Hihetetlenül megugrik az egy egységnyi magyar szakácsra jutó figyelem kedden, egyszerre 3 nagyon izgalmas világvárosban is kap komoly reflektorfényt magyar szakács!
LYON
A magyar Bocuse d'Or csapat lyoni szereplése az egyik, erről írtam részletesen is minden fontos tudnivalót. Pohner Ádám és csapata is 29-én kedden versenyzik.
MADRID
Eközben Madridban egy magyar séfnő is előadást tart a Madrid Fusion nevű fantasztikus nemzetközi konferencián a nagyelőadóban a magyar vadakról. (Ugyanitt egyébként hétfőn Győrffy Árpád is előad) Hihetetlenül impozáns az előadók névsora, érdemes belenézni a programba. Itt lesz egyébként Ferran Adria nagy bejelentése is, arról írok külön, hogy mi is várható...
Palágyi Eszter időnként még kártyavárépítésre is rávehető!
A téma a vadhús, azon belül is főleg a szarvas, amivel kapcsolatban Palágyi Eszter, a Costes séfje már gyerekkorában is nagyon komoly tapasztalatok szerzett. Ez szerencsére egyértelműen megfigyelhető az étlapon található szarvasfilén is, ami egyrészt dödöllével, zeller "carbonarával" és tobozzal kerül a tányérra, másrészt fantasztikus.
Bárdos Sarolta sommelier-ként lesz jelen a program szerint, de a magyar koktélkultúra nemzetközi sikereket arató fenegyereke, Nagy Zoltán (Boutiq Bár) is ott lesz a színpadon.
TOKIÓ
Japánban is egy komoly szakácsverseny zajlik eközben, fontos magyar résztvevővel, ugyanis Kurkó Zsolt, a Sushi Sei színeiben akár még a győzelemre is esélyes lehet, legalábbis a párizsi európai döntőn olyan értékelést kapott a zsűritől - miközben nem mellékesen megnyerte a versenyt - hogy annak alapján nagyon jó eséllyel erősen beleszólhat az élmezőny alakulásába Tokióban.
Kurkó Zsolt munkában
A Washoku World Challenge kifejezetten olyan szakácsoknak szól, akik világszerte nem japánként (azaz gajdzsinként) profik japán gasztronómiában, két napon keresztül főznek, az amúgy is a szigorúságukról ismert japán zsűri orra előtt, szóval komoly stressz is van mellé...
Igyekszem mindhárom izgalmas eseményről, Lyonból, Madridból és Tokióból is beszámolni friss hírekkel, erre valószínűleg a Facebook-oldal lesz a legalkalmasabb, azaz nagyon kíváncsian várhatjuk a magyar gasztronómia nem hivtalalos világnapján a madridfjúzsönös-bokűzdóros-vasokus híreket.
Addig is nagy hajrá minden érintettnek!