Gondolom a nyári fagyizások 95 százaléka bűntudattal párosul. Kipróbáltam, hogy mit tud a 'mindenmentesnek' aposztrofált Hideg Nyalat.
Először is pár fontos megjegyzés:
- a fagylaltok habos, krémes állagában elég komoly szerepe van a bennük levő cukornak és a habosításnak. Ezek hiányában szinte lehetetlen ugyanazt elérni, cserébe a tömörség azt is eredményezi, hogy megnő a töltőtömeg, azaz azonos méretű dobozban kevesebb a levegő, viszont sokkal több a fagyi.
- bár nyilván nem a név a legfontosabb szempont, de engem őszintén szólva sokáig távol tartott a termék megkóstolásától. Az ötlet maga vicces szerintem (a reformkor előttről származik), de nekem nem hozta meg a kedvem.
- mindegyik íz kókusztejet használ, ettől természetesen kap is némi kókuszízt. Ez néha jobban (vanília), néha kevésbé érvényesül (pl: csoki, kávé).
- nem vagyok rajongója a mindenmentes táplálkozásnak, ahogy ez a blogon ki is derül, de az egészséges dolgokat szeretem, ha stimmel az íz is. A kristálycukrot már jó ideje igyekszem kerülni, ahol csak lehet.
- én nem követek semmilyen diétát, nyilván egészen más értéket képvisel egy ilyen fagyi annak, aki mondjuk egészségügyi vagy egyéb megfontolásokból nagyon szűk kínálatból tud válogatni.
Na és akkor nézzük!
Majdnem a teljes szortimentet végigkóstoltam, mert nagyon érdekel a műfaj.
Összetevők: Egy bolti fagyiban elég komoly lista árulkodik arról, hogy a kenyérhez hasonlóan, itt is szeretnek a gyártók a 'vegyi tesókhoz' fordulni a könnyű és megbízható siker érdekében. Adalékanyagok, stabilizálók, savanyúságot szabályozó cuccok, szóval van ott sok minden, amit ki-ki mérlegeljen maga, hogy mennyire zavarja, én nem akarok E-pánikot kelteni. Ami viszont tuti, a Hideg Nyalatban sok dolog nincs, és ez jó hír, Idézet a weboldalukról (ahol az is részletesen kiderül, hogy mik azok, amiket viszont tartalmaznak):
"Miket nem tartmaznak jégkrémeink?
- Hozzáadott vizet! Csak annyi víz van bennük, ami a gyümölcsökben, illetve a kókusztejben.
- Porokat, tartósítószereket, adalékanyagokat.
- Finomított cukrot
- Emulgeátorokat, ezért nagyon minimális a jégkrémeink levegőtartalma, éppen csak annyi, amitől finom lesz a fagylalt.
-Szóját, állati eredetű tápanyagokat, glutént."
Állag: Alapvetően beigazolódott, hogy nem lehet azt a krémességet elérni, amit egy 'gyári' fagyinál megoldanak. Természetesen ezt sem a mélyhűtőből kivéve azonnal érdemes fogyasztani, hanem pár perccel később. Ez sokat segít az állagon, viszont az ideális állapot után hamarabb jön el az olvadás (nem mértem, csak érzés), mint egy 'rendes' fagyinál. Azaz érdemes gyorsan enni, vagy nem túl sokat egyszerre kivenni.
Íz: Voltak olyanok, amik kevésbé fogtak meg, olyan is viszont, amik nagyon! Alapvetően érződik fogyasztás közben a tiszta íz, hogy nincsenek ízfokozók, hanem természetesek az alapanyagok, nem dominál az édesség, hanem érvényesülnek a valódi ízek. Ahogy fent említettem is, minden kókuszos, ez esetenként lehet kicsit zavaró, de szerintem vállalható kompromisszum.
Cserébe viszont akár nagy mennyiség elfogyasztása után sincs émelygés, hiszen nem vittünk be se rengeteg cukrot, se zsírt, se mindenféle egyéb anyagot a szervezetbe.
Személyes kedvenceim a csokoládé, a fekete szeder, a ganodermás kávé és a trópusi. A vanília is nagyon finom, de ott zavar be a képbe a legjobban a kókusz (akit zavar), hiszen ott izgalmas lenne a tiszta vaníliaíz, de ez műfaji korlát.
Szóval nagyon ajánlom mindenkinek megkóstolásra, akinek számít, hogy mi van a fagyijában, elsőre lehet szokatlan, a túl erősre és édesre hangolt fagyiválaszték közepén, de aki megtanulja becsülni a tiszta ízeket, szeretni fogja!