Atsushi Tanakáról rengeteget fogunk még hallani a közeljövőben, ez a japán séf egészen különleges stílussal bír, sokakat fog inspirálni a gasztrokamuflázs nagymestere!
Mindössze másfél éve nyitotta önálló éttermét Párizsban, de máris sokakat lenyűgözött hihetetlen alkotásaival. Szokták úgy is emlegetni, hogy a japán séf, aki francia konyhát visz, de ez elég távol van az igazságtól, ahogy minden más bekategorizálási törekvés is kudarcot vall nála. Inspirálódott a például spanyolországi molekuláris irányzatokból is, de sokfelé tanult és dolgozott Európában, önélatrajzában munkatapasztaltként elég tekintélyes lista van: Pierre Gagnaire, Quique Dacosta, Pastorale, Geranium, Frantzén, Oaxen, Oud Sluis, de végül valami egészen egyedit alkotott. Japán származása ellenére nem hajlandó szójaszószt használni ételeihez, mert az túlságosan agresszív yzű és mindenen eluralkodik, ő viszont a szubtilis, könnyed ízeket szereti. Egészen sajátosak az elképzelései az ételek megjelenéséről is, nem akar túl látványos ételeket alkotni, helyette gyakran szinte teljesen monokróm ételeket készít, gyakran elrejtve első látásra az igazi látványosságokat. Egyik kreációjának erről az elrejtésről Camouflage is a neve, de többször is előkerül ez a technika, saját védjegyévé vált. Bár a vacsora során voltak nem teljesne hibátlan fogások is, mégis összességében hihetetlenül izgalmas volt a teljes ételsor, rengeteg játékkal, meglepetéssel, különleges textúrákkal és néhány nagyon maradandó alkotással. És folyamatos erőteljes intellektuális kihívással, itt nincs pihenés, ez nem comfort food, itt a vendég is végig dolgozik, ha élvezni akarja az étkezést. Mint egy kortárs komolyzenei koncerten, nem feltétlenül megnyugtató harmóniák fogadnak, de az élmény maradandó. Nagyon csodálkoznék, ha rövid időn belül ne futna be látványos karriert, beleértve Michelin-csillago(ka)t is...
A menüsor:
Szénchips
Póré, barna vaj
Paprika, bab
Tengeri sürgér, édes kömény, kalamansi (a por tengeri alga)
Így néz ki széttúrva:
Kagyló, gazpacho
Kacsamáj, hosszú bors, habcsók
Camouflage: Tengeri szajbling, borókabogyó, petrezselyem
Osztriga, borsók, sarkantyúkaRák, fehér spárga, rebarbara
Hekk, cukkíni, tengeri csiga
Marha, karalábé, rozmaring
Cseresznye, Hinoki, cimes bors (itt két dolog is magyarázatra szorul, a hinoki, ami japán hinoki ciprusfa kérgéből készül, a cimes bors pedig egy vietnami hegyi bors)
Sóska, petrezselyem, zöld eper (egészen különleges ízvilágú desszert, gyakorlatilag szinte semmi édes ízt nem tartlmaz, csak savanyút, mégis nagyon finom)
És egy ráadás desszert, ennek az összetevőire sajnos már nem emlékszem, de nagyon ízlett
És Párizsban sem csak drága hotelek vannak! (Affiliate-link)
Ez pedig egy friss filmecske, a séf főszereplésével, érdemes megnézni: