Miután sajnos végleg(?) bezárt a kedvenc bécsi ebédelőhelyem, kénytelen voltam tegnap újat keresni. És fantasztikusat találtam!
Kár, hogy nem a budapesti francia nagykövet ilyen jó, a bécsiek is nehezen fogadják be a francia konyhát, ahogy ez Budapesten is mindig problémás, előbb lesz sikeres 100 olasz, kínai, hamburgeres, japán és vietnami, mint egy francia, de azért teljesen feladni nem kellene. A Situ próbálkozott elég ügyesen, aminek aztán egyéb okokból sajnos vége lett, de az áttörés - talán örökre - várat magára. Na az osztrák fővárosban is valamiért ugyanazokkal a fenntartásokkal kell szembenéznie egy francia étteremnek, ezért is becsülendő, hogy a diplomatanegyedben ilyennel próbálkoznak. És milyen jól teszik. Az meg csak a hab a mille-feuille-ön, hogy mindezt ottani viszonylatban egészen kiemelkedően jó ár-érték arányban teszik (kivételesen írok árat is: 53 euro az 5 fogásos kóstolómenü (tarisznyarákkal, kacsamájjal, stb.), 19(!!!!) euro a 3 fogásos, komoly ebédmenü, mint a lenti is).
Rövidke étlap, hétköznap egy féle ebédajánlat róla, esténként akár hosszabb kóstoló menü is. Évszaknak megfelelő osztrák és francia alapanyagok, a témához fantasztikusan passzoló belső, egészen zseniális például a cementpadló (helyenként parketta is van), a lámpák és a söntés:
Az ebédmenü pedig szintén csupa telitalálatból áll, a klasszikus franciánál kicsit könnyebb, de semmi kompromisszumot nem vállaló, kiváló alapanyagokból készült remek tételek.
A menübe még a pár szelet baguette, vaj és egy amuse bouche is belefér, ezúttal egy kagyló polentával, szuper:
Fürjhússal és borjúbrízzel töltött raviolo pasztinákkal:
Borjúentrecote krumplipürével (de milyennel!), kelbimbóval, újkáposztával. A köretből még egy kis tartalék is van. Ja és persze egy zseniális jus (pecsenyelé) is tartozik hozzá:
És a méltó befejezés, egy mille-feuille, almával, mascarponéval és vaníliafagyival:
Utólag kiderült, hogy nem teljesen véletlen a kellemes meglepetés, a séf, Nicolas Scandella a 3 Michelin-csillagos nagy kedvencemnél, Anne-Sophie Pic-nél is dolgozott. És a hely most nyitott nyár végén, szóval még van esély csak úgy beesni foglalás nélkül egy hétköznapi ebédre, de nem lennék meglepve, ha hamarosan már dübörögne.
Az étterem weboldala és Facebook-oldala.
Még több Ausztria a Világevőn. Kövesd a gasztrokalandjaimat élőben az Instagramon!