TOP10 gasztrováros a világban
2016. március 01. írta: világevő

TOP10 gasztrováros a világban

Egyre több helyen lehet jókat enni, de azért vannak kiemelkedően fantasztikus helyek, ahova akár kifejezetten csak enni is érdemes elmenni! Itt a 10 legjobb a világból!

 

Lima

IMG_0340.JPG

A világ legjobb éttermei közül több is található itt, a Central és az Astrid y Gastón is szenzációs (bár még nem írtam meg a beszámolóimat róluk), de az igazi különlegességét az adja, hogy az egyszerű népi konyha és a street food is nagyon jó és különleges. (És nagyon kellene már egy perui büfé/étterem Budapestre végre...)
Peru a Világevőn.

Lyon

IMG_1859.JPG

Nem csak a Bocuse d'Or miatt a világ egyik gasztronómiai fővárosa, hanem a rengeteg csúcs- és kisétterem miatt is. Ízes, gazdag, gyakran belsőségeket és tengeri alapanyagokat is használó francia konyha - és egy nagyon hangulatos város.
Lyon a Világevőn.

San Sebastian

IMG_0133.JPG

A baszkok legjobb evővárosa, ahol simán napokig el lehet kalandozni a helyi pintxóbárokban is (a tapas baszk neve), anélkül, hogy megunnánk a dolgot, de itt található az ország legjobb éttermei közül is jó pár, vagy legalábbis rövid autóúttal elérhetők. És - nem mellesleg -  a városközponttól 3 perc séta a tengerparti szabadstrand, elég ütős kombináció.
Baszkföld a Világevőn.

Tokió

sam_8053.JPG

Az egyes szűmú evőváros a világon, aki járt már itt, állandóan csak vissza akar térni. Hihetetlen perfekcionizmus a csúcséttermektől a büfékig, a legdrágább luxustól a legolcsóbbig. És idén még eredeti formájában látogatható a legendás Tsukiji halpiac!
Tokió a Világevőn

Párizs

IMG_0741-001.JPG

A francia főváros semmit se veszített a fényéből, továbbra is tele van bámulatos luxuéttermekkel, amik nem félnek kreatívak lenni, de közben van egy feltörekvő és megfizethető bisztronómiai vonulat is, ami nem kevésbé izgalmas. És azért egyéb látnivalóból is akad...
Párizs a Világevőn.

Koppenhága

img_1149.JPG

10 éve még senki se indult a dán fővárosba evés céljából, mostanra az egyik legvonzóbb úti cél. És nem csak a Noma miatt, hanem rengeteg méltó követő is akad, főleg persze a nem véletlenül világhírű új északi konyha miatt!
Koppenhága a Világevőn

London

IMG_5965.JPG

A brit konyha nagyon ügyesen magába olvasztotta a gyarmati világ legjobbjait is, így szó nincs arról, hogy csak angol ételeket lehetne kapni, világszínvonalú indiai és más ázsiai konyhák is bőven vannak, na meg egy szenzációs evőpiac.
London a Világevőn.

Hanoi

IMG_6764.JPG

Vietnam se maradhat ki, ahol nem csak a világ legjobb levesét készítik mesterfokon, hanem olyan utcai kajakultúra van, hogy hetekig el lehet lenni éttermek nélkül, kizárólag a kifőzdékben és büfékben fantasztikusakat kóstolgatva.
Hanoi a Világevőn.

New York

img_9435.JPG

Nem első sorban a csúcséttermei, sokkal inkább az egyszerűbb street food kínálat miatt és persze az evőpiacok miatt izgalmas gasztro-úticél, ahol mindent meg lehet találni, ami csak létezik a Földön.
New York a Világevőn

Budapest

IMG_6885.JPG

És szerencsére a magyar főváros is rettentően fejlődik, vannak vadhajtások bőven, de kellő körültekintéssel és informálódással nagyon szuper helyeket lehet találni street foodban, elegáns étteremben és megfizethető fine diningban is!
Budapest a Világevőn.

Itt látszanak egyébként a blogbejegyzések a világtérképen. Az egyes logókra kattintgatva lehet megnézni, hogy mi van ott, persze nagyítható, tologatható a térkép elég jól.

Itt a link, hátha az jobban működik.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr97060631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

layena 2016.03.01. 13:39:21

Baiersbronn, legalább féltucat Michelin csillag és egy zseniális Steakhouse a városka közepén...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.03.01. 14:01:43

Nekem Brüsszel is tetszik, jók a kisvendéglők és sok a Michelin-csillagos étterem is.

Ildiko Espinas 2016.03.01. 23:01:02

Nekem a saját konyhám tetszik.

Vincenzo6 2016.03.02. 00:30:14

Mindenhova. Illetve Párizsban már voltam elégszer, Koppenhága meg dögunalmasnak tűnik. Ha csak a kaja számít és meg is tudnám fizetni, akkor bárhová, szép sorjában. :)

tóninéni 2016.03.02. 07:32:53

@Ildiko Cserhati: Na, oda elmegyek! Ma 2-re kéne egy asztal.

Attilajukkaja 2016.03.02. 09:13:15

Picit szubjektiv a lista masodik fele. Na jo! Inkabb ugy mondom, hogy szubjektivebb, mint az elso. De ha nekem kellene osszeallitanom egy ilyen listat, az enyem is az lenne. ;o)

Lordmotor 2016.03.02. 09:24:46

Hát azért legalább egy olasz város is belefért volna szerintem :)
Koppenhágából most jött haza egy ismerősöm. Első gasztronómiai élménye, hogy odament a reptéren a büféshez, hogy megkérdezze: valóban jól látja és jól számolja, hogy egy hamburger egy adag krumpli és egy két dekás kóla átszámolva 18000 forint? :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.03.02. 10:00:52

@layena: nagy ott a sűrűség, az igaz, és jók is a német csúcséttermek nagyon, de azért nekem nem fér be a TOP10-be.

@Ildiko Cserhati: arról nem tudok hitelesen nyilatkozni!

@Vincenzo6: pedig Koppenhága nagyon jó hangulatú város, jófej emberekkel!

@Attilajukkaja: :) az egész blog az! De azért persze ilyenkor is igyekszem általános érvényű listát összerakni, vállalom a felelősséget a szereplőkért! :)

@Lordmotor: én is nagyon szeretem az olasz egyszerű éttermeket, de nincs ennyire kimagasló város, mint a fentiek. Talán még Bologna férne be a 10-20-as helyekre.

Cormorant 2016.03.02. 10:35:24

@Lordmotor:
"Koppenhágából most jött haza egy ismerősöm. Első gasztronómiai élménye, hogy odament a reptéren a büféshez, hogy megkérdezze: valóban jól látja és jól számolja, hogy egy hamburger egy adag krumpli és egy két dekás kóla átszámolva 18000 forint? :)"

Voltam koppenhágában, egyetértek, a világ egyik legdrágább városa.
Ráadásul a reptéri árak is nagyon magasak.
DE!!!
Ezt a 18.000 Ft-os árat tisztán manipulatív, félelelemkeltő dolognak tartom. Rákerestem gyorsan a reptéri kajáldákra és itt van pl. az ír kocsma árlistája:
shop.cph.dk/globalassets/fase-2---shops/fb/olearys/olearys_t2landside.pdf

Az árak nyilván DKK-ban vannak megadva, jelenleg 1 DKK = 0.13 EUR.

Ezzel számolva én összevadásztam magamnak a legdrágább dupla hamburgert krumplival, plusz hagymakarikákkal, extra bacon-el, extra mártogatóssal, valamint 0,5 lit coca colát és mindez 307 DKK-ba, átváltva 39,91 EUR-ba kerülne.

Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy a barátod által közölt adag mennyisége és büfé szolgáltatása valamint az ír kocsma által nyújtott mennyiség és szolgáltatás között ég és föld a különbség és az ír kocsma még így is 2/3-ba kerül. Nem, nem olcsó, de a barátod szavából ezentúl minimum négyzet-, ha nem köbgyököt vonnék!

rerros 2016.03.02. 11:38:32

a Miburól várható bejegyzés?

bkkzol 2016.03.02. 12:37:27

az illusztraciok eleg kiabranditoak.

Attilajukkaja 2016.03.03. 11:14:03

@Lordmotor: @világevő:
Nekem is hianyzik egy kicsit Olaszorszag. Talan Barcelona (Katalonia) is. De valoszinuleg Moszkvaban vagy Szentpetervaron is istenieket lehet enni.
A kerdes, hogy milyen szempontok alapjan rangsorolsz a varosok kozott.
Vilagevo Andras nyilvan a diverzitast, a minoseget es a szemelyes megelegedeset vette figyelembe. Igy, csak igy kerulhetett fel a 10-es listajara Budapest.
Nem tudom, jart-e Melbourneben / Sydneyben vagy Santiago de Chileben, esetleg Fokvarosban. Ezeket a varosokat is megkostolnam, mert nagyon igereteseknek tunnek.

kifli 2017.03.27. 11:05:35

az utolsó kép hol készült a pörivel?
süti beállítások módosítása