Két hétig kóstoltam Mexikót, ezek voltak a legizgalmasabb felfedezések a különlegességek közül.
(Szokás szerint) az összes kép a sajátom, ez nem egy buzzfeedes vagy thrillistes lista másolata, hanem saját anyag.
- Hangyatojás (escamol)
Persze nem a tojásról van valójában szó, hanem a petéről, ami egy kicsit a lágy túróra hasonlító állagú, enyhén diós ízű fehérjeforrás. Ha az ember nem gondolkozik rajta, hogy mi ez, akkor semmi baja tőle/vele. Hívhatjuk akár rovarkaviárnak is... Az aztékok óta fogyasztják Mexikóban, első sorban a fővárosban és környékén, az agavékaktuszról gyűjtik be.
Fine diningban is gyakori csemege, a fenti kép a Noma Mexikó menüjéből van, ilyen a Quintonilban:
És nálunk se volt ritkaság, most is létezik, de emberi fogyasztása (még?) ritka, főleg díszállatok etetésére szolgál:
[ez nem saját kép :)]
- Huicatloche (gombás kukorica)
Itt a gomba nem a híres-hírhedt son-go-ku trió középső alkotóeleme, hanem olyan kukoricáró van szó, amit megtámadott egy gombafajta. Ahogy talán a képen is látszik, ami egyébként a nagyszerű mexikóvárosi Huset étteremben készült, a kukoricaszem sokszorosára duzzad és befeketül alaposan, kap egy kesernyés mellékízt, de kiválóan alkalmas marad a fogyasztásra, itt éppen egy gnocchi kísérője.
- Kukoricakávé
Veracruzban a szegények kávépótlékát jelenti ez a trükk: kukoricaszemeket grilleznek szenesre, hogy valami hasonló ízvilágot nyerjenek ki, mint a kávé, ami ugye a gazdagok kiváltsága, hiába terem Mexikóban kiváló minőség. Én a mexikóvárosi Fonda Mayorában találkoztam vele.
- Szöcske (chapulín)
Nagyon kedvelt utcai csemege, főleg lime-mal meglocsolgatva, na meg persze egy kis chiliszósszal. Nem sok saját íze van, főleg egy roppanós állag, eszegettem örömmel, utcán árulják mindenfelé.
- Fűszeres csokiszósz (mole)
Írtam róla részletesebben is, rengetg fajtája van, sós ételekhez használják. A fenti képen egyszerre 3 verzió is látszik.
- Agávéhernyósó (sal de gusano)
Az agávéban, amiből a mezcal is készül, lakó hernyót eszik külön is, a szöcskéhez hasonlóan, de ízesítenek vele sót is, ahogy fent is látszik, épp narancsra került az Azul Historicóban, és ez kerül néha a mezcalos üvegbe is.
- Pueblai monszterszendvics (Cemita Poblanita)
Pebla egyik nevezetssége a hatalmas, rántott húsos szendvics, ami persze alaposn meg van küldve sok mással is: avokádóval, savanyúságokkal, reszelt sajttal, csilivel, meglehetősen gazdagon mindez...
- Mexikói 'puliszka' (tamal)
Latin-Amerika más részein is elterjedt, kukoricalisztből készülő reggeli-uzsonna. A legtöbb helyen kukorica-, de Oaxacában például banánlevélbe göngyölve gőzölik, valamilyen salsát, csirkehúst szoktak hozzá keverni, de létezik édes változata is. Egyszerű, fillérekbe kerül, és utcai-házi változatban megkapható mindenhol, tökéletes tízórai például egy kiránduláshoz:
- Iható tequila és mezcal
Mindenkinek van valamilyen borzasztó története eltúlzott tequilafogyasztásról, an itt erre semmi szükség, és a körítésre sem: a citrom és só amerikai találmány, Miexikóban viszont dúl a minőségi és kézműves tequilák és mezcalok trendje. Ehhez társul néha kísérő, például a fenti agávéhernyós sós narancs, de legtöbbször anélkül isszák.
Ez például a választék, digestivként kínálva a Playa del Carmenbeli luxusétteremben, a Passionben:
- Ehető mangó és avokádó
Még ennél is meglepőbb, de persze érthető, a hazai kínálat után, hogy hihetetlen finomak a mangók és az avokádó, erőteljes, érett ízekkel.
A guacamole is teljesen átértelmeződik, ha nem csak zöld színt, hanem fantasztikus alapízt is kap tőle, ez itt például a Noma Mexikó csapatkajája az esti szerviz előtt:
és a plusz 1:
- Sós kürtős kalács!
Már a kürtős kalács is meglepő volt Playa del Carmenben:
Aztán kiderült, hogy egy magyar srácnak, Gombos Attilának étterme is van, aki nem mellékesen az egyik legnagyobb luxushotel F&B managere is, ebben a városban, és a brazil stílusú steakek előtt sós (sajtos, paradicsomszósszal) kürtős kalács az üdvözlő falat nála. (lásd fent)
Mexikóba is AirFrance/KLM-mel utaztam!
Hamarosan jönnek a további gasztrokalandok, még a mexikói élmények feldoglozása is folyik, de mindjárt indulás Karintiába, aztán Berlin, Dénia, nincs megállás. Élőben Instán és Facebookon kövess!