Na jó, nyilván csak az egyik legjobb és az egyik legegyszerűbb, de főleg ilyenkor, rettentő jól tud esni, és pár percnyi vagdosáson és a kenyérpirításon túl nem igényel semmit.
Avokádós pirítós tahinivel és misóval, lila hagymával
Elkezdjük pirítani a kenyeret (ideális esetben egy jó kovászos, valódi kenyeret...), közben hosszában kettévágjuk az érett (vagy otthon megérlelt) avokádót (mérettől és étvágytól függően fejenként 1/2 vagy maximum 1 darab elég) persze a közepén levő nagy magot nem, szétcsavarjuk a két felet és szétnyitjuk. Krémnek is feldolgozható, kanállal kikaparva a húsa, de esztétikusabb, ha nem túl éles késsel felszeletüljük (hosszában vagy keresztben), lehetőleg a héját nem átvágva, és utána 'kifordítjuk', a kis szeletkéket vagy kegyezőszerűen szétnyitjuk, vagy csak simán elcsúsztatva fogjuk feltenni a kenyérre.
Összekeverünk egy teáslkanál misopasztát, tahinit és olívaolajat, ezzel kenjük meg enyhén a kenyeret, erre jön az avokádó, a tetejére lila hagyma, maldon só, frissen őrölt fekete bors.
Persze az általam megadottak helyett szinte bárhogy el lehet készíteni, olyan szabad műfaj, mint a rántotta, kiváló hozzá a paradicsom, a fokhagyma, a chilipehely, a fetasajt, a szárított paradicsom, fekete szezámmag, pirított fenyőmag, mandula, méz, citromlé, citromhéj, stbstb
Láttad már a legjobb gasztroajándék-ötleteket idénre? És lesz Világevő Vacsora is!