Autentikus japán büfé Budapesten!
2018. február 24. írta: világevő

Autentikus japán büfé Budapesten!

Donburi, azaz japán 'rizses hús' kapható néhány napja Budapesten, még múlt héten sikerült eljutnom, meg is mutatom.

img_3762.jpg

Persze nem kötelezően hússal készül ez a japán egytálétel, hanem lehet halas, zöldséges is például. Kerülhet a tetejére tojás, vagy rántott hús (tonkatsu), de akár a kettő egyszerre is: (a kép bal oldalán)

img_3347.JPG

vagy mondjuk angolna, ezt például a Tsukiji halpiacon ettem, tempurázott angolnával készül:

sam_7667.JPG

vagy Hokkaidón rengeteg helyen kapható sashimivel, tengeri pókkal szent jakab kagylóval, lazackaviárral, és főleg tengeri sünnel:

dscf3428.JPG

ami itt a legjobb minőségű egész Japánban, már csak emiatt is érdemes északra látogatni: (itt kétféle tengeri sünnel, az egyik édesebb, csak nyáron elérhető)

dscf3639-001.JPG

Egyébként a japán ünnepi menünek, a kaisekinek is része mindig egy gőzölt rizses fogás, ami talán a donburi előképe lehetett. Gohan a neve, és különböző - de általában elég nemes - feltétekkel adják, például a DEN-ben így néz ki: (És itt van hozzá a részletes leírás)

Na de Budapesten nyilván nem ezek az egzotikus változatok érhetők el, hanem olyanok, amik simán azonnal belepasszolnak a magyar ízlésbe is. Viszont mégis kellően egzotikusak ahhoz, hogy feltétlenül érdemes legyen megkóstolni őket, hiszen a japán konyha nem csak sushibóll, hanem ilyen és ehhez hasonló ételekből is.

img_3762.jpg

Háromféle van a kínálatban, egy marhahúsos (gyudon: hagymával, gyömbérrel, szójaszósszal):

img_3765.jpg

Közelebbről:

img_3755.jpg

egy sertéshúsos (kakunidon: zöldségekkel, gyömbérre, szójaszósszal):

img_3756.jpg

és egy vega verzió (sicsúdon: zöldségekkel, tejjel):

img_3757.jpg

Menüben teljesen korrekt miszólevest lehet hozzá választani, egy kis húsos gőzölt gombós is jár. És érdemes kipróbálni az egyik kedvenc japán fűszerkeverékemet hozzá (fent ki van téve az asztal(ok)ra), a sicsimit, ami egy chilire épülő enyhén csípős keverék, általában 7 összetevőből (chili, sansho bors, narancshéj, szezámmag (fekete és fehér), gyömbér, tengeri alga és mák):

img_3766.jpg

Ez a hely, pár lépés a Kálvin térről és főleg japán dolgoznak a konyhán!

Azért titokban reménykedem, hogy lesz majd még többféle változat is, akár csak szezonálisan elérhetően...

Még több japán konyha a Világevőn.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr2913695136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikka 2018.02.25. 10:35:27

Nekem nem derült ki hol található a hely...vagy vak vagyok vagy valami..

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.02.25. 10:40:34

@mikka: utolsó előtti mondatban 'Ez a hely' egy link, ahol van cím is. Amúgy at Üllői legeleje, a volt Vörösmarty mozi mellett.

Attilajukkaja 2018.02.25. 15:11:45

Az ételek nem néznek ki túl ínycsiklandóan, de erről valószínűleg csak a csomagolás igénytelen dizájnja tehet. Egy ezrest biztosan megérnek, ha tényleg olyan finomak.
Üdvözlök minden ilyen új helyet!
A Keletinél, a Bethlen Gábor u. elején is most nyílik majd egy japán bisztró, a Big Soup láncolat részeként.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.02.25. 15:20:29

@Attilajukkaja: ez gyakorlatilag egy adag rizs, rajta egy adag pörkölttel. az sose lesz nagyon szép.

zsu80 2018.02.25. 18:14:58

Négyen vacsoráztunk pár éve egy olasz vendéglőben, és evés közben erőteljes kuka szag terjengett. Pár perc múlva a velem szemben ülő barátom, látva a zavaromat felfedte, hogy az ő tengeri sünös tésztájáról érkezik az erőteljes "illat", azóta a sünre gondolva a hányinger kerülget, nem tudom máshol is ilyen-e.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.02.25. 18:25:56

@zsu80: a kukaszag sose jutott róla eszembe, de az tény, hogy elég megosztó a tengeri sün.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.02.25. 20:24:36

@Étteremkritikus: igen. vagy legalábbis most volt benne. Sokféle, szezonűlisan különböző alapanyag kerülhet a miszóba.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.02.25. 20:42:03

@világevő: Igen, tudom, hogy lehet benne sok különböző ízesítő a krumplitól a lazacig :) Viszont Magyarországon szinte mindenhol a tofu-wakame páros megy, ezért kérdeztem rá, hogy a képen a gombás leves az náluk az alap miszó vagy más néven fut.

wice 2018.02.26. 13:05:45

Kipróbáltam a gyu-dont menüben, hát, nem túl izgalmas. A nikumanhoz legalább valami mártogatós szószt adhatnának, a misonál meg figyelhetnének, h mindenkinek ugyanannyi levesbetétet kapjon, mert az enyémben mindossze egy db pici szelet gomba meg egy 5x1 centis algalap volt. Maradok a Komachinál.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.02.26. 14:20:52

@wice: ez valóban nem extrém izgalmas, ilyen Japánban is, autentikus. Komachi is jó!

wice 2018.02.26. 16:40:33

@világevő: Bizonyára autentikus, de nem igazán értem, hogy lehet _csak erre_ Budapesten _japán_ éttermet (na jó, büfét) alapozni, mert annyira nem különbözik a szokvány magyar rizseshústól/"pörkölt rizzsel"-től, hogy érdemes legyen emiatt a Don Doko Donba menni.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.02.26. 16:49:23

@wice: azt én se értem, ezért is írtam, hogy remélem, hogy bővítik majd a kínálatot izgalmasabb tételekkel is, de ezzel együtt is nagy öröm (nekem) minden autentikus büfé. aztán hátha megtalálja a közönségét is. például nagyon boldog lennék, ha főznének itt igazi profi rament...

BelaVak 2018.02.27. 09:42:04

Ez a papirdoboz nagyon igenytelen, gondolom kinai bufeket akartak utanozni. Nem csodalkoznek, ha atazna es az azott papir izet atvenne.

A nyelvnacisag kedveert: gohan egyszeruen rizst jelent. Es sokszor fozik egyutt a rizst hallal, gyokerekkel stb de ezeknek semmi koze a donburihoz. A donburikra utolag van rarakba a feltet. Egyszeruen nyugati etelek masolatai voltak, ahol a koret (japan agyban a nyugati koret kenyer) helyett egyszeruen rizst ratak a feltet melle. Hasonlo otlet mint pl az omuraisu, ami ugye omlett + kenyer lecserelve omlett + rizsre.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.02.27. 09:51:01

@BelaVak: nem ázott át, nem vette át. Ezért nem érdemes képek alapján étteremkritikát írni :)

Igen, én se állítottam, hogy bármiféle direkt rokonság lenne a rizsen túl ("ami talán a donburi előképe lehetett"), köszi a többi kiegészítést!

Attilajukkaja 2018.02.27. 16:17:18

@BelaVak:
"Nem csodalkoznek, ha atazna es az azott papir izet atvenne."
Miért ázna át? A kínaiaknál sem ázik át.
Engem inkább a dizájn igénytelensége fogott meg. Úgy tudtam, a japán konyha nagy hangsúlyt fektet a tálalás esztétikumára. Még akkor is, ha az csak egy gyors kaja. Egy papírdobozt is lehetne szebben kivitelezni.
süti beállítások módosítása