Párizs hemzseg a nagyágyúktól, itt jött létre a fine dining és azóta is rengeteg hatalmas séf működik itt. Végigkóstoltam nagyon sok 3-csillagost is, de az utóbbi időben egyre inkább a kis modern bisztrókban értek a legkellemesebb meglepetések: igazi szerzői konyha, ahol a maroknyi vendég közvetlen kapcsolatban van a séffel. Az ételek pedig messzemenően aktuálisak és izgalmasak. És még megfizethetők is.
Ha az ember jól választ nevet az éttermének, akkor tényleg nincs szükség cégérre. Ez az elv vezérlhette a Porte 12, azaz a 12-es ajtó séfjét, Vincent Crépelt is, amikor 3 éve megnyitott az éttermét. A 10. kerület egyik nem különösebben menő utcájában hangulatos bronzbejárat, rajta egy 12-es számmal. Ami egyben a házszám is, az utca pedig a Rue des Messageries. Az étterem az utcától teljesen szeparált, egy kis folyosó vezet be az utcáról a kapun belépve a dizájnos belső részbe, ahol összesen 10 asztal, nagyjából 32 szék várja a vendégeket, egy üvegfallal elválasztott látványkonyhában lehet követni a szakácsok működését.
És akkor a menü, tele friss, gazdag, változatos ízekkel, nagyon magas színvonalú ételekkel.
Üdvözlőfalatok:
Habcsók kacsa- és szárnyasmájból készült mousse-szal (erről nincs fotó)
Durbincstatár sóskalevélben
Makréla hagymával
Tanyasi tojás krumplival, vaníliával és karamellizált almával
Ropogós tuile szarvasgombás tojássárgalekvárral
Marinált márna (én magyar mogyoróval adnám, de csak az alliteráció kedvéért) savanyított zellerrel, csicsókapürével és fermentált lestyánlével
Kenyér és
Carpaccio
A vöröshús-mentes menüben ehelyett friss borsóhajtás, edamamebab, kumkvat és tavaszi zöldek
Zöld sprága, kenyércsipsz, tojássárgasabayon
Tőkehal tengervízben fehér spárgával, tengeri algából készült beurre blanc mártás lestyánolajjal
Alternatívaként: árpagyöngyrizottó gombával és parmezános zabropogóssal
Borjú, zeller, hagymajus, petrezselyemolaj
A sajtfogás, emblematikus: Comté, szárazon érlelt marha Grisons-ból, csicsókalé
Tápióka, kókusz, thai teaszorbé
Csokoládé, céklaszorbé
Financier
Tökéletes balansz, megfelelően adagolt savasság, végig ügyesen fenntartott izgalom, és persze kifogástalan szerviz. A magas minőségű alapanyagokat a lehető legjobban hagyja is érvényesülni a séf, kreatív tételek, csupa öröm. Nagyon szerethető hely!
A csupaszív séf és az iménti kéz tulajdonosa:
Klasszikusabb irány, de hasonló koncepció van itt is!