Nem állítom, hogy nem volt meglepetés a negyedik csillag. Az volt. És nem azért, mert Pesti István, séf étterme nem érdemli meg, ő már a régi Babelben is bizonyította a hatalmas tehetségét. De mit is jelent ez a csillag?
[Összeállítottam korábban egy listát arról, hogy mit NEM jelent a csillag, érdemes elolvasni!]
Több nagyon fontos dolgot is jelent a negyedik budapesti csillag. Menjünk ezeken végig, a végére tartogatom a legfontosabbat!
- A csillag mellett van egy új Bib Gourmand is. A LaciKonyhának, ha olvasnák rendesen a blogomat a Michelin inspektorok, már 4 éve is meg kellett volna adni a kiváló ár-érték arányt jelző Bib Gourmand-t, idén megkapta. Bár a turisták kicsit meg fognak lepődni a környéktől, de Mogyorósi Gábor ételeiben garantáltan nem fognak csalódni, óriási megbízhatósággal készíti a nagy gasztronómiai élményt jelentő ételsorokat, este is elérhető, délben pedig kifejezetten fantasztikus áron. (A 2011-es nyitás óta nagyon szeretem, ott van a helye Budapest legjobb ebédjei között, és újra és újra kellemes meglepetést okoz.) És csak egy étterem őrizte meg a Bib Gourmand minősítését az eddigiek közül, a szintén nem kiemelten turistaövezetben, hanem sokkal inkább hazai törzsközönséggel operáló Déryné Bisztró.
- A Tanti egy fantasztikus étterem! Óriási gratuláció jár Pesti Istvánnak és csapatának, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora eredményt értek el. És ezzel kapcsolatban nincs helye semmiféle fanyalgásnak szerintem, hiszen ezzel ráadásul nem csak ők, hanem az egész város, egész Magyarország jól jár! Azok is, akik most nem kaptak csillagot, pedig nagyon szerettek volna.
- Szerintem üzletileg sikeres lenne egyébként egy inverz kiadvány is, a 'The Main Cities of Europe - Miért nem kaptak csillagot?' című könyvet sokkal többen vennék, mint az eredeti, abból mindenkit csak annyi izgat, hogy ott van-e a virágra hasonlító piktogram egy-egy étterem neve mellett.
- Pesti a legskandinávabb magyar séf. [Na most (otthoni idő szerint délután 3-kor) olvasom örömmel az Indexen: "Pesti István, a Tanti séfje úgy nyilatkozott nekünk, hogy a jövőben a letisztult, skandináv gasztronómia irányába szeretne jobban elmenni."] A főszerkesztő, Rebecca Burr, akivel korábban csináltam hosszú interjút, alaposan kikérdezve a csillagról és a kiadványról, inspektorokról, így érvelt: 'Editor Rebecca Burr praised its “great cooking and simple artistry. This is a stylish modern restaurant and the kitchen delivers ‘clean’, fresh flavours and shows a real understanding of ingredients”.
- Nem minden új csillagot jelent be elsőként a Világevő! :) Keralában egy fantasztikus teaültetvényen barangoltam éppen, amikor szét kellett volna kürtölni a jó hírt, mea culpa, de nem bántam meg! (Mindjárt jönnek a képek, amik segítenek megérteni, hogy miért nem.) Bár fantasztikus érzés elsőként megírni, és elsőként értesíteni a séfeket, éttermeseket (még mindig Sárközi Ákos vicces értetlenkedése a legnagyobb kedvencem ebben a témában), de kiderült, hogy a csillag így is érvényes, ha nem én 'adom át'. :)
- A Michelin bevonult (kivonult) a belvárosból a lakónegyedekbe Budapesten. Se a Laci, se a Tanti nem turistakönyéken van, szenvendnek is ettől, hiszen pusztán magyar közönséggel nehéz fennmaradni. Remélhetőleg egyre több bátor turista lesz, aki kitaxizik (békávézik, sétál) a 13. került kevésbé fényes részére vagy az Apor Vilmos térre!
- És a legfontosabb a végére: a Tanti sikere mellett megőrizte csillagját az eddig három csillagosunk! Hatalmas gratuláció és köszönet jár érte, hiszen ez nem csak az ő sikerült, hanem Budapesté és az országé is. Nagyon fontos megerősítés ez az idelátogató turisták és inspektorok számára egyaránt, érdemes itt körülnézni a helyi gasztronómiában, és főleg érdemes csillagokat osztogatni, hiszen várhatóan megőrzik a színvonalukat a díjazott éttermek, ami nagyon fontos szempont a Michelin kalauz kiadója számára is. A régióban volt már elvesztett csillag, nagyon fontos az állandóság és megbízhatóság mutatása. Azaz az is fontos, hogy ezek a helyek üzletileg fenntarthatók legyenek, és ne menjenek tönkre, ez a mi, az étteremlátogatók felelőssége is. [Sajnos Bib Gourmand éttermünk kényszerült már a roló lehúzására, itt van a tulajjal készített exkluzív interjúm az okokról.]
Szóval a lényeg, hogy lehet ünnepelni, és - lehetőség szerint - nem csak írásban gratulálni, hanem személyesen is felkeresni a sikereket helyszínét, megérdemlik!
Még a nyitás után nem sokkal jártam a Tantiban, és valóban fantasztikus volt! Sajnos a rendes képeimet innen nem érem el, de itt vannak instagrammról a mobilos fotók.
Halleves lazacwontonnal
Bárány, kuszkusz, lecsó!
Túrós pali! De milyen!!!
A most 34. kiadást megélpő Main Cities of Europe-ba egyébként nem csak új csillagok kerültek idén, hanem két város is: Aarhus (Dánia) és Malmö (Svédország), fejenként 3-3 csillaggal!
Ha még nem olvastad a két részes 'Népszerű tévedések a Michelin-csillagról' bejegyzésemet, akkor legfőbb ideje! Minden csillagos vitához elengedhetetlen infók vannak benne! :)
Hamarosan egy nagyon látványos tudósítás következik a Munnar környéki teaültetvényekről, folytatódik a fantasztikus keralai túra.