Kaptam egy felkérést a Macesz Huszártól bistrótól, hogy csináljunk közösen egy Világevő-Macesz Gastro Tourt az új eseménysorozatuk jegyében. Így aztán Perutól Vietnamig becsempésztem a kedvenceimet a maceszos klasszikusok közé, ilyen lett.
Volt egyébként még egy sajtótájékoztató is a vacsora előtti délután, ott is kicsit okoskodtam, na meg meséltem az egyes fogásokkal kapcsolatos élményeimről, ez estére csak fokozódott, de akkor már Tasnádi Ákos, séf is kicsit bekapcsolódott, hogy az általa beillesztett pár tételről meséljen, amik a Macesz emblematikus fogásai közé tartoznak. A nemzetközi fogásokat egyébként viszonylag szabadon értelmeztük, azaz a helyhez és séfjéhez is passzintottuk, hogy egy koherens menüsor álljon össze a látszólagos földrajzi és ízbeli káosz ellenére is, de hát épp ez volt az izgalmas kihívás az egészben.
Ez volt a menü:
Amuse bouche: rántott pacal és tojás
(Köszöntőfalat lyoni Bocuse vásárcsarnok rántott pacalját felidézve. Ahogy látom, a vásárcsarnokról még nem is írtam, Lyonról annál többet)
Ceviche tengeri süllővel, édesburgonyával és persze friss korianderrel
(Peruban így készítik)
Macesz shot
Húsleves maceszgombóccal, helyi specialitás kóstolóadagban
Citromfüves marhaoldalas töltött kínai kellel
Egy vietnami kedvencem császárból - érthető okokból - marhára hangolva, így néz ki az utcai verzió angoldogozatba csomagolva
Libacomb káposztás tésztával és tormás céklával
Szintén helyi emblematikus fogás, kicsit előkelőbben tálalva
Francia csokoládétorta Chartreuse-ös joghurthabbal
A kedvenc francia digestive-em jelent meg halványan a habban (erről nincs kép sajnos)
Ha jól tudom, legközelebb Gianni fog valami egészen különleges irányból közelíteni az olasz gasztronómia fel (tényleg nagyon izgalmas, alaposan kifaggattam vacsora közben, ha már mellette ültem, csak nem tudom, hogy szabad-e már beszámolni róla), aztán következik majd Fűszeres Eszter is, aki feltehetően egy zsidó-zsidó fúziós vacsorát hoz össze Ákossal :) Itt lehet még tájékozódni a következő állomásokról az étterem weboldalán, vagy a Facebook-oldalán. [Ha véletlenül a későbbi vacsorákon is jelen lenne a Barolo borok baráti köre, akkor semmiképp se üljetek oda hozzájuk, veszélyesen jó borokat kóstoltattak velem is végig!]