A vasárnapi ebéd kiemelten fontos étkezés a legtöbb család életében, nagyon nem mindegy, hogy stimmel-e. Ünnep és falatozás egyszerre, vagy akár a falatozás ünnepe. Olyanra bukkantam, ahol garantált az öröm!
Bár az a tippem, hogy a háztartások többségében a rántott hús (lásd még: borjú bécsi, bécsi szelet, kabátos hús és egyéb becenevek) jelenti a vasárnapi ebéd főételét, most olyat mutatok, ami szerintem mindent tud. Egy hihetetlenül szaftos, ízes étel, ami kellőképpen egyszerű ízekből áll ahhoz, hogy gondolkodás nélkül lehessen élvezni, nem kell bonyolult gasztronómiai eszmefuttatásokon és felharmóniákon törni a fejet, csak enni.
Egészben sült, kicsontozott csirke, kacsamájjal töltve.
Hozzá vajas krumplipüré (úri vendégek kérhetik burgonyából is akár), őszibarackbefőtt. Mint a nagymamánál, csak mégis sokkal jobban.
10 percben a teljes folyamat, a teljes csirke kicsontozásától a szeletelésig, érdemes végignézni, tényleg lenyűgöző, ahogy dolgoznak a mesterek, Varju Viktor, a Vendéglő a Kisbíróhoz séfje, és Sípos Tibor, a hentes:
[A feliratozást angolul csináltam, hadd terjedjen a világban is a híre]
Akinek nincs ideje a videóra, itt van képekben néhány fontos mozzanat:
Az egészben kicsontozott csirkére kerül a prád (egy tejszínes csirkehúspép), ezzel töltik ki az üres helyeket, például a combcsontok helyét. A csirkére belül is kerül durvára őrölt bors és só (ezt normális esetben sóoldattal oldják meg), friss spenótlevelek, erre pedig az enyhén elősütött kacsamájtömb:
Ezt összegöngyölítik és kötözik:
Ebbe még vajat masszíroznak, kap egy fűszerkeveréket kívülről, aztán megy a sütőbe, ahol nem a sütési idő a fix, hanem az elérendő maghőmérséklet, így garantáltan tudják, hogy megsül, de nem túlságosan, kellően szaftos marad.
A csirke és a máj lecsöpögő zsírját se hagyják veszni, ebből lesz a végén a pecsenyelé, amit redukálnak és tálaláskor szintén az asztalra kerül.
A nagyon profi sütőnek köszönhetően kímélő is a sütés, gőz is van a levegőben, de közben a pirítást is megoldja a sütő.
Az eredmény pedig magáért beszél, az állagok a legjobban a videón látszanak fent, de azért a lényeg talán itt is átjön: egy végtelenül szaftos-ízes csirkesült, benne egy lágy kacsamájjal, rajta a jus, szenzációs.
És köretként a krumplipüré, rengeteg vajjal, a befőtt, a pecsenyelé. Bitang.
Érdemes többen osztozni rajta, akár 3-4 fővel, és akkor juthat erő előételt és desszertet is enni, például egy tyúkhúslevest, vagy mondjuk egy somlóit, vagy valamit a tábláról.
Vasárnap készül csak, és nagyjából 10 darab, azaz érdemes előjegyezni, ha valaki biztosra akar menni!
Vendéglő a Kisbírohoz a weben, és a Facebookon.