A legtutibb vasárnapi ebéd Budapesten
2018. június 23. írta: világevő

A legtutibb vasárnapi ebéd Budapesten

A vasárnapi ebéd kiemelten fontos étkezés a legtöbb család életében, nagyon nem mindegy, hogy stimmel-e. Ünnep és falatozás egyszerre, vagy akár a falatozás ünnepe. Olyanra bukkantam, ahol garantált az öröm!
img_9264.JPG

Bár az a tippem, hogy a háztartások többségében a rántott hús (lásd még: borjú bécsi, bécsi szelet, kabátos hús és egyéb becenevek) jelenti a vasárnapi ebéd főételét, most olyat mutatok, ami szerintem mindent tud. Egy hihetetlenül szaftos, ízes étel, ami kellőképpen egyszerű ízekből áll ahhoz, hogy gondolkodás nélkül lehessen élvezni, nem kell bonyolult gasztronómiai eszmefuttatásokon és felharmóniákon törni a fejet, csak enni. 

Egészben sült, kicsontozott csirke, kacsamájjal töltve. 

Hozzá vajas krumplipüré (úri vendégek kérhetik burgonyából is akár), őszibarackbefőtt. Mint a nagymamánál, csak mégis sokkal jobban.

 img_9234-001.jpg

 

10 percben a teljes folyamat, a teljes csirke kicsontozásától a szeletelésig, érdemes végignézni, tényleg lenyűgöző, ahogy dolgoznak a mesterek, Varju Viktor, a Vendéglő a Kisbíróhoz séfje, és Sípos Tibor, a hentes:
[A feliratozást angolul csináltam, hadd terjedjen a világban is a híre]

Akinek nincs ideje a videóra, itt van képekben néhány fontos mozzanat:

Az egészben kicsontozott csirkére kerül a prád (egy tejszínes csirkehúspép), ezzel töltik ki az üres helyeket, például a combcsontok helyét. A csirkére belül is kerül durvára őrölt bors és só (ezt normális esetben sóoldattal oldják meg), friss spenótlevelek, erre pedig az enyhén elősütött kacsamájtömb:

img_9133.JPG

Ezt összegöngyölítik és kötözik:

img_9152.JPG

Ebbe még vajat masszíroznak, kap egy fűszerkeveréket kívülről, aztán megy a sütőbe, ahol nem a sütési idő a fix, hanem az elérendő maghőmérséklet, így garantáltan tudják, hogy megsül, de nem túlságosan, kellően szaftos marad. 

img_9159.JPG

A csirke és a máj lecsöpögő zsírját se hagyják veszni, ebből lesz a végén a pecsenyelé, amit redukálnak és tálaláskor szintén az asztalra kerül. 

img_9234-001.jpg

A nagyon profi sütőnek köszönhetően kímélő is a sütés, gőz is van a levegőben, de közben a pirítást is megoldja a sütő. 

Az eredmény pedig magáért beszél, az állagok a legjobban a videón látszanak fent, de azért a lényeg talán itt is átjön: egy végtelenül szaftos-ízes csirkesült, benne egy lágy kacsamájjal, rajta a jus, szenzációs.

img_9264.JPG

És köretként a krumplipüré, rengeteg vajjal, a befőtt, a pecsenyelé. Bitang.

img_9254.JPG

Érdemes többen osztozni rajta, akár 3-4 fővel, és akkor juthat erő előételt és desszertet is enni, például egy tyúkhúslevest, vagy mondjuk egy somlóit, vagy valamit a tábláról.

Vasárnap készül csak, és nagyjából 10 darab, azaz érdemes előjegyezni, ha valaki biztosra akar menni!
Vendéglő a Kisbírohoz a weben, és a Facebookon.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1114066549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2018.06.23. 17:44:07

Nagyon guszta, jol nez ki.A video keszitoje viszont legalabb 2 fekete pontot erdemel.A borzalmasan hangos zongora zajatol semmit nem erteni a beszedbol.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.06.23. 18:56:36

Nagyon jól néz ki.
Hol mérik azt a maghőt? A mellben, vagy a májban? És mennyit?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.06.23. 22:39:40

@Before: brutális! azt nem tudom sajnos, hogy van-e jogom kiadni a receptúrát, elég sokat kísérletezgettek vele gondolom. :(

Wod Meselo 2018.06.24. 03:45:50

Maghőmérőzés, hét pecsét és titkolózás, nagy hagyjuk Ibolykát. Ez főzés nem atomfizika. Persze akinek erre merevedik annak melegen ajánlom. Az intelligens ember meg ezek nélkül is élvezheti az étkek és az életet.
Az ilyen elitista blogfirkászoknak meg van egy külön bugyruk a pokolban. Csak remélem, hogy mennél előbb kopogtatnak az ajtaján.

Alfréd76 2018.06.24. 16:31:57

A Kisbírótól pár percnyire lakok, sokat járunk oda. Ezt az ételt a Facebook oldalukon néztem, jövő vasárnapra be volt tervezve, de most szerintem miattad egy hónapig lehetetlen lesz foglalni:)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.06.25. 23:08:53

@világevő: No prollemo... :)
Nagyjából azért belőhető a dolog, ahogy az IQ-harcos majomkartárs is írta, nem atomfizika. Több múlik az előkészítésen, a fűszerezésen, meg a profi sütőn, a pihentetésen...
süti beállítások módosítása