Életem legjobb smarniját ettem egy különleges tiroli hüttében, közkívánatra megszereztem a receptjét is!
A kaiserschmarrn különlegességét ezúttal nem csak a hely adta meg, vagy a mellé kínált kétféle feltét, hanem tényleg nagyon profi volt: belül kellően könnyű és szinte habos, kívül viszont roppanós és tökéletesen ízű, nem túl édes. Így készítik a tiroli Angerer Almban:
Hozzávalók (egy főre)
125 ml tej
60g liszt
40g tojássárga
60g tojásfehérje
[ez nagyjából két közepes tojást jelent]
10g kristálycukor
20g mazsola
rum (ízlés szerint)
5g vaníliás cukor (vagy még inkább valódi vanília)
mazsola
Cukor a karamellizáláshoz
Porcukor tálaláshoz
Valamilyen lekvár (szilva, sárgabarack)
Elkészítés:
Egyenletes tésztává összedolgozom a lisztet, tojássárgáját, tejet és vaníliás cukrot (ebbe a részbe adagolható 1-2-3 evőkanál rum is). A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verek, majd óvatosan, hogy össze ne törjön, összekeverem a tésztával.
Egy teflonserpenyőben hevítek némi zsiradékot, 2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, a tetejét megszórom mazsolával (a rum itt is használható: ebbe áztatom a mazsolákat előtte). Közepes lángon sütöm, amikor megszilárdul, megfordítom. (fedőt is lehet használni) A megfordítás után 170 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt készre sütöm, majd egy tányérra teszem a tésztát.
A még forró serpenyőben kb 2 EK cukrot röviden karamellizálok, majd ebbe visszateszem a császármorzsát és mindkét oldalát karamellizálom.
Kanállal nagyobb falatanyi méretűre darabolom a tésztát, ízlésesen tálalom, majd meghintem porcukorral.
Mellé kínálhatok: áfonyát, almapürét, szilva- vagy sárgabaracklekvárt, vaníliafagyit.
Disclaimer: az utazás támogatója a #loveTirol #inAustria volt, a vélemény - mint mindig - a sajátom.
Itt látszik, hogy hol is csinálták, elég festői a környezet és különleges a hely is!
Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz és a hírlevelünkhöz, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a programokról! Instagramon pedig élő a közvetítés a gasztrokalandokról!