A vicc folytatása szerencsére az, hogy itt meg is állapodnak, és aztán nagyon egyéni, különleges és főleg laza és mégis magas színvonalú ételeket főznek a megújult Babelben.
Disclaimer: Ez nem egy étteremkritika, eleve nem is szoktam olyat írni, de ez meg ráadásul egy szűk körű kis bemutató volt, ahol a két új séf ételeibe bele lehetett kóstolni. Mondjuk azt ebből is elég jól meg lehet állapítani, hogy mire képes a két séf, milyen az ízlésük, mit képviselnek, mihez értenek.
A Babel viszonylag sok változáson ment már keresztül az elmúlt évek során, a legnagyobb változás talán a költözéssel kombinált hosszú zárvatartásuk volt. Most viszont - egy újabb, pár hónapos szünet után - nagyon úgy néz ki, és remélem így is lesz, hogy egy erős fejezetet kezdenek el!
Külföldről hozták haza a két séfet, akik erős mezőnyben edződtek, ha csak Alain Passard nevét és a 3 Michelin-csillagos L'Arpége-t említem, akkor már elég nyilvánvaló, hogy komoly tapasztalatot gyűjtöttek össze a kalandozásaik során. De nem csak az európai gasztronómiai elit világa, hanem Erdély ízei is megjelennek, ráadásul nem csak 'Isti', azaz Veres István beszédmódjában (ő a székely), hanem a felhasznált alapanyagokban és ételekben is. Langer Gáborral közösen ők viszik mostantól a Babel konyháját, péntektől érhető el a menüjük a nagyközönség számára, és az - eddig látottak alapján - nagyon hasznos és érdekes színfolttal gazdagodik Budapest gasztronómiai élete általuk.
Igyekszem majd a teljes menüt is kóstolni.
A csapat vezetői (balról):
Hlatky-Schlichter Hubert, Veres István, Langer Gábor
(Mobilos képek, sorry.)
Vajak: sült hagymás, natúr, fenyőrügyes
Csirkemájparfé
Benne: Pedro Ximenez, citrmolé, bors, alma
Mellette: füstölt almapüré, sült almahéjchips, sörös keksz, salottachips, harangvirág
Citrusos uborkasorbet
Bazsalikom, koriander, menta
Tanyasi csirke (egy csirke élete a baromfiudvarban a tányéron)
Buggyantott tojás, kukoricakrém, szénavaj, a kukoricakrémben használt kukorica héja kiszárítva és kisütve, grillezett kukorica, körömvirág, széna.
Békás-szoros
Rozmaringos répagél, zelleres(!) fehércsokimousse, joghurtfagyi, fenyős meringue és erőteljes fenyőillat!
Néma Júlia egyedileg számukra készített, csipkelenyomatos tányérkollekciója:
Az már az eddigi 3(+1) fogás alapján is kijelenthető, hogy egyéni látásmóddal, határozott küldetéssel és magas szintű profizmussal láttak munkához, nagyon sok sikert kívánok nekik, nagyon kellett egy ilyen hely Budapestre!