Mert van annál ezerszer izgalmasabb megoldás is, mint simán befalni a retket egy jó vajas kenyérrel.
Bár az se rossz, mármint a friss retek bármilyen hideg kajával, vagy főtt sonkával, de azért ez az egyszerű kis recept megsokszorozza az élvezeti értékét! És az elkészítés eszközigénye is minimális: egy darab botmixer vagy daráló bőven elég, az időigénye pedig 5-10 perc!
A legtöbb helyen eleve kidobják a retek levelét, így akár vásárláskor a piacon el is lehet kérni az eladótól.
Közben ráadásul csatlakozol ezzel egy nagyon menő nemzetközi mozgalomhoz, aminek az a célja, hogy minél kevesebb értékes nyersanyagot hajigáljunk a kukába, és nose-to-tail, leaf-to-root néven hódít, az egyik élharcosa pedig, a főleg sertéshúsban utazó, Michelin-csillagos brit séf, Fergus Henderson, akinek itt írtam bővebben a londoni étterméről. [magyarul lehetne 'levéltől a gyökérig' vagy 'fejétől a farkáig'.]
És akkor a recept:
Reteklevélpesztó
Hozzávalók:
2 csomag retek, (lehetőleg szép) levelekkel együtt
Egy marék dió és/vagy mandula (esetleg előpirítva)
2 gerezd fokhagyma
Pár evőkanál olívaolaj
Egy fél citrom héja lereszelve
Pár újhagyma zöldje (vagy salotta-, esetleg más hagyma)
5 dkg parmezán (esetleg grana padano, vagy más szárazabb, karakteres sajt)
Opcionálisan adható hozzá még:
sóska
spenót
fekete bors
rukkola
bazsalikom
vagy bármi más...
Ha elég erőteljes a botmixer, akkor a darabolással se kell sokat szórakozni, mehet minden be a keverőtálba, a végén pedig az olívával lehet az igényeknek megfelelően nedvesíteni. Ha nem elég karakteres a sajt, akkor kellhet bele só is, esetleg egy kis chili.
Pirított barna kenyéren a legjobb. [Pár napig garantáltan el is állna az olaj miatt, de úgyis elfogy azonnal...]
Ja és tésztán is kiválóan működik, azaz akár egy főétel is megoldható vele, a retek pedig mehet akkor a vajas kenyérre!
Jégcsapretekkel is tökéletes: