Gondolatok egy séftől, aminek a pályakezdők többsége nem fog örülni
2017. június 03. írta: világevő

Gondolatok egy séftől, aminek a pályakezdők többsége nem fog örülni

De biztos lesznek olyanok is, akik megfogadják. És talán nagyon jól járnak majd ezzel...

ffsef.png

A kép nem kapcsolódik a szerzőhöz, ennél azért fiatalabb... :)

És akkor innentől övé a szó: (kiemelések tőlem)

"Szakácshelyzet Magyarországon 2017-ben

Régóta kikívánkozik belőlem, ezért úgy döntöttem, leírom. Elég felkapott szakma a miénk, ami sok mindennek köszönhető, de főleg a média által mutatott kép miatt. Ezzel semmi probléma, én is imádom szakmámat, imádok főzni és alkotni (enni is ☺). Közel 24 éve dolgozom a szakmában, ebből kb. tíz éve konyhafőnökként (nem is rossz helyen), ezért úgy érzem, van rálátásom a vendéglátásra és az elmúlt időszak történéseire. Sok konyhafőnök barátom van és szerencsére szoktunk is beszélgetni. Sokáig csak szakmai dolgokról szóltak ezek a beszélgetések, mindenki egy kicsit bolond, hiszen nem sok minden érdekli őket a szakmán és a főzésen kívül. Eddig szinte minden problémára előbb vagy utóbb megtaláltuk a saját válaszunkat és megoldásunkat vagy magunktól, vagy egymástól jött a válasz. 

Hosszú idő óta ezek a beszélgetések sajnos nem ételekről, konyháról szólnak, hanem a megváltozott helyzetről, ami a vendéglátásban van, és nem találjuk a megoldást!

Tudom, hogy a világ változik, és nekünk is változni kell, nem szeretném még azt a mondatot kimondani, hogy ‘bezzeg az én időmben’, mert szerintem ez az elmúlást és a feladást jelenti. Közel sem járunk még ott, remélem. Ami nagyon megváltozott az a hozzáállás. Talán senki nem mondja el a fiatal, feltörekvő nemzedéknek, hogy a konyha hierarchikus hely, nem kérdőjelezzük meg az utasításokat, dolgozunk és tanulunk. Nagyon sokat tanulunk. Egy számomra nagyra becsült ember mondta egyszer, hogy:

Ebben a szakmában az időt és az elmélkedést nem lehet megspórolni.

Nagyon igaza van. Azok a fiatalok, akikkel találkozom mostanság, ezeket akarják megspórolni. De sajnos van egy rossz hírem: nem fog menni! Tanulni és figyelni kell, és rengeteget dolgozni, másképp nem megy! Ha valaki tehetséges, sokat tanul és dolgozik elérheti a sikert. De mit is tekintünk sikernek, mindenki mást, és ezt döntse el mindenki maga, hogy neki mit jelent! Egy biztos, kőkemény munka áll mögötte. Ma a fiatalok nagy része (bár én sem vagyok öreg) talán túl gyorsan szeretne előrébb lépni a ranglétrán. Hajrá!

De ez – ahogy én most látom – nem fog menni. Szinte kivétel nélkül mindegyik 2-3 hónap alatt eljut odáig, hogy az a hely neki nem kihívás, nincsen mit tanulni. De van!!!! Nagyon kis tudással és rutinnal álmodoznak magas fizetésről és pozícióról. A legelkeserítőbb ebben az egészben az, hogy el is hitetik velük, hogy ez lehetséges, és sokak el is hiszik, hogy ez nekik megy. Ennek fő oka, hogy nagy a munkaerőhiány a szakmánkban és ez egy olyan helyzetet teremt, hogy a szakácsok nagy része, azt gondolja, hogy bármit megtehet és az a szörnyű, hogy ez így van.

Pár éve eszembe sem jutottak olyan rémtörténetek, melyek ma a mindennapjaim részévé váltak.

Nem jön be valaki dolgozni, mert nincsen kedve, hazamegy műszak közben, mert ma sok a munka, kilép a fél brigád pénteken, mert buli van, azonnal kilép ha valaki leszúrja, mert nem az elvárásoknak megfelelően készíti az ételt és még a végtelenségig tudnám sorolni a rémtörténeteket.

A kedvencem az önmegvalósítás. Egy konyhában ilyen nincsen, beosztott szakácsként biztosan, de még konyhafőnökként sem öncélú a dolog: mi a vendégért vagyunk. Kicsit el vannak tévedve, mi nem sztárok vagyunk, hanem melósok, és tegyük össze a kezünket, hogy olyan szakmunkát csinálhatunk, ami ma felkapott, és egész tisztességesen meg lehet élni belőle.

Persze nem könnyű, iszonyatosan sok lemondással és munkával jár és aki ezeket megteszi és sokat tanul, az itthon is tisztességesen meg fog élni belőle.

Tudom, hogy ezért a mondatomért szét fog szedni a sok fotelharcos. Én is tudom, hogy nem nyugat-európai a fizetés, igen tudom, hogy talán a lehetőségek sem mindenhol a legtökéletesebbek, de én csak azt tudom ami a környezetemben zajlik. Azok az éttermesek és séfek, akikkel beszélgetek, mind tisztességesek és a magyar viszonyokhoz képest, szerintem nem biztosítanak rossz feltételeket.

De beszéljünk nyíltan! A mai beszélgetésem, egy fiatal, 22 éves szakáccsal állásinterjún. Tudás: kicsit több, mint a nulla, arc: kicsit nagyobb, mint az Eiffel-torony, fizetési igény 500 ezer/hó 168 órára. Tudom, ez már nagyon extrém, de ez is a nagy magyar valóság része. A baráti körömbe tartozó éttermeseknél a fizetést és a munkaidőt, nem nagyon tudom átlagolni, mert sok összetevős a dolog, de egy két példa:
A, étterem: bejelentve, heti öt nap, napi 8 óra, munkaruha, fizetett szabadság stb., kezdő á la carte szakács fizetése 200-220 nettó
B, étterem: heti négy nap, napi 12 óra, szintén bejelentve, szabadság és egyéb juttatások 280 ezer nettó.
Mind a kettő nagyon magas színvonalú, jó körülményeket nyújtó hely, ahol rengeteget lehet tanulni. Szerencsére, vagy sajnos, tudom, hogy ennél sokkal többet ma egy jól menő étterem nem képes kitermelni. Látom az álláshirdetéseket, ma már kb. 1200-1400 ft/óra alatt nem látok szakácshirdetés. Tudom, hogy ennél sokkal többet is lehetne keresni, van aki ennél sokkal többet is keres, de egyet szögezzünk le: a pénzt sehol a világon nem a munkahelyen eltöltött idő arányában, hanem a produktum alapján adják! Hogy érthető legyen, aki keveset termel, az nem ér annyit, mint aki többet. Hogy gyorsan sokat és jól tudjon termelni, tudás rutin és munkabírás kell, ezt nem érzik, és ez a legnagyobb baj.

Szintén saját példa, ma ugyanazt az adagszámot, amit tíz éve két ember csinált, nagyon jó minőségben egy menő, általam jól ismert és kedvelt étteremben ma négyen csinálják. És naponta mondanak fel az emberek, mert ezt a mennyiségű melót nem lehet bírni. De lehet, és megint visszatértem az elejére, rutin, tudás és munkabírás kell hozzá, ehhez meg idő kell. Nekem senki ne mondja, hogy tudás nélkül, kevés munkával, bárhol a világon sokat lehet keresni. 

Persze, most el lehet kezdeni szidni a tulajokat, a séfeket, vagy bárkit, aki éppen megfelelő ellenségkép, de azért nem ártana, ha sok fiatal szakács egy kicsit elgondolkodna, a felelősségen, a tiszteleten és a kitartó munkán.

Ez csak egy tanács, amit én is megkaptam útravalónak: legyél alázatos (de ne megalázkodó!), tanulj sokat, dolgozz tisztességgel és a folyamatos fejlődést tartsd szem előtt, soha ne a több pénz motiváljon, mikor új munkahelyet keresel, mert néhány tízezer forintból maximum csak egy új cipőd lesz, de valós egzisztenciád nem. Ha sűrűn váltogatod a munkahelyed, nem lesz biztos tudásod, mindig újra kell kezdeni mindent, pl a beilleszkedést. Karriert nem az épít, aki sűrűn munkahelyet vált és elég nagy a szája, hanem az, aki stabil, megbízható és folyamatosan képes a fejlődésre.
Remélem, hogy ez a jelenlegi munkaerőhiány megszűnik, és valószínű idővel meg fog szűnni, látom a lehetőségét hosszú távon, hogy az itthoni fizetések nőni fognak a vendéglátásban. Csak akkor az a sok fiatal, aki így gondolkodik és viselkedik,mit fog kezdeni magával????

Egy séf"

Kövesd Instagramon gasztrokalandjaimat világ csúcséttermeiben!

A trágárságokat, politizálást - szokás szerint - törölni fogom, aki szeretné, hogy megmaradjon a kommentje, ezek nélkül fejtse ki a véleményét.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1112561275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meridian74 2017.06.05. 00:59:47

@Suksori: már nem emlékszem erre, de abban biztos vagyok, hogy nem valami kávékülönlegesség volt. Szvsz presso kávé volt, de megkérdeztem ízlett-e neki és igen, ízlett, mondta nagyon jó kávé volt. Én vizet ittam, mert nem akartam hogy még jobban "verjen" a szívem ;)

Meridian74 2017.06.05. 01:08:15

@VT Man: amúgy igaz, lehet, mert amúgy a frekventált Váci utcában történt ez, ahol sok külföldi, de amúgy volt sok magyar turista is volt. Mondjuk én nem lepődtem meg az árakon, de a csaj szentendrei volt, ő kicsit meglepődött, az őszinte volt, láttam rajta. Bár mondjuk ismerhette volna Budapest ezen részét is...

Meridian74 2017.06.05. 01:29:34

@marczy: "A 12 órázással önmagában az a gond, hogy nincs az embernek magánélete"

Igen, ez a legfőbb oka, hogy a nők sem szülnek gyereket. Eleve ott kezdődik, hogy egy keresetből nem lehet megélni, ezért a gyerekvállalás mellett a nőnek is el kell mennie dolgozni, holott vezethetné a háztartást és gondját viselhetné a nem egy, hanem akár 3-4 kölöknek is. Ami egyébként nem olyan könnyű munka, mint ezt ide leírni. Mindemellett ha nem megy el dolgozni, megnézheti a nyugdíját is a nő. Szóval a rendszer rossz, amire a "genderizé" rátesz még egy lapáttal. Másrészt ha marad a rendszer, akkor a 12 órázást el kell felejteni. De még a napi 8-at is. Maximum 6 óra H-P. Azaz max 30 órás munkaheteknek kellene lennie. a 6 órához még hozzájön a munkába bejárás és hazajutás ideje is, az napi akár +2 óra is lehet, még úgy is, ha Bp-en Bp-i munkahelyre jársz tömegközlekedve. A gyereknek is amíg kicsi bölcsödébe, óvódába, ált. suliba el kel jutnia azt is meg kell oldani valahogy. Részmunkaidős állások szinte nincsenek. Távmunka szintúgy. Egyébként a 30 órás munkahetet az automatizáció (robotizáció) elősegítheti, de a baj az hogy ott ahol robotizálnak ott totál lecserélik az élő munkaerőt, nem pedig kiegészítik, támogatják azt.

Ha marad a 12 órás meló, akkor annak eredménye drasztikus népességfogyás lesz. A mostani generáció nem fog megszakadni azért hogy dolgozhasson - éhbérért- és még otthon is küszködjön sok gyerekkel. vagy az egyik, vagy a másik, de a gyereknevelést nem fizetik, így marad a meló, gyerekek nélkül. Ezen az adókedvezmények keveset segítenek, ugyanis a bérek szintje is alacsony - tehát nincs miből kedvezményt sem adni, nem mellesleg az "idő" problémát sem oldja meg.

odamondó 2017.06.05. 02:15:17

@GiaMarie: szerintem ha a szülő hagyja az legyen az ő baja.

@maroz: végre egy értelmes meglátás.

P. J. Fry 2017.06.05. 05:59:45

@zsolt1214: "ugy hogy az állam vezetők nem lopják szét az országot"

A német a 2000 euró fizetés után sokkal több adót fizet mint itthon a 180 ezer után. Szóval itthon kap cikra 180 ezret, befizet adóba mintegy 180 ezret, kint megkap 650 ezret, befizet cirka 650 ezret. Sacc per kábé...

Akkor, ha nálunk az állam kap 180 ezret németországban meg 650 ezret, akkor hogy a p.csába lehet, hogy nálunk azért kevesebb a pénz, mert többet visz el az állam? Hiszen kevesebbet visz el!

Te matekzseni, te!

P. J. Fry 2017.06.05. 06:04:47

@Meridian74: "Igen, ez a legfőbb oka, hogy a nők sem szülnek gyereket." "egy keresetből nem lehet megélni, ezért a gyerekvállalás mellett a nőnek"

Közismert tény, hogy minél szegényebb egy vidék, minél szegényebb egy család, annál több gyereket vállalnak. Ez olyan biztos mint a halál! Mindenki tudja.

Mi a fenének kell előszedni ezt a baromságot naponta, hogy azért nem vállalnak gyereket, mert nincs pénz?! Ha tényleg nem lenne pénze lenne vagy 8-10-12 gyereke.

Másrészt a 12 órázásra fogni gyerekszületések alacsony számát nonszensz. Az emberek elsöprő többsége nem 12 órában dolgozik.

n3spr3ss0 2017.06.05. 06:40:15

@Meridian74: Egyszerű a megoldás. Cserélj,legyél te a munkaadó.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.06.05. 07:21:22

@maroz: próbáld meg, légy szíves trágárságok nélkül kifejteni a véleményed, mert azt törlöm. Köszi.

Buchhalter 2017.06.05. 08:30:29

@karikaV43: elég buta egy megmondó ember lehetsz.Hol írtam olyat ,hogy a cég vezetője kötelező jelleggel ossza szét a nyereséget az általad lenézett melósok között?Olvasd el még egyszer amit írtam! Arról írtam kis olvasási nehézségekkel és szöveg értelmezéssel küzdő Önmagától elszállt embertársam,hogy a főnököm sír a melósai miatt akik otthagyják a céget.Erre írtam,hogy simán emelhetne ,mert van rá fedezet! Nyereséges cégnél megoldható.És egy szóval se írtam hogy az utolsó forintig ezt oda kéne adni! Valamennyit ki kell gazdálkodnia!Gondolom igazi subri kisfőnök lehetsz,a stílusodból ez jön le.A nyelvtanomra meg ügyelek,de azért kötözködj "szamócá" Még annyit,hogy tisztában vagyok a németországi fizetésekkel : rögtön nem fognak adni a németek se annyi pénzt adni a szakmunkásoknak amit leírtál! És szerintem 1500-1800 €-t nem lúzereknek adnak! De te már csak jobban tudod.

Buchhalter 2017.06.05. 08:37:37

@zsoci: zsocika ,inkább te minősíted le magad azzal,hogy a mai fiatalok 99%-t semminek tartod.De már mások is reagáltak erre a nagyon sötét kijelentésedre.Ha spicli nem is vagy ,de csapatjátékosként biztos nem tudsz dolgozni.Aki így jellemzi az embertársai nagy részét ,hogy a munkájuk hajítófát se ér azt az embert sehol se alkalmaznám. Dolgoztam ilyen emberrel mint te.Maga körül elmart mindenkit.Hiába tudta a szakmáját, emberileg egy hajítófát se ért.Mivel feltűnt a cégvezetőségnek ,kapott egy alapos fejmosást .A drága megsértődött és kilépett.Senki sem sírt utána.de az általa szapult emberek munka színvonala emelkedett. Más egy jó hangulatú és más egy idegesítő környezetben dolgoznod.Ugye érted ,hajítófa uraság!?

Suksori 2017.06.05. 09:17:41

@Meridian74:

hát a kávékülönlegességek ára bármekkora lehet:)

vidéki kisvárosban élek, sima espresso ára nagyon helyfüggő 100-320 forint között van. 200-250 egy normálisabb helyen
megyeszékhelyen van 400, esetleg valamivel afeletti espresso is, persze ez ott sem jellemző ár. nem kávékülönlegesség, sima espresso.

karikaV43 2017.06.05. 09:22:37

@Buchhalter: buta inkább te vagy és iszonyú nagyképű egy picsa lehetsz.
Nagyin sok ismerősöm dolgozik kint hegesztőként mivel az alap szakmám lakatos elég jól rálátok erre az iparágra.Nem vagyok megmondó ember,de a te stílusnak nem nevezhető fröcsögésed a főnököd ellen irigységre és ostobaságra enged következtetni.Gondolom te szeretnél lenni az irodában a miss picsa,de valószínű nem vagy elég jó nő hozzá.
A melósok lenézéséről meg,csak annyit több mint 15 évig én is kétkezi munkás voltam,utána kezdtem vállalkozni a főnökeim biztatására,estin leérettségiztem 28 évesen és 38 évesen építészmérnöki diplomát szereztem szereztem kiváló államvizsgával.
Lehet kicsit vissza kellene venni az arcból anyukám és a műköröm helyett az eszedet kellene reszelgetni.Lenne hová fejlődni.

guy2 2017.06.05. 09:39:41

@P. J. Fry: Kis fizetés mellé könnyebb sok gyereket vállalni, mert kevesebbről mond le az ember.

,, 2017.06.05. 10:40:09

Érdekes írás, de a kommentekkel együtt adja csak ki a teljes képet. Innen vidékről a 220 nettó egy álomfizu a legtöbb embernek (nyilván nem mindenkinek, de az átlagnak úgy gondolom igen). Bp-en viszont, ahogy többen is írták, horror albi+rezsifizetés, esetleg BKV bérlet (nem derült ki, h téríti-e a munkaadó, vagy milyen béren kívüli juttatások vannak, pl. az étkezésre legalább kedvezmény van?) után mi marad ebből? Nem sok. Kb. egy minimálbérnek (se) megfelelő összeg. A kulcsszó szerintem itt a lakhatási költség. Nyilván a munkaadók erre nem lehetnek tekintettel a bérezésnél, mert ez "rendszerhiba", de azért az meglep, h a posztíró részéről fel sem merült ez a szempont.

Buchhalter 2017.06.05. 10:41:49

@karikaV43: szerintem te vegyél vissza.Nem tudom miből szűrted le de fickó vagyok.Elég sok férfi könyvelő van a szakmában.Nem irigykedem a főnökömre ,de ha annyira jól csinálná a dolgait nem mondanának fel a dolgozók heti szinten.Építészmérnök? Mondani mindent lehet ,na menyé fürdeni me agyadra ment a meleg. Csá.A cég meg Osztrák ,német területen dolgozik be ,szóval a beszólásaid ellenére tisztában vagyok az árakkal te viszont nem.

toncsi64 2017.06.05. 10:55:26

Előrebocsájtom nem vagyok hozzáértő és inkább a fogyasztói oldalról vagyok érintett.Elolvastam az írást és a hozzászólásokat is (nem volt kevés).
Alapvetően egyetértek az írással és és a hozzászólások közül @GiaMarie közelíti meg az én véleményemet, de egy-két dolgot hozzátennék :)
Írja, hogy a több fizetés bezárásokhoz vezethet hiszen az árak nem emelhetők a fizetőképes kereslet miatt (egyszerűsítettem). Ha ezt továbbgondoljuk akkor viszont ez akár oda is vezethet, hogy a "túlélők" - a kínálati piac beszűkülése miatt - emelhetnek ! Árat és bért is. Ebből fakadna az a kérdésem a hozzáértőkhöz (jómagam nem vagyok az), hogy valóban szükség van ennyi étkeztető helyre ?!
Van egy kétkezi szakmát űző vállalkozó cimborám. Évekkel ezelőtt elhatározta a külföldre távozást mert képtelen volt versenyezni az akkori "román vendégmunkás" árakkal. Kicsit tesze-tosza ezért aztán még ma is itthon van :) Minap kérdeztem tőle mi van a projekttel mire közölte nem mozdul egy tapodtat sem, itt a Kánaán. A románok - magyar társaikkal együtt - továbbmentek ezért gyakorlatilag olyan árat mond amilyet akar és persze mindent el sem vállal ! Hasonlóan járt egy másik, építőiparban dolgozó cimborám is akit anno mikor előleget kért - a szakmai viszonyok ismert állapota miatt - a munkákra, kinevették. Manapság Ő diktálja a feltételeket.
Egy szó mint száz. Ezek a mai gondok akár helyre is tehetnek rengeteg "vadhajtást".
Szerintem...

Bloodscalp 2017.06.05. 11:03:01

Ez valami fideszes hirdetés akár lenni?

Leopold20 2017.06.05. 11:08:13

Szakmától függetlenül, az alaphelyzet az, hogy a demográfia állít feje tetejére mindent. A Ratkó korszakban születettek mostanság mennek nyugdíjba, de az őket pótolandó mai huszonévesek, a 90-es években született korosztály jó esetben is csak fele annyian vannak. Ezt a helyzetet tovább torzítja a kivándorlás, ami pont azt a fiatal korosztályt érinti, akiknek a nyugdíjba vonulókat kellene pótolni.
Ezért elég jelentősen kezd eltorzulni a munkaerőpiac és a munkaadók kénytelenek lesznek szépen-lassan alkalmazkodni ehhez, különben még ennyien sem fognak maradni.
Ami a béremelést illeti, lehet úgy is nézni, hogy az elmúlt évek nagyarányú ingatlanpiaci áremelkedését (lakárvétel,-bérlés) utáni korrekció, ugyanis ez a legnagyobb tétel az emberek kiadásai között, amit nehéz ignorálni. Az emberek szépen lassan elfogadták ezt, most ez fog jönni munkabér szempontjából is.
Valószínűleg a következő 10-20 év lesz a legrosszabb ebből a szempontból, mert a nyugdíjba vonulókkal a szolgáltatási igények nem fognak eltűnni, viszont sokkal kevesebb munkavállaló fogja tudni itthon ezt teljesíteni és MINŐSÉGTŐL függetlenül!!! jó pénzért...
Ezért van/lesz az, h kis nyikhajok is sztárfizut kérnek majd, és jó eséllyel megkapják, mert nem lesz más.....

P. J. Fry 2017.06.05. 11:48:01

@Leopold20: "Ami a béremelést illeti, lehet úgy is nézni, hogy az elmúlt évek nagyarányú ingatlanpiaci áremelkedését (lakárvétel,-bérlés) utáni korrekció, ugyanis ez a legnagyobb tétel az emberek kiadásai között,"

Hát szép elmélet, de szerintem nem igaz. Mivel tudnád bizonyítani?

Suksori 2017.06.05. 12:05:08

a lényeg, hogy mindenki harcoljon mindenkivel, csak elemzés és rendszerkritika ne legyen!

Leopold20 2017.06.05. 12:07:18

@P. J. Fry:
Jozan paraszti esz pl..
De nyugodtan szamolj utanna...
Ha az atlag huszon-harminceveseket nezed ( cikk roluk szol) meg kapja a 200-300 nettot jo esetben akkor egy 100 ezres garzon, vagy egy szoba 60+rezsivel vajon a berenek hany szazaleka, illetve mekkora reszet kepezi a kiadasanak...
Jo szamolgatast..;)

Leopold20 2017.06.05. 12:11:14

@Leopold20:
Meg annyi ehhez, h ha esetleg vki videkrol jonne fel atgondolja, h megeri-e az epp aktualis berek mellett. Lasd pl uzleti terv a vallalkozas alapitasnal..
Ha nem jon ki a matek, akkor olyankor lep a kepbe az EU es innen tovabb a munkaerohiany es a beremeles...
Ennel rovidebben eleg nehez levezetni...:)

Derwish 2017.06.05. 12:18:34

@VT Man: Azt légyszíves ne felejtsd el, hogy egy négy éves tapasztalattal rendelkező fine-dining szakácsról van szó, aki már dolgozott michelin csillagos helyen is a fentebb említett budapesti éttermek közül, de a másik kettő is az első ötben van, ráadásul a vidéki étterem is, ahol kezdett a legjobbak között van. Kint egy ilyen tapasztalattal rendelkező szakács, aki az összes pályán dolgozott már, nem kezdő fizetést kap. Pontosan tudom, hogy pl. Dániában egy millió körül keresnek az ilyen szintű helyeken, de Londonban is. Azt se felejstd el, hogy ma egy mcdonalds-ban is már netto 160 az itthoni kezdő fizetés napi szigorúan nyolc óra munkáért, viszont a mostani helyen reggel kilenctől este 11-ig vannak bent és abból tizenkét és fél órát folyamatosan nyomnak, heti öt napon át egyhuzamban, nagyon magas szinten. Nem nehéz kiszámolni az arányokat. Szóval érdemes ezt így is nézni.

Gour 2017.06.05. 12:43:02

Cukrász, szakács, óriási szopás mindkettő. Több barátom is kijárta ezeket az iskolákat, hogy utána egy életre megutálja a szakmát.

Leopold20 2017.06.05. 12:44:38

@Derwish:
Igen, egy adott szakman belul egy kinezni egy alap benchmarknak es az alapjan szamolni..
Szakacsok eseten a meki es a burger pont jo pelda. Ha hambi keszitessel ott 150-t lehet kereseni, akkor egy kozepes minosegu etteremnel a netto 200-250 a megfelelo szaktudassal nem tul elrugaszkodott...

Leopold20 2017.06.05. 12:45:25

@Leopold20: egy konkret helyet * kimaradt..:)

nem várt fordulat 2017.06.05. 12:50:16

Tuti írták már előttem, de ez minden szakmára igaz. Nagyon nagy arccal jönnek az iskolából épp kilépett gyerekek. Szerencsére én ezt viszonylag hamar megéreztem, s bár gombokért mentem el dolgozni, és évekig gombokért dolgoztam, de volt egy hatalmas előnyön: 1995 X25 internet.

Otthagytam a főiskolát, helyette inkább tanultam, csak épp nem informatikai jogot, meg számvitelt, hanem amit a neten elértem. Mindent végigszoptam, és hálás vagyok az égnek, hogy így történt. Sokkal többet tanultam mint az iskolában 3 év alatt.

Felvettek egy nemzetközi céghez, nulla tudással, ami azt a részét érinti a munkámnak, ami a fő csapásirány. Azt hiszem gyakornoki fizetésért, nem mondhatok konkrét számot, de komplett családok a felét keresik.

Gondolkodásmódot, habitust kerestek, bennem megtalálták. 2 napot dolgoztam még csak, ebből egy nap kb. elment a fotózásra, üzemorvosira, gép beállításra, stb... Egy nap alatt azonban (az évek és a rutin), nagyon gyorsan felvettem a fonalat, és már most látom, hogy imádni fogok, és tudom. Szétmegy estére a fejem, ájultan dőlök el, annyit tanulok, 4 könyvön rágtam át magam, közben még dolgoztam is, de ez ilyen. Végig kell szopni, tanulni, tanulni és tanulni. Alázattal, tisztelettel. Pont úgy, ahogy a poszter írja.

Remélem, megtalálod az életben a boldogulást, ne foglalkozz ezekkel a szarokkal, tanulj, és menj előre. Előre, csak is előre.

Kegy 2017.06.05. 13:10:01

Sehol egy jobb hatasfok....

Meridian74 2017.06.05. 13:33:17

@P. J. Fry: "Közismert tény, hogy minél szegényebb egy vidék, minél szegényebb egy család, annál több gyereket vállalnak. Ez olyan biztos mint a halál! Mindenki tudja."

Mindenki tudja ezt jól, de ahogyan ezt te leírtad az egy csúsztatás. Ugyanis azt kihagytad belőle, hogy ezeken a szegény sorban lévők (amúgy itthon a cigányok is) nemcsak azért szegények mert elmaradottak, de azért is mert nem dolgoznak (nem tudnak, vagy nincs munka, vagy nem tudják alkalmazni őket a képzetlenségük okán). Gyakorlatilag otthon vannak, és szó szerint más "örömük" nincs mint a "gyerekcsinálás"... ami egyben teher is számukra. Jobb esetben kapnak segélyt (esetleg pont arra játszva szülik a gyerekeket), rosszabb esetben nyomorognak. Na meg a kölyköket küldik el munkára. Muszályból is. Az On the spot-ban is volt egy jelenet amit láttam, jordániai menekülttáborban az arab csávókám részletezte azért vállalnak sok gyereket, mert ez egy biztosítás számukra. Nem azért mert mondjuk terveznék a családot.

De hogy ne menjek messzire, itt ahol élek, sok cigány család is él... egész nap az utcákon lófrálnak, egy sem dolgozik. Viszont hármasával tologatják a gyereket. Egy babakocsiban, egy a karon egy vagy több meg körülöttük szaladgál, nem törődve azzal, hoyg jön egy kocsi váratlanul és elüti. Volt ilyen eset is, éppen hogy csak meglökte a kissrácot - pontosabban szólva magától bukott fel igyekezetében hogy félreugorjon a csikorgó fékkel megálló autó elöl - aki felhorzsolta a térdét, komolyabb baja nem lett. D2 60 másodperc múlva már 15-en ordítottak a vétlen sofőrrel, aki amúgy nem száguldott, mint a cigányok - hanem kifejezett óvatosan ment, és lassan, ez volt szerencse - 5 perc múlva meg kábé 60-80-an hörögtek, hogy már 50 méteres körzetben érezni lehetett a bűzt amit produkáltak magukból. Rendőrség mentő szerencsére hamar kinn volt, és megállapították semmi baj nincs az ijedtségen kívül, de lincshangulat az volt. Amikor Orbán azt mondta ezek a rejtett erőtartalék, véletlenül ráhibázott... ezek rejtőzködnek a munka elől, de amikor balhé van pillanatok alatt a föld alól is előkerülnek és akkor látszik milyen sokan vannak. És az hagyján hogy sokan vannak - mert szaporodnak mint a nyulak - de az, hogy ilyen hirtelen ott tudnak teremni, az azt is jelenti: egy sem dolgozik. Hacsak a lopást, betörést, amit éjjelente csinálnak az nem tekintjük munkának... ebből és a segélyből élnek, és persze ráérnek gyereket is csinálni.
Érted-e így már?

Meridian74 2017.06.05. 13:45:55

@Derwish: "Azt se felejstd el, hogy ma egy mcdonalds-ban is már netto 160 "

Meg tudom erősíteni, Budaörs, Tesco melletti McDonalds-ba keresnek embereket és nagy betűkkel van kiplakátolva, belépési kezdőbér nettó 140, ami később a végzett munka színvonala szerint emelnek. Már fél éve ott vírit ez a felirat vagy már régebb óta...

nem várt fordulat 2017.06.05. 13:46:10

@Meridian74: Gondolom indulatodban, de ezt a mondatodad fogalmazd újra kérlek "Muszályból is.", és nézz utána a muszáj szó helyesírásának.

Amúgy pedig nem igaz amit írsz. Láttam én már (és beszélgettem is) számos cigány emberrel. A legtöbbjük akar dolgozni. Ha kell, magamat is annak mondom, bár nekem csak a dédszüleim voltak olaszok.

A tróger az tróger, mindegy, hogy cigány, zsidó, fehér vagy nigger. Az emberek 90%-a semmi mást nem akar, csak egy becsületes munkát, egy kis lakot, egy családot, és évi két nyaralást.

Hidd el nekem, hogy ha a képzettségének megfelelő munkát adsz egy cigányembernek, és viszonylag normális munkakörülményeket is, az dolgozni fog. Bármennyire is fáj kimondani ezt a mondatot (történelmi okokból), de a munka szabaddá tesz. Terápia, keret.

A másik pedig az, hogy a cigány ember nem azért nem agysebész, mert esetleg nem akar az lenni, hanem azért, mert azt sem tudja mi az. Nem jut el odáig, nem engedik el oda.

160 milliárd forint. Le sem merem írni számokkal, mert kilógna. 160 ezer millió forint. Ez volt az a történelmi lehetőség, amit rábíztak egy szélhámosra, egy utolsó köztörvényes mocskos alja féregre, a szeme sem áll jól. Farkas Flóriánnak hívják, egy undirító parazita. Lehetett volna ebből átképzéseket, képzéseket tartani, megtanítani azt a szerencsétlent csatornázni, a lézeres mérőket használni, hol a gomb, mit jelentenek azok a számok. Téglákat rakni egymás mellé, nem sorolom.

A csávó inkább ellopta (azaz ellopatták vele), utána a kormányunk inkább kipótolta a hiányt, megdobta még őket pár milliárddal, úgy szarnak ezek a cigányságra, a szegénységre, felcsútrók, rózsadombról, mint te reggel kávé után a wc-n.

Ne vicceljünk már.

Suksori 2017.06.05. 13:55:31

@Gour:

ilyet itt nem szabad leírni:)

Meridian74 2017.06.05. 14:05:15

@nem várt fordulat: a muszáj szó írásánál sosem tudom eldönteni ly vagy j. ez van. Viszont amit látok nap mint nap ne akard másképpen megmagyarázni nekem. A legtöbb cigány valóban dolgozna, de tudod mit mondanak, mikor meghallják mennyit kapnának érte? Akkor inkább elmegyek heti egyszer lopni, és abból sokkal több jön össze (izgalmasabb is), és azért nem kell becsicskulnom senkinek sem. Persze vannak kivételek, én is ismertem rendes cigány(oka)t (amikor sorállományú határőr voltam), aki inkább gürizett (méghozzá kemény melót, fakitermelés - én tudom milyen az, mert erdész technikusnak taníttattak szüleim), meg sem fordult a fejében hogy lopni is lehet, mert a maga módján a tisztességet tartotta előrébb valónak (pedig igencsak nyomor sorsban nőtt fel).

"160 milliárd forint. Le sem merem írni számokkal, mert kilógna. 160 ezer millió forint. Ez volt az a történelmi lehetőség, amit rábíztak egy szélhámosra, egy utolsó köztörvényes mocskos alja féregre, a szeme sem áll jól. Farkas Flóriánnak hívják, egy undirító parazita."

Ebben egyetértek veled, és azt sem értem, miért nincs bilincsben a gazember. Én még azt sem hiszem hogy a fidesz részére lopta volna el (azaz ellopatták vele), egész egyszerűen ez egy ilyen ember akire 2 fillért nem bíztam volna. Nem azért mert cigány, hanem a viselkedése, megnyilvánulásai miatt. Persze az is benne lehet, hogy valóban ellopatták vele... de erre a célra ez a gazember nagyon is megfelelő alany volt.

Amúgy meg sikerült neki az előítéleteket igazolnia: a cigány lop. Nemcsak kicsiben (mert ugye "ők" mindig erre hivatkoznak, hogy a fehérgallérosok hozzájuk képest sokkal többet lopnak), hanem mint az látható: nagyban is - ha van rá alkalmuk.

nem várt fordulat 2017.06.05. 14:22:26

"Amúgy meg sikerült neki az előítéleteket igazolnia: a cigány lop. Nemcsak kicsiben (mert ugye "ők" mindig erre hivatkoznak, hogy a fehérgallérosok hozzájuk képest sokkal többet lopnak), hanem mint az látható: nagyban is - ha van rá alkalmuk."

Mindent leírtál ezzel az egy mondatoddal. Pontsan azért, mert tanulatlanok, (szegregáció), megnézik, mi a minta. Jah, hát ez van? Akkor én is ezt tolom.

De én még most is azt mondom, ez nem faji kérdés. Ez szegénység és tudatlanság kérdés. Akit arra sem tanítanak meg, hogy mi a következménye, ha lop, mit várjunk tőle?

Ezen kívül pedig azért jó pár példa van kitörésekről. Konkrétan szégyen a nemzetünkre nézve, hogy többen ismernek egy pongót, vagy VV akárkiafaszomat, mint mondjuk egy Szabó Gábort.

Vagy szerinted amikor egy cigány gyerek megszületik, benne van a génjeiben, hogy lopni, mosdatlannak lenni? Vagy nevelés kérdés?

Meridian74 2017.06.05. 14:30:32

@nem várt fordulat: nevelés és környezet (körülmények) kérdése.

Yo! Maaan! 2017.06.05. 14:30:49

A béreket és munkaviszonyt illetően a kizsákmányoló hazai adórendszer a ludas. Lehetetlen annyit kitermelni, hogy a dolgozó jól éljen, a tulaj nyereséget könyveljen el, a vendég minőséget kapjon és a politikus is ellophassa a magáét. Talán ez utóbbi ha változna, az fordítaná pozitív irányba az általános mentalitást. Meg emberi adómennyiség. Ez ma rablás...

Meridian74 2017.06.05. 14:34:58

@Meridian74: és pont emiatt utálom a genderizmust hirdetőket. Az nem más mint a morál, erkölcs rombolása. Nem tudtam, de tegnap volt egy adás az echoTV-n, amiben egy infektológus (orvos) mondta, hogy azért terjed a HIV leginkább a buzik körében, mert egy buzi évente átlag 50 partnerrel is együtt van szexuálisan... (ez egy normális heterónak szinte elképzelhetetlen. Mondom, egy NORMÁLISNAK.) Van olyan aki heti 5-el is, így nem kell csodálkozni, hogy könnyen összeszed akármit. Aztán még terjeszti is...

Meridian74 2017.06.05. 14:36:27

@Yo! Maaan!: Németeknél, és svédeknél is pont ugyanennyi adót fizetsz... csak éppen magasabb a jövedelmi szint az adó is magasabb összegszerűen, viszont a többől több is marad kézben, amit el tud költeni, és az állam is tud költeni (a többől) arra amire kell.

2017.06.05. 14:39:59

Hm, látom, jó kis kommentcunami alakult itt ki, és a szakács-témától eljutottunk vállalkozó-alkalmazott általánosságához.
Nos, Magyarország minden csak nem vállalkozóbarát ország. A mükődő és gazdagnak nevezhető piachógazdaságokhoz hasonló vagy azokat meghaladó adóterhek mellett viszont nincs meg a nagyszámú piacpörgető kereslet.
Eből kifolyólag, teljesen hiábavaló, például a német vállalkozói adókat a magyarral összehasonlitani, és azzal érvelni, hogy "de-Németországban-ismekkorák-az adók-mint-itt!" Ja, csak Németországban van a szolgáltatásokra megfelelő mennyiségü kereslet is, igy a vállalkozóknak nem kell trükközniük a szürke és fekete zónával, hogy decens fizetést és szociális juttatásokat biztositsanak az alkalmazottaiknak. És mindemellett nyereséges is legyen a vállalkozásuk.
A megoldást én az otthoni adóreformban látom, ugyanis az adók bár nyugat-európai szintüek, a gazdasági helyzet messze nem az.
Kár köpködnie egymásra a két oldalnak, hogy csaló-vállalkozó vs. lusta-alkalmazott. A változást társadalmi szinten kell elérni. Na, ez nem fog menni a magyaroknak. Sosem ment.

,, 2017.06.05. 14:41:16

@Meridian74: csak kíváncsiságból, hogy a poszt témájánál maradjunk, ha egy cigány és egy magyar jelentkezne ugyanannyi fizetésért szakácsnak, szerinted melyiket veszik fel nagyobb valószínűséggel? Másként megfogalmazva a kérdést, te, mint vendég szívesebben ennél egy cigány főztjéből?
Én hallottam étterem tulajt (vmi kisebb vidéki, szezonális hely) panaszkodni, h mekkora pincérhiány van, de a cigány jelentkezőket meg nem akarja felvenni, mert mit szólnának a vendégek. Ha nem érted, fordítok, a látványuk zavarná őket.

nem várt fordulat 2017.06.05. 14:51:16

@Meridian74: Waow... A blog.hu -n sikerült valakivel közös nevezőre jutnom. Megjegyzem a nicked, és most kicsit szebb lett a napom :)

nem várt fordulat 2017.06.05. 14:53:26

@Pink Petsch: Mondjuk azért az jól mutatja a néplelket, hogy egy szakács bejegyzése alatt kell ide eljutni. Ha ez egy 5 számú pártagról szólna, akkor ez nem menne, az tuti.

"Sosem ment."

Ebben sajnos igazad van. Csak Adyt tudom citálni, mindig, 1902 nagyváradi napló. Megállt az idő, szerintem itt az első évszázad óta áll.

Most akartam tenni egy smiley, de nem.

nem várt fordulat 2017.06.05. 14:57:05

@,,: az emberekkel van a baj.

Egyszer fel akartunk venni egy gyakornokot programozónak.

A HR csaj megkérdezte, fiút, lányt, van ilyen kérés?

Leestem a székről. Leszarom, ha becsülettel elvégzi a munkáját, akkor tőlem UFO is lehet.

Van amúgy egy ilyen vicc: kérek egy cigánypecsenyét. Ok, de akkor nem lesz zene.

Egyszer úgy esett, hogy egy darabig a Magdolna utcában kellett laknom.

Magdolna, Szigetvári sarok. Egy utcával a Dankótól.

Soha, semmilyen problémám nem volt. Emberek élnek ott is.

2017.06.05. 15:06:27

@nem várt fordulat: A magyar közállapotokat mutatja leginkább a téma itteni vitája. Mivel az államigazgatási szintekre a korrupció, uram-bátyám-koma-sógor-haver és a törvénybe iktatott illetve a nem iktatott lopás a jellemző, a "keményen dolgozó kisember" gondolhatja úgy, hogy ezeken a szinteken neki beleszólása nincs. A politikai kultúra Magyarországon gyakorlatilag nem mérhető, nincsenek nagy számban öntudatos polgárok (a szó eredeti értelmében). Az öntudat nagyjából ott merül ki, hogy a Tescóban verik az ügyfelszolgálati pultot, ha nem volt kicserélve időben az árcédula, és 20 forinttal több lett a végösszeg. És még ezt sem lépi meg mindenki. Csak legyint.
A magyarországi magyar társadalom a végletekig, egészségtelen mértékben átpolitizálódott, de mindemellett tudatlan és ostoba maradt, fogékony a propagandára. Bárhonna érkezzen is.

Meridian74 2017.06.05. 15:09:26

@,,: engem nem érdekelne hogy a kaját cigány származású, vagy etnikumú készítette, vagy sem, nem az számít. A tulajnak lehetnek előítéletei és esetleg már rossz tapasztalatai, hogy őt már meglopták, vagy tart attól hogy meglopják.
Különben sem látom hogy ki készíti és hogyan a kaját. Az érdekel, hogy mennyiért és mit kapok. Úgy egyébként nem szeretem a migránsokat, azokat akik ott a határnál simán követeket, felszedett betondarabokat dobáltak a rendőrökre csak azért, mert ott nem engedték be őket az országunkba, helyette a tranzit zóna felé terelték volna. Ugyanakkor pl hétvégén egy töröknél kajáltam, gyrost. A kettő közt a különbség: az a török legálisan jött ide és munkát vállalt. Míg a zöldhatáron átlógó és a gazdag nyugati országok felé vándorlók csak a segélyért jönnek, nem menekültek. A megoldást én abban látom, hogy a iszlám vallás legyen itt tiltott, és az EU-ban is. A bajok okozója pont ez, a vallásuk. Egyik arab sem gyilkosnak születik. De az iszlám arra buzdít. És elég csak ha kevés veszi ezt a lapot, ők képesek a többit is meghülyíteni, mert közösségi kapcsolataik sokkal erősebbek mint pl nekünk. Ugyanez igaz a cigányokra is. Amúgy képesek egymást is meglopni, összeverekedni, stb, de ha egy cigánynak a gyerekét pl elüti az autó százas nagyságrendben futnak össze - függetlenül attól hogy tegnap még egymást késelték a kocsmában pl. Közösségi szellemük, összetartás náluk erősebb.
Szóval az araboknál is ugyanez van. Mivel eleve idegenek itt, összetartanak, és ezt használja ki a iszlám, ami egy vallási köntösbe bujtatott politikai rendszer - ami viszont az integrálódást megakadályozza. Persze, nehéz ügy a iszlám betiltása egy alapjában véve liberális rendszerben, de egész egyszerűen nincs más megoldás. Az iszlám és a liberalizmus üti egymást. Ellentétei egymásnak.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:15:38

@Meridian74: Bocsánat, hogy kicsit offtopic és faji lesz a posztom, de azért nézzünk már vissza a huszadik századba.

Sztálin, Hitler, Napóleon, de kicsit tovább megyek, Nagy Sándor, a mi nagy Szt. Istvánunk mind fehérek voltak. Zsarnokok, diktátorok.

A fehér embernél gecibb nincs.

2017.06.05. 15:18:16

@Meridian74: Tiltással még soha, a történelem folyamán soha nem sikerült eredményeket elérni. Talán ismerősek számodra is az európai vallásháborúk ....

Meridian74 2017.06.05. 15:21:16

@Pink Petsch: akkor viszont van 57 muszlim ország, lehet választani. De valamiért mégis minket választanak, akkor viszont ez a feltétel.

2017.06.05. 15:21:44

@nem várt fordulat: Ez igy hülyeség .., és tájékozatlanságra vall. Te a elsősorban a fehér ember által alapitott civilizációk történelmét tanultad, és ennyivel meg is elégedtél. Ez nem baj, csak ne vonj le messzemenő következtetéseket. Azért a Boko Haram neve csak mondd valamit számodra is.

Meridian74 2017.06.05. 15:22:52

@nem várt fordulat: nagyon egyszerű ellenpéldát hozok: Kim Dzsong Um, és felmenője.

2017.06.05. 15:22:55

@Meridian74: A saját társadalmin rendünket ásnánk alá egy rendőrállammal.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:24:35

@Pink Petsch: Ahogyan Mao, Kim Dzsong, és sok másik név is. Csak ők otthon játszottak.

De hogy tovább ne menjek: Bush.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:26:26

Szegény séf, csak le akarta írni a tapasztalatait :)))

Meridian74 2017.06.05. 15:27:34

@Meridian74: továbbá a perzsák közt is voltak zsarnokok... szvsz.

Meridian74 2017.06.05. 15:28:58

@Pink Petsch: ez nem azt jelenti hoyg rendőrállam kell. Csak az iszlám nem fér össze a liberális és demokratikus életvitellel.

Bambano 2017.06.05. 15:31:13

most volt az indexen egy nobu számla 650 ezer forintról.
index.hu/mindekozben/poszt/2017/06/05/ez_a_hatfos_tarsasag_tudja_mi_a_magaselet/

kicsit rombolta a szimpátiám.

Meridian74 2017.06.05. 15:33:29

@nem várt fordulat: Xerxes és Darius nem otthon játszottak.

Meridian74 2017.06.05. 15:35:16

egyébként Szulejmán és az oszmán birodalom hódítói/uralkodódi sem otthon játszottak, és hódításaik során sok embert öltek, ölettek meg.

2017.06.05. 15:42:23

@Meridian74: Na igen, de hogy megakadályozd az iszlám, azaz a muszlim vallásúak életét Európában, rendőrállami intézkedésekre lesz szükséged.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:44:17

@Meridian74: Össze sem vethető Sztálinnal.

Mondom tovább, Milosevics? Játszhatunk, minden névre mondj te is egy nevet. Kezdjük azokkal, akiket felsoroltam.

Mutass fel egy fehér atlétát, Bubkán kívül, aki nem Carl vagy Ben. (istenem, én Bennek szurokoltam, és Carl megtarthatta az érmet, pedig ő is kokszozott)

Fekák. Erre képesek, a testfelépítésük adja.

A fehér embernek az agya a kincse. A túlélés érdekében geci. Nem véletlen nincs feka sakkvilágbajnok.

Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy a gyarmatosítás pl. kikhez fűződik? Hát nem az ugandaiakhoz, vagy a koreaikhoz. Amerika, anglia, franciaország, olaszország.

Nem konkrétan a fehér embert nevezem meg mint a világ megrontói, de nagyon vastagon benne van.

2017.06.05. 15:45:58

@nem várt fordulat: Hm, azt mondtad, a fehér ember a leggecibb ... nos, nem tudom miben méred a geciséget, de úgy tünik földrajzi paraméterekben. Ez meg igy eléggé nem releváns, ugyanis azok a a milliók, akik Ázsiában halnak meg egy helyi Hitler miatt ugyanolyan emberek, mint azok a zsidók, akiket Hitler öletett meg Európában.
Szóval, ha nem fehérek az áldozatok, és földrajzilag Európától távol élnek, akkor csak "kis, helyi konfliktus", vagy hogy?

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:47:03

@Pink Petsch: Lófaszt. Az ISIS azért erős, mert vannak fegyverei és pénzük. Leginkább pénzük a fegyverekre.

Mibű? Kérdezi az egyszeri fideszes. Hát abbú, hogy tőlük venni az olajat az ócsó, nekik eladni a fegyvereket meg jó biznic.

Ezek ott ülnek, és nézik, mi történt pl. tegnap Londonban. 17 vagy X ember meghalt. Belefér, mert dollár milliárdokról van szó. Abban a pillanatban, ahogy Amerika kiengedné a tartalékait olajból, és nem a közel keletről szereznék be, ezeknek a gyökereknek nem jutna pénz. Ennyit erről, és mondd, hogy nem a fehér ember a geci.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:48:51

@Pink Petsch: Nem, és tudom mit csinált Polt Pot kambodzsában pl. A szívügyem (a hajléktalanok mellett) a "landmine". Ahol gyerekek úgy járnak iskolába, hogy van egy ösvény. Kambodzsában minden harmadik gyereknek, embernek hiányzik egy végtagja.

Nem ezt mondom, hanem azt, hogy azért ebben a fehér ember (bármennyire is fáj), dobogós, ha nem az első, szerintem első.

2017.06.05. 15:56:05

@Bambano: Khm, a Nobu tudvalevően egy felsőkategóriás hely, világszerte. El is olvastad te azt a számlát, vagy csak a végösszeget nézted? Hm, hol is van Magyarországhoz viszonyitva a legközelebbi tenger, ahonnan az alapanyogokat frissen szállitva (nem fagyasztva, nem mirelitet), a reggeli fogás már aznap az étlapra kerülhet?
Ez most olyan volt, mintha azon húznád fel magad, hogy miért nem kapsz meg egy Porschét egy Trabant áráért. Hülyeség, mi?

2017.06.05. 16:00:37

@nem várt fordulat: Ha már mindenképpen faji alapokra akarod helyezni. Igen, a fehér ember előrebb jár fejlettségben, mint a töbi rassz, Ázsia egyes országai követnek szorosan, de ezt már nem rassz szinten.
És most mi akarsz? Tétrjünk vissza 300-400 évet a történelmünkben a használt módszerek tekintetében? Vagy csak szimplán fehér-bümtudatot akarsz kelteni? Ez rohadtul hülye ötlet.

nem várt fordulat 2017.06.05. 16:11:08

@Pink Petsch: Nem. Felelősségünk van. A nagyobb tudás mindig nagyobb felelősséget jelent.

Semmiképp sem visszamenni az időben. Előre. Nekünk az a felelősségünk, hogy fel kell rántanunk azokat, akik szegényebbek, tudatlanabbak. Megtanulni tőlük, mi az ő bölcsességük, beépíteni a mi tudatunkba, és megmutatni, megosztani velük azt, amit mi tudunk és ők nem.

Pl. kibaszott gyorsan el kéne kezdeni a háromezredik újabb autó márka helyett koncentrálni az űrutazásra, újabb otthont keresni. Nem lesz ennek jó vége.

Én leszarom, max 40 év múlva kipurgálok, de azok a gyerekek, akik most 20 évesek nem ezt érdemlik. Mi szart kaptunk, de a mi felelősségünk, hogy nekik, ha nem is egy szupert, de valami jobbat hagyjunk magunk mögött.

És ez a posztra is igaz. Tanítani, tanulni, stb... szerintem átjött mit próbálok mondani. Most zuhanyzom egyet, és sétálok egy kicsit, este tudok reagálni.

2017.06.05. 16:22:04

@nem várt fordulat: Hm, a mi fejlődésünk, rasszként sem egyetlen generáció alatt zajlott le, de nem is 2-3 alatt. Miért akarod ezt most siettetni? És miért gondolod, hogy a siettetett "civilizálásnak" pozotiv kimenetele lehet? Idő kell, és emberi léptékben mérve szinte végtelen időnk van a bolygónk élhetetlenné válásáig, illetve megsemmisüléséig.
Ha a fehér rassz fejlettsége valóban megalapozott, a kultúrája, vivmányai, eddigi eredményei annyira beépültek az emeriség kultúrájába, akkor pár száz év alatt, esetleg ezer múlva általánossá válik, alappá, sztenderdé.
Mondd, emberi ésszel fel tudod fogni a 412. 643.-ik évet a jelenlegii időszámitási rendszerünkben? Pedig eljön, lesz ilyen.
Hova rohansz?

Bambano 2017.06.05. 16:41:26

@Pink Petsch: én nem láttam még itt a porsche gyár főnökét panaszkodni, hogy ki kell fizetnie a tisztességes munkabért.

nem várt fordulat 2017.06.05. 16:51:59

@Pink Petsch: felreertesz, ezek szerint rosszul fogalmaztam. este irok

2017.06.05. 16:54:38

@Bambano: És a Nobu tulaját láttad?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.05. 17:31:02

@enpera: Ha napi 12-14 órát dolgozik, akkor nincs magánélete, nem tudja elkölteni a pénzét, ezért mindegy, hogy melyik országban dolgozik, de nagyobb fizetésből többet rakhat félre és a külföldi munka jól mutat az önéletrajzban. Ha normális munkabeosztás mellett még élni is jut ideje, akkor persze már végig kell gondolni, hogy maradjon-e itthon.

@CoolKoon: Lemaradtál a szabadság és egyéb juttatások részről a levélben?

2017.06.05. 17:48:25

@Étteremkritikus: Hm, a magyar nyelvben az "és" szócska mellérendelő viszonyt jelez. Szóval, ha valaki úgy fejezi ki magát, mint a posztban is, hogy "szabadság és egyéb juttatások", akkor mindenféle logika szerint a juttatások közé srolja a szabadságot is, ami nem az. Hanem jog.

nem várt fordulat 2017.06.05. 20:25:10

@Pink Petsch: Hazaértem, megnézek egy filmet, és holnap folytathatjuk ha akarod.

Teljesen igazad van, nem lehet erőltetni semmit. Megpróbáltuk, azaz úgy lett tálalva, hogy az amerikaiak megpróbálták. Lófasz a hegyen. Nem lehet demokráciát exportálni. Vannak fejlődési szakaszok, amiket nem lehet kihagyni.

Nálunk ez volt a keresztes hadjárat, majd a felvilágosultság, rengeteg embert végeztek ki, és öltek meg. Mi eljutottunk valahova, ami szerintem messze nem a vége, kéne még egy spirituális felvilágosodás is.

A muszlimok még nem értek el ide. Ők most vannak a sötét középkorban. Azaz a radikálisok, és az ortodoxok, mert szerintem azért a többségük már belefáradt. Nem véletlen, hogy muszlim emberek "ISIS will loose" fliratokkal kampányolnak.

Bármennyire is fáj nekem, a kerítés jó ötlet volt. Kivételesen. (mondjuk számítsuk le, hogy előtte több tízezer embert vonatoztattunk, szintén napi politikai érdekek mentén, ez a kis köcsög ennyit tud, zsarolni, rúgdosni, harcolni).

Az is igaz, hogy az EU egy impotens balfasz bagázs. Van egy helyzet és hogyan reagál? Három hónap múlva összehívunk valami bizottságot, akik ha nem vétózza meg valaki, megtárgyalják, hogy 6 hónap múlva megbeszlélik majd a problémát, ecetera... Faszom. Rögtön, egy hét múlva beülni egy tárgyaló asztalhoz, és addig senki nem hagyja el a szobát, amíg valami megoldás nem születik. Pont.

Ez az önös érdekek, saját malom, stb. lesz az EU halála, szerintem már megdöglött. Mindig van valahol választás, mindig mutatni kell valamit.

Elég. Közös költségvetés, közös határvédelem, közös ,.... Ja nem, mert akkor a német szegényebb lesz, a fasznak van kedve állandóan megmenteni a görögöket, olaszokat, spanyolokat.

Valamit valamiért. El kéne dönteni mit akarunk.

Én ezt gondolom erről az egészről.

zsoci 2017.06.05. 21:15:49

@Suksori: Nem ez a tipikus magyar tapasztalat! Szerinted miért íródott a cikk???
Mert ez a valóság.

Bambano 2017.06.05. 22:31:48

@Pink Petsch: ha olvasod akár ezt a blogot, akár a többi hírt, akkor te is tudod, hogy mostanában a helyi alapanyag a menő.

2017.06.05. 22:48:24

@Bambano: De a Nobunak nem ez a profilja. Mondd, ismered te egyáltalán a Nobu éttermeket, vagy csak jól esett szörnyülködnöd egyet? Nem úgy néz ki, hogy tudnád, miről beszélsz ...

2017.06.05. 22:50:26

@nem várt fordulat: Hm, az EU-val kapcsolatan nem értünk egyet, bár kétségkivül átalakitásra/átalakulásra van szüksége ... De szerencsétlen séf, most csak pisloghat, hova vezetett valóban az ő "mezei kis" szakmai siráma :)))

Molinaseca 2017.06.06. 00:02:26

@GiaMarie: Úr Isten, te ennyire naiv vagy?
Mit mond? Amikor milliárdos a forgalma? Semmit, gondolom kifizeti. Meg szerinted, a munkaügyi ellenőrök tisztességes, csöppet sem korrumpált emberek, meg a hivatal sem, aminek dolgoznak? Szerinted nincsenek átláthatatlan összefonódások és érdekkapcsolatok kialakítva milliárdos üzletemberek és kormányhivatalok között...?

Te őszintén, hol élsz, hogy ezt komolyan megkérdezed, mi több, nem érted?
Magyarországon ez egy átlagos probléma, hogy kevesebbre jelentenek be, mint amennyit dolgozol. Jó reggelt!

ui: ide tartozik a nem hivatalos és kifizetetlen túlóra is, de abba már bele se menjünk.

Molinaseca 2017.06.06. 00:04:39

@GiaMarie: Amúgy, ha meg hazugsággal vádolsz, jobb ha nem is reagálsz, mert akkor nincs miről beszélni, mert a te tájékozottságod sántít, de rettenetesen. Meg a feltételezéseid a kis naiv világodból, ami engedi azt hinni neked, hogy nekem puszta passzió beírni ide valami jó nagy ordas hazugságot, mert csak úgy, ráérek. Jézus ereje..
Ébresztő....

Bambano 2017.06.06. 02:12:18

@Pink Petsch: arról beszélek, hogy itt van egy poszt, amiben arról panaszkodnak, hogy túl nagy fizetési igénnyel jelentkeznek a leendő munkavállalók, meg itt van egy számla, ami finoman szólva is túlzó.

annyit akar fizetni a dolgozójának, amit egy óra alatt egy ilyen társaság harmadán megkeres? hogy finoman fogalmazzak: nem lettem célcsoport.

Meridian74 2017.06.06. 02:57:34

@nem várt fordulat: Azért ez nem így van. Nemcsak a fehér ember hódított. Az iszlám kalifátus i.sz. 600-tól i.sz.1900-ig kb 270 millió embert ölt meg. Méghozzá vallási alapon. Ilyen "teljesítményt" mondjuk a kereszténység is fel tud mutatni, csakhogy időközben a kereszténység megreformálódott, megszelídült. Az iszlám viszont változatlan maradt. Minden hétre jut egy "allah akhbar" felkiáltással történő robbantás, merénylet, terrorcselekmény világszerte. És ezek nem "fehér" emberek...

videó összefoglaló:
www.youtube.com/watch?v=CZ053Z4YWqI

olvasmány:
www.nsh-kapolna.hu/galeria/sharia.pdf

Meridian74 2017.06.06. 03:30:14

Ma már Angliában élő volt kolléghám ezt írta nekem:

"Kimondta végre egy politikus!

Theresa May (idegesítő hülye picsa) egyetlen jó mondata:

<<Eszerint az ideológia szerint a mi nyugati kultúránk, amely a szabadságon és elfogadáson alapszik, nem összeegyeztethető az iszlámmal. Ez az ideológia az igazi iszlám szörnyű perverziója. Ezt legyőzni korunk egyik legnagyobb harca, és nem lehet legyőzni csak katonai közbelépéssel. Csak akkor lehet eltörölni, amikor az emberek maguk fordulnak el az erőszaktól, és megértik a mi értékeinket, valamint azt, hogy ezek előbbre valóbbak, mint bármely gyűlöletbeszéd.>>

Ezt az apró részletet valahogy elfelejtette közölni mindegyik "magyar" hírportál..."

www.hungliaonline.com/ami-sok-az-sok-a-brit-miniszterelnok-mai-beszede-a-tegnapi-terrortamadasrol/

2017.06.06. 09:36:55

@Bambano: Édesjóistenem! Most vagy csak játszod a hülyét, vagy nem. Döntsd el, melyik szarabb rád nézve. Ugyanis úgy teszel, mintha egy ilyen összegü számla lenne az általános a magyarországi éttermekben.

2017.06.06. 10:21:33

@nem várt fordulat: Valóban? És mi a helyzet pl. az ipari mennyiségű emberáldozatra alapuló maya és azték kultúrával?
Láttad az Apocalypto c. filmet?

2017.06.06. 10:25:42

@Meridian74: Valóban jól szólt a nagysasszony. Csakhogy az a helyzet, hogy a fanatikus iszlám már rég aszimmetrikus háborút vív európai területen.

GMS 2017.06.06. 10:54:41

@nzk: rendben, és mennyiért melóznak ott a szakácsok? vajon megélnek belőle? tippelek: meg. albérlet ide vagy oda. egyébként már rég nem ott dolgoznának. vagy nem annyiért. ugyanis nincs az a hülye, aki hosszútávon hitelt és adóságot felhalmozva dolgozik olyan bérért, amiből egyszerűen nem él meg és nem tudja fizetni a költségeit. ha valakiben van ambíció, van tudása és tehetsége hozzá, akkor talál mást, főleg Nyugaton. így a szakácsokat vmi ott tartja az adott helyen. ez lehet sok minden: pénz, ambíció hiánya, kevés önbizalom (úgyse találok mást), jó lokáció, tanulási lehetőség, jól mutat majd az önéletrajzban később stb. általános tapasztalatom, a kint élő barátaimon keresztül is, hogy bármennyit dolgozzanak is, nagyobb anyagi biztonságban élnek és sokkal könnyebben találnak munkát még a válság közepén is, ha elvesztik az előzőt.

GMS 2017.06.06. 12:40:55

@Buchhalter: köszi. egyetértek a mondandóddal. Tök jó, hogy leírtad. Te legalább szakemberként írsz ide egy bizonyos területről.

@fifibá55: a helyzet az, hogy Angliában ezt jó esetben néhány évig csinálod (megosztott albi, bringázni mukába), itt meg évtizedekig, ha nem egész életeden át. Kis különbség. Plusz anyám sem érti, hogy én pl. miért váltok munkahelyet, ha nem vagyok elégedett, hiszen egy életet is legályázhatnék valahol, mert az biztos. Hehe. Viszont nekem már ment ki cég a fenekem alól (megszűnt), nem is egy, szóval pont tudom, hogy olyan, hogy biztos, az nincs. Más az idősebb korosztály elképzelése a melóról és más a fiataloké. (Vagy rosszul gondolom, hogy az 55 az az életkorod?:))
Továbbá meglepő, de nem csak a 20-30-as korosztály megy ki külföldre, de bizony a tököm-tele-van 40-50-es családos emberek is, és jé, ha becsülettel melóznak bizony nem járnak rosszul. Fene se gondolta volna. És bizony az ő gyereke már nem fog ide visszajönni, de még az is elmegy innen, aki fiatal, és jól teszi. Bevándorolni ide a munkapiaci helyzet miatt meg még egy nyamvadt ázsiai sem akar, nemhogy egy közép-európai. Szóval hosszú távon szar lesz a helyzet a munkáltatóknak és egyre szarabb. Nem kell itt csodákat vizionálni. A szakszervezetek meg szépen visszakúsznak a szőnyeg alatt, és rendben is van ez így. Jó kis meccs lesz, de harcolni kell, mert ha magadért nem állsz ki a kutya farka sem fog érted. A magyarok meg nem igazán szoktak pl. a bértárgyaláson, inkább sunnyognak, aztán meg morognak. de majd csak megtanulják, hogy hogy kéne. :)

@GiaMarie: jaj, te tipikusan az a vállalkozó vagy, aki attól nagy ember, hogy van egy válllakozása és még keres is vele. Hát barátom, elmondom, vannak így egy páran rajtad kívül még az országban. És a tény, hogy vállalkozó vagy, semmit sem ad hozzá az emberi értékeidhez. Ez csak azt jelenti, miből jön a lé, amiből élsz. A vállalkozás bizony üzleti tervvel kezdődik, akár a legegyszerűbbel, és ahol nem él meg egy vállalkozás, ott nem lesz, ennyi. A munka a profitorientált cégeknél bizony nem karitász, sehol. És az is tény, hogy a jelen rendszerben adót kell csalnod ahol tudsz, hogy megélj. Vagy hívhatjuk ezt a kiskapuk kihasználásának is, bár ez talán messzebb van pl. egy masszív ÁFA csalástól. Egy normális vállalkozó számol, oszt-szoroz, és akkor nyit vállalkozást, ha megéri. Ha meg hosszú távon egy cég a munkavállalók vérét szívja, akkor hamar elterjed ról a a szakmában, hogy max. ugródeszának jó, ha egyáltalán. Lesz majd abnormális mértékű munkavállalói rotáció (ennek a költségvonzatát általában nem szokták felmérni, pedig nem kevés), vagy lesznek szar munkavállalóid, akik cserébe ott vágnak át, ahol tudnak, amikor tudnak és a hátad mögött leszedik rólad a keresztvizet (a nem létezőt is). Fene tudja, én nem válallkoznék így.

fifibá55 2017.06.06. 14:58:59

@GMS: Örülök, hogy említetted: a mai hazai munkapiaci helyzet nem csak a mindenkori kormányok felelőtlenségének, hanem annak a mentalitásnak is köszönhető, amelynek eredménye a szakszervezetek jelenlegi állapota. Félreértés ne essék, nem a "régi" szagos szervezeteket sírom vissza, hanem olyanféléket, mint amelyek Nyugat-Európában is működnek, és valóban közösen cselekszenek közös érdekekért. Ez a magyaroknak valamiért nem megy.

A kevés jövedelem - munkaerőhiány kör szerintem önszabályozóvá kell váljon: a munkabéreknek óhatatlanul növekedniük kell, ami csökkenti a munkaerőhiányt (más tényezőket figyelmen kívül hagyva), és racionális szociális rendszer esetén a munkanélküliség mértéke is csökkenthető. Az esetenként lényegesen magasabb, akár uniós szinten is versenyképes bérek még külföldi munkavállalók megjelenését is lehetővé teszik, a megállapodott, családos emberek pedig szívesebben maradnak itthon a fenekükön.
Lehet, azért látom rózsaszínűnek a helyzetet, mert olyan területen dolgozom, ahol nincs probléma és nem kell kiskapukat keresni/használni.

Egy valamit nem látok az erről szóló írásokban: ha nőnek a bérek (ami jó), a vállalkozásoknak és nem vállalkozásoknak egyaránt nőnek a költségei, ami csak áremeléssel kompenzálható (ez nem jó, de elkerülhetetlen). A vége az, hogy lehet, hogy megközelítjük a NY-E-i jövedelem szinteket, de hogy az árszínvonalat biztosan elérjük, még teljesebb téren, mint most, az tuti, és ez sokakat nem tesz majd boldoggá.

Pitya21 2017.06.09. 21:57:16

@GiaMarie: Erőlködj csak nyugodtan, nem süllyedek le a szintedre.
Ha nem nagy kérés, tedd közkincsé azt az üzleti tervedet, ami évi 100 millió forintos bevételnél fordul nyereségessé. Egyben küld rá a hatóságokat minden olyan étteremre, ahol ezt nem érik el, elvégre ők biztosan adócsalók. Egyébként nem beszéltem nyugati jövedelemről. Ismered a mondást, hogy nem a medvénél kell gyorsabban futni, hanem a másik favágónál? A nettó 100.000- Ft és a nettó 1100-1500 Euró közötti különbséget valószínűleg mindenki felfogja. Sok vállalkozó arra panaszkodik, hogy a munkásaik ötezer forinttal több fizetésért elmennek tőlük. Biztosan nyugati bért fizetnek, vagy a forint erősödött hirtelen nagyot...
Aki nem versenyképes, az előbb-utóbb ki fog szorulni a piacról. Jelenleg a gazdaság bizonyos területein (vendéglátás, vagyonvédelmi szolgáltatás, kereskedelem) szinte minden vállalkozás sáros - tisztelet a kivételnek. Feketén vagy szürkén foglalkoztatnak, adót "optimalizálnak" stb.
Kérdésedre válaszolva: van a környékemen minimum 10 étterem, pizzéria. Ebből most csak két-három olyan van, ahol ehető az étel és elfogadható a kiszolgálás. Tiszta piaci versenyben a többi menne tönkre, ez engem miért is érdekelne?
Egy átlagos étterem ma ilyen: flegma felszolgáló személyzet, közepes vagy gyenge kaja, pofátlan árak. Akkor sem járnék naponta étterembe, ha megengedhetném magamnak.

Suksori 2017.06.09. 23:53:19

@Pitya21:

Egy átlagos étterem ma ilyen: flegma felszolgáló személyzet, közepes vagy gyenge kaja, pofátlan árak."

a magyaroknak, úgy tűnik, ez is megfelelő

GiaMarie 2017.06.11. 15:45:08

@Pitya21: Levezetem neked, hihetetlen kaland lesz! Tehát, netto 100 milliós árbevétel azt jelenti, minden hónapban beütünk a kasszába 12,7 millió forintot. Jön az állam, azonnal tartja a markát 2 millió forintért, ez az ÁFA. Maradt 10,7 millió forintunk. Az alapanyag költség legyen a netto ár 20%-a, vonjuk is le gyorsan! 8,6 milliónk maradt. Van ugye havi rezsink is, ez egy étteremnél bérleti díj, közüzemi számla, alsó hangon 600.000 Ft / hó, rémesen alul kalkuláltam szerintem, mert az étterem jellemzően nem 30 nm, de legyen ennyi most az egyszerűség kedvéért. Maradt 8 milliónk. És akkor itt jön a durva része, a személyzet. Éttermünknek nyitva kell lennie ebéd és vacsora időben is! Ha ki akarjuk adni a pihenőidőket, 8 órát dolgoztatjuk az embereket, kiadjuk a szabikat, és számolunk vele, hogy az ember már csak ember, és néha beteg, akkor 3 garnitúrányi személyzetre van szükségünk. Ez egy pici étteremnél 1 szakács, 1 kukta, 2 pincér, 1 mosogató. Műszakonként ennyi embernek kell bent lenni, tehát 3 szakács, 3 kukta, 6 pincér és 3 mosogató kell minimálisan egy 10-30 asztalos étterem működtetéséhez, ha mindent becsületesen, a szabályokat betartva akarunk végezni. Egy szakácsnak adjunk netto 270-t (ez ugye kevés, és többen kifejtették, ennyiért fel sem kelnének reggelente) Ennek a bérköltsége 500.000 Ft/ fő. Szor három, hopp, eltűnt másfél millió a nyolcból, maradt 6,5. Adjunk gyorsan fizetést a kuktáknak is, legyen netto 200.000, ennek a bérköltsége 370.000. Szor három, maradt 5,4 millió. Jöjjenek a pincérek, nekik is kell fizu, legyenek bejelentve netto 130-ra, ennek a bérköltsége 270. Ismét szorozzunk, csak ezúttal hattal, 3,8 millió maradt a kasszában. Jöjjenek még a mosogatók, kapjanak annyit, mint a pincérek, mert már annak is örülhetünk, ha 130-ért valaki felkel az ágyból. Megint eltűnt 900.000 Ft. 2,9 millió maradt az álom bevételből. Adni kell bért a vállalkozás ügyvezetőjének is, ez legyen havi brutto 150.000, a bérköltség 185.000, 2,7 millió maradt. Ebből kér baráti áron 100-t a könyvelő, 2,6. Kell még naponta 1 takarító, ennek költsége havi 250 nagyjából, 2,45-nél járunk. Vannak fogyó eszközök, törik a pohár, kell szívószál, mosogatószer, ki kell mosni az abroszt, szalvéta, ezekre is elmegy havi 100.000 Ft. 2,35 millió. Amortizáció, nagyon-nagyon szerényen számolva havi 100.000 Ft -2,25 millió maradt, adózás előtt. Beruháztunk nagyságrendileg 50 milliót a konyha kiépítésére, a berendezésre, foglalkoztatunk 10 embert... a 2,25 millió 40%-át csendben elkéri még az állam (TÁNYA,HIPA,SZJA,EHO) Maradt 1,35 a tulajnak, adózás után. Ne feledjük, fentiek alapján egy népnyúzó szarláda, aki nem szégyell olyan fizetéseket adni, aminek szerintetek a dupláját kéne...emeljen, van miből! Van miből? Nincs miből...és igen, mindenki, akinek nem ez jön ki, valahol csal. 12 óráztatja az embereket, nem jelenti be őket, nem üti a kasszát... Ne feledjük, egy 100 milliós árbevételhez minden nap be kell ütni 350.000-t. Március másodikán kedden, szakadó esőben is. Azt se feledjük, nem vagyok vendéglátós, és számtalan dolgot valószínűleg nem is kalkuláltam, vagy alul kalkuláltam (utóbbit szándékosan, hogy ne lehessen belekötni).

2017.06.11. 19:30:31

@GiaMarie:
Megnevettettél ! :) ezzel a 100 milliós levezetéssel.
A levezetés jónak tűnik.

GiaMarie 2017.06.12. 13:38:38

@vu2: Pedig még el is számoltam, az ÁFA-n meg a 10-es számrendszer is bekavart, valójában a levonások nem havi 12,7-ből indulnak el, hanem 9,8-ból, ami ÁFA befizetés után már nem 10,7, hanem 8,3. A kettő közti különbség csak picit több, mint ami adózás előtti eredménynek kijött az előző, hibás számításban, szóval, a fent említett bérekkel egy évi netto 100 milliót termelő étterem egészen szerény évi 3-4 millió forintos veszteséggel is megúszhatja a működését. Nos, hát ugyebár a törpök élete nem csak játék és mese.

2017.06.13. 22:28:11

@GiaMarie:
A nevetésem valódi oka abból adódik, hogy turizmusban és vendéglátásban évtizedekben mérhető a nyereség "visszaérkezése".
Ha valaki ennél korábban ilyen bérkörülményekkel számol annak vagy nincs komolyabb üzleti terve vagy pénz forgalmi hely az étterem vagy kissé elszámolta magát az illető.

Lehet vagizni, hogy van egy éttermem, de komolyabb hasznot remélni ? :D

A szakácsok (már elnézést azoktól, akik igazán klassz kaját tudnak elém rakni) meg jól bedőltek ennek a szakácskodó-főzőműsoros-Gordon Remszi féle média blamázsnak. Nem is gondolt arra egyik sem, hogy simán meg lett etetve a jó néppel egy tv műsor? Kijött pár könyv, műsor, felhajtás meg menő dolognak lett beállítva.(A konyhai felszerelés iparág kicsit felpörgött, semmi több.)
Bocs, de meg lett simogatva a buksitok, nektek meg jól esett 5 perc rivalda fény. Mónika show az egész kicsit átszínezve. Jön a következő.

Irén Ilovai 2018.07.27. 00:16:38

Kedves Chef Úr!
Most olvastam ezt a bejegyzést,melyhez
én is szeretnék 1-2 gondolatot fűzni.
Teljesen egyetértek,hogy a mai huszonéves korosztály hozzáállása nem megfelelő sem szakmailag,sem emberileg sok esetben,a csapatmunka és az egymáshoz való alkalmazkodás pedig teljes mértékben ismeretlen fogalom számukra..viszont,ami 14 év vendéglátásban töltött idő után megfogalmazódott bennem,lehet nem csak ők a hibásak...ha pl.egy nő jelentkezik egy hirdetésre,hogy pályakezdő szakácsként szeretne egy étteremben elhelyezkedni,99%-ban vagy válaszra sem méltatják vagy egyenesen kiröhögik...saját tapasztalatból mondom,hogy először elküldtek,mert nem volt papírom,hogy szakács vagyok..majd mikor munka mellett megszereztem azt is ,azért nem álltak szóba velem,mert biztosan mindjárt szülök úgyis és hasonló kifogások..10 év kellett,hogy belássam,hiába akar egy ember vmit,ha lehetőséget sem kaphat bizonyítani..erre annyit mondanék csak,akkor egyék,amit főztek..bajlódjanak a kretén huszonévesekkel,akikből csak egyre több lesz,mert elhivatottság nincs egyikben sem,és nem is lesz.Azokból öljék ki a lelkesedés utolsó szikráját is inkább,akik talán jó kollégák és jó tanítványok lettek volna..további jó kesergést kívánok ezen:Tisztelettel Ilovai Irén

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.04. 19:04:16

A mai fiatalok már nemigen akarnak havi 300 órákat dolgozni.
És valahol igazuk is van.
Nem mindenki ilyen hülye,mint mi vagyunk.
süti beállítások módosítása