Elég nagy port kavart, amikor egy 3 Michelin-csillagos séf le akart mondani a csillagokról. Erre is izgalmas válasz jött, miközben 3 legendás séf is szomorkodhat Franciaországban.
A 3 csillagról lemondani szándékozó séfről, Sebastien Bras-ról itt írtam részletesen, egészen meglepő módon a Michelin Kalauz akkor bejelentette, hogy méltányolja a kérést, nem fog szerepelni. Ez 2018-ban meg is valósult, csak hogy közben jött egy új vezér a Michelin élére, aki úgy tűnik, hozzám hasonlóan úgy ítéli meg, hogy egy étteremkalauznak továbbra is az a fő funkciója, hogy a vásárlók számára a lehető legmegbízhatóbb információt nyújtsa az éttermekről, ezért idén bizony újra bevették. És kapott két csillagot. Nem örült neki.
A mai díjáatdó előtt közzétettem az előzetesen hallott pletykákat, egész érdekes - és helyenként érzelmes - vita alakult ki a témában.
Akkor még nem lehetett tudni, hogy stimmelnek-e a pletykák, amiket hallottam, azóta kiderül, hogy 100 százalékosan igaznak bizonyultak. A 3 séflegenda: Marc Veyrat (miután tavaly megkapta a hármat!), Marc Haeberlin (51 évnyi töretlen 3-csillagos lét után!) és Pascal Barbot is két csillagot kapott csak idén, ami - ahogy fent is látszik - elég komoly felhördülést okozott, nem csak itthon, hanem nemzetközi vízeken is. Őket gyakorlatilag érinthetetlennek tekintette a szakma eddig.
Nagy kérdés, hogy mi a feladata egy étteremkalauznak, vigyázni arra, hogy le ne rombolódjon egy legenda szobra, vagy minden évben hiteles információkkal szolgálni. [A kérdésfeltevésből nyilván kiderül, hogy szerintem egyértelműen az utóbbi, és saját maga kényszerítette be magát eddig(?) ebbe a zsákutcába...]
Hogy ennek tényleg az-e az oka, hogy az új vezető, Gwendal Poullennec új irányvonalként kész "rendet tenni" a Kalauzban, vagy valami más. Például véletlenül épp rossz tapasztalatokat szereztek az inspektorok az összes látogatásukkor, vagy akár mostanában valóban gyengült az étterem színvonala. Ezt nem fogjuk tudni kideríteni, de az előzetes pletykákkal indoklást is kaptam, amit azok után, hogy minden bejött, amit "jósoltak", még inkább hajlamos vagyok elhinni: az új elvek nem tisztelik a legendákat, nem foglalkoznak a múltbéli érdemekkel, hanem a jelenre koncentrálnak, és annak megfelelően ítélik meg az éttermeket. Ezzel párhuzamosan pedig fokozottan koncentrálnak arra, hogy fiatal tehetségek több esélyt kapjanak. [Azaz szigorúan felhasználói szemmel nézve, hitelesebb lesz a kalauzban talált értékelés!]
Hogy ez a hirtelen irányváltás új fordulat-e, vagy éppen csak visszatérés az alapértékekhez, és alapígéretekhez, ez szubjektív kérdés, minden esetre eléggé a fenti kijelentések igazságát támasztja alá a rengeteg (50!!!) új franciaországi Michelin-csillag is.
És van két új 3-csillagos is, egyikük Mauro Colagreco (Mirazur), igyekszem majd megírni az ottani élményeimet:
View this post on Instagram
És nekünk mi közünk ehhez? Elég sok. Ugyanis - véleményem szerint - Magyarországon is van jó pár étterem, akinek túlságosan szűkmarkúan nem osztottak eddig lapot, nagyon jó lenne, ha nemzetközi téren is érvényesülne ez a bőkezűség, ami tulajdonképpen csak a saját sztenderdek szerint elég, ha megtörténik, azaz elég, ha az kap, aki tényleg megérdemli, de az tényleg kapjon!
Szóval még egy kicsit optimistábban várhatjuk talán a márciust, amikor majd a magyar csillagok kiderülnek.