Minden évben ezzel ünneplem a bébicukkínik érkezését a piacra (konkrétan a Lehel 32-es standjára). És nem lehet megunni, nagyon kevés munka, annál több élvezet!
Itt van a tavalyi, itt a tavaly előtti.
Meglehetősen fontos, hogy szuperek legyen a zöldségek, hiszen itt pont az a lényeg, hogy szinte nyersek maradnak, csak egy minimál hőkezelést és prözsanyagot kapnak, és a saját ízük érvényesül. Azaz, ha nincs saját ízük, akkor nem fog semmi sem érvényesülni. Aki eddig nem tette, sürgősen szerezzen egy őstermelőt, piacot, kofát, zöldségest, akiben maximálisan megbízhat!
A mangoldot megpirítottam kicsit szezámolajon (amibe beleroppantottam azért 2-3 gerezd fokhagymát is), közben lilahagymát friss citromlével marináltam. A bébicikkinik és virágoknak (párba tettem egy kis mozzarellát is) csak a pörzsanyag megjelenéséig volt maradásuk a serpenyőben, aztán pár tükörtojás és mehet is minden a tálra. Tetejére még egy kis umami (ezúttal tahini volt, de lehetne mondjuk friss és valódi parmezán is), durva só és friss zöldlevelek.
Vigyázat, aggasztóan egészséges fogás!
Köszi, Alain Passard az inspirációért!
Hamarosan Bangkok és még más Ázsia, élőben Instán és Facebookon kövesd a gasztrokalandjaimat!