Nem kell megijedni a WHO tanulmányától, van bőven lehetőség olyan tápláló ételeket enni, amikből nem hiányzik a hús. Az egyik padlizsánból, a másik sütőtökből. (Akár egymás mellett is készülhetnek a sütőben...)
Van még hely a szuperizgalmas Világevő Libanoni Lakomára!
Miszós grillpadlizsán (Nasu dengaku)
Egészen új, különleges jelleget ad a padlizsánnak, pedig rettentő egyszerű, érdemes kipróbálni! A maradék miszót pedig nagyon jól el lehet használni levesek ízesítésére, vagy akár miszóleves készítésére, esetleg egy jó kis ramenhez... [Igazából dengaku miszót kellene használni], de más fajtával is kiváló, csak akkor hívjuk inkább nasu misoyakinak...]
Nasu misoyaki
Hozzávalók:
1 padlizsán
2 EK miszópaszta
2 TK olívaolaj
(Opcionális: 1 EK barnacukor, 2 EK mirin, 2 EK szaké és a táláshoz újhagyma, pirított szezámmag)
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (de akár serpenyőben is készülhet, az még gyorsabb is), félbevágjuk a padlizsánt, és bevagdossuk kockásra elég mélyen, de anélkül, hogy átvágnánk a héját. Megkenjük egy kis olívaolajjal (ha van szezámolaj, az még jobb) és mehet a sütőbe, arccal felfelé, amíg meg nem puhul, és meg nem pirul a teteje. Ezután megkenjük az olajjal (és az opcionális alapanyagokkal) összekevert miszóval és visszatesszük a üstőbe addig, amíg rá nem sül alaposan. Kész is van, akár forrón, vagy hidegen is fogyasztható, például pirított szezámmal megszórva, vékony csíkra vagdosott újahagymával.
A tévében ilyen lett a sütőtökös tészta: