgy van ezzel, hogy ha bejönnek és kimennek emberek, akkor jó tudni, miért jöttek be és miért mentek (vagy nem mentek) ki? Mármint jó tudni és nem találgatni. Szóval ilyesmikre gondolok, nem trollkodásból vagy ilyesmi okkal írtam amit írtam.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.03.27. 21:35:08

@Zed is not dead yet: jogos, kicsit valóban nem tudtam elvonatkoztatni saját magamtól!
De azért talán még mindig külsőségekben is elkülönülnek ezek a helyek valamennyire, vagy nem? Na meg nincs is olyan sok, ami alapvetően degusztációra épít. Illetve online pillanatok alatt meg lehet nézni.
De mondjuk a régi (ár)kategorizálás egyszerűbb lenne néha, az tény.

John Brennan 2019.03.27. 21:36:21

@Tenkes Kapitánya:
békafingot nem szoktak konfitálni, csak abálni

darlacko 2019.03.28. 01:53:06

@Zed is not dead yet: És a krumplileves legyen krumplileves, efftársak!

Nyugi, aki ilyen helyre megy, az nem akar jóllakni, hanem finomkodni akar.
Ha a piac eltartja őket, akkor legyenek csak ilyen finomkodós helyek, hisz a szent piacnak mindig igaza van. Aki jóllakni akar, pláne ha az egész családdal akar beülni enni, az nem ilyen helyre megy. Ez nem a napi kalóriabevitelről szól, hanem arról, hogy egy modern kapitalista társadalomban a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek olyan mértéket öltöttek, hogy kialakult egy olyan privilegizált réteg, akiknek a luxusétterembe járás egy unaloműző időtöltés, mert a termelőeszközök kisajátítása, a pénzügyi manipulációk és a dolgozók kizsákmányolása olyan luxusjövedelemhez juttatja őket, amit már nem tudnak mire költeni. Találnak ezért maguknak ilyen szórakozásokat: utazgatás, borkóstolás, étterembe járás, designer ruházat shoppingolás. Ez a réteg tartja el a designer tollak, táskák, cipők gyártóit, ők veszik a budai villákat, a drága sportautókat, ők nyerik a közbeszerzéseket, betonozzák le a Balaton partját, építkeznek a tájvédelmi körzetekben, ők a multik helyi kisfőnökei, HR-esei, menedzserei, akik a magyar dolgozó hátán végigvernek korbáccsal, az amerikai, német, koreai cégvezetés utasítására. Szemrebbenés nélkül.

Minden történelmi korban megvolt ez a dekadens tendencia. A rómaiak hánytatták magukat, hogy még több pávanyelvből készített ételt tudjanak enni. Ma is efelé tartunk.

Nincs ezzel baj, van elég lámpavas Budapesten.

mit irjak 2019.03.28. 09:16:54

@darlacko: ....alaposan összefoglaltad.....!!

darlacko 2019.03.28. 09:55:25

@jack with one eye: Én is ettem ilyen csillagos helyeken, ahol élek, van jópár egycsillagos étterem, de vannak köztük kifejezetten olcsóbb éttermek is.

Magyarországon az emberek többsége nem engedheti meg magának az éttermezést. Akik megengedhetik és ezt kedvtelésből űzik, azok közt sok a felhajtott galléros, lazacszínű pólós, Porsche Cayenne-nel a rokkantparkolóban két helyet foglaló arc. Nekem nincs ellenemre az, ha vannak ilyen helyek, de egy olyan társadalomban, ahol éhezés se ritka, az újgazdag sznoboknak kinéz a lámpavas.

Minden világégés, forradalom, rebellió előtt van ilyen dekadens tendencia. Aztán majd elkezdik kiegyenesíteni a kaszákat a kisemberek.

Hozzátenném, hogy szeretem a jó ételeket. Az öncélú sznobéria taszít.
süti beállítások módosítása