Tökéletes karalábé, homár és dugisör a konyhán -  A nordic újabb bástyáját mutatom
2017. február 11. írta: világevő

Tökéletes karalábé, homár és dugisör a konyhán - A nordic újabb bástyáját mutatom

Már nagyon régóta kerülgetem a koppenhágai AOC-ét, valahogy mindig máshova jutok el, de azúttal sikerült alaposan belekóstolnom. Megmutatom.
2017-01-17.jpg

Kezdjük a végén, a dugisörrel. Persze gondolom nem titkos sör volt ez, de azért mégiscsak meglepett, amikor a sommelier elhívott egy kis konyhatúrára a már szinte teljesen kiürült étteremben, aztán előkapott az egyik hűtőből pár üveg sört, és gyorsan ki is nyitotta. Nem vagyok nagy sörös, főleg nem egy komoly vacsora után, amihez a borkíséretet is végigittam, de a helyzet éppen eléggé megtisztelő volt ahhoz, hogy eszembe se jusson visszautasítani, na meg úgy tűnik, hogy Dániában egy jó hideg sör a személyzet jutalma egy fárasztó nap végén.

img_9333.JPG

És akkor már mutatom a konyhatúrát is egyből, így néz ki egy 2 Michelin-csillagos nordic étterem - félig nyitott - konyhája, benne igen előkelő pozícióban egy Oremus dobozzal! (Az egyik desszerthez egy 5 puttonyos, 2007-es Oremus Tokaji Aszút szolgáltak fel borpárosításként)

Na és akkor nézzük a menüt!

Kiválóan megadja az alaphangot ez a csupazöld kis amuse bouche: "brokkolivelő", azaz a brokkoli meglepően üde és ízes szára, egyéb zöld snackekkel.

Egy textúrajáték, 3-féle ropogós labdácska különböző ízekkel:

img_9245.JPG

Szénában sült zeller ikrával és barnavaj-emulzióval:

img_9249.JPG

Még mindig a kezdőfalatkák: blini és tatárbifsztek, hozzá savanyított hagymavirág, zsázsacsíra, tormakrém, céklapor. Kézzel kell érte megdolgozni, megéri!

BBQ lepényhal hagymával és kakukkfűvel
Vicces vizuális utalás egy BBQ-oldalara, ízben és illatban is erőteljes, kiválóan kiegyensúlyozott fogás ez is.

img_9259.JPG

Karalábé, alma, tárkonyolaj, dán osztriga
Na és ez már a menü eleje, egy felejthetetlen karalábé, fantasztikusan üdítő, friss, ropogós, egyszerűségében is lenyűgöző, az almakockákkal együtt tökéletes párosítás az izgalmas ízű dán osztrigához.

Szent Jakab kagyló fermentált spárgával
A hajszálvékony szeletekből összeálló étel lenyűgöző, az egyik legnagyobb kedvenc az egész menüsorból. Hozzá egy kis sós fánkocska, frissen sütve és kapros-tejfölös mártás.

img_9271.JPG

Kenyér és vaj
Nordic étterem nincs tökéletes kenyér nélkül.

Zittauer hagyma kaviárral és bodzával
És alatta karamellizált, vajas hagymapürés, beurre blanc, a kaviár pedig bolgár oszetra. Csodálatos umamibomba, amihez nagyon jól passzol kontrasztosan a savanykás bodzaíz.

img_9278.JPG

A fenti kép csak a végeredmény, de alaposan megadják a módját tálaláskor, és meg is érdemli ez a fogás is:

Homárolló Mirabelle-szilvával és tengerparti fűszernövényekkel

img_9282.JPG

Homárfarok korallszósszal (citromos homárszósz)

Grillezett körte szarvasgombával és spenóttal

img_9293-001.JPG

Mallard kacsamell céklával és velős szósszal

Petrezselyem és homoktövis

img_9304-001.JPG

Égetett csicsóka gesztenyével és földi mogyoróval
Brutálisan finom desszert, a képen már a felső, vékony ropogós hártya beszakítva, hogy alatta előtűnjön az enyhén édes krémes fagyi. Kesernyés és édes ízek, szuper.

Északi "vanília"
Egészben elfogyasztható

img_9310-001.JPG

És a végére a petit four, karamellizált kenyér, fenyőrügy, és egy bükmakkos falat:

Összességében az egész menü arról árulkodik, hogy a séfnek, Søren Selinnek egy pillanatra sem okoz gondot határozott, saját stílust felmutató, végig izgalmas, egy pillanatra sem elfáradó nordic menüt készítenie. Kiváló alapanyagokból dolgozik, van, amikor inkább az egyszerűségre helyezi a hangsúlyt, van, amikor valami komplexebb ízhatást választ, de a lényeg, hogy  a vendég végig biztos ezekben érzi magát és töretlen optimizmussal várja az újabb és újabb falatokat, amik nem is okoznak csalódást. A kifejezetten laza és jófej felszolgálókkal viccelődtem az első fogásoknál, hogy melyikből kérek akkor még 3-4 adagot, és – mint utólag kiderült – teljesen jogosan figyelmeztettek, hogy várjam csak ki a végét, mert a helyzet csak fokozódni fog, érdemes inkább tartalékolni az étvágyból a következő tételekre is. Kiváló étterem!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr5812239130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása