Ezt a posztot frissítem ma folyamatosan, képekkel, infókkal, videókkal, persze első sorban magyar szemszögből, azaz minden olyannal, amit se a hivatalos videócsatornában, se máshol nem találsz.
A magyar menetrend röviden: 8:30 beköltözés a box-ba, 9:30 keződik a főzés, 14:30 haléltel (tányéron), 15:05 húsétel (dísztálon), 17:30-tól eredményhirdetés, legjobb poszterdíj átvétele, dobogó megmászása, pezsgőpukkantgatás, ilyesmik...
Ezt még itthon, edzésen csináltam.
[csütörtök reggel] Indulok a Bajnokok Reggelijére, ahol sajnos egyedüli magyar leszek a dobogósok ünneplésén Paul Bocuse éttermében, remélem egyszer velem tart majd a magyar csapat is. Meghívottként :)
MAGYARORSZÁG 13.! Gratulálok a fiúknak, fantasztikusan dolgoztak! Jövőre megmutatjuk, hogy milyen európai döntőt tudunk szervezni!
Itt a hivatalos (és szép) végeredmény:
[16:55] És felért a két versenyző exkluzív interjúja is, Molnár Gábor és Pohner Ádám a verseny után, csak itt, csak most, csak Önöknek!
"Álomszerűen lepörgött az egész, (...) végiglebegtük az egészet" (Molnár Gábor), "Nagyon keményen kellett küzdeni, de sikerült" (Pohner Ádám).
[16:37] Felért az első videó, Vomberg "Felszántottuk a pályát" Frigyes, coach nyilatkozata közvetlenül a verseny után!
[16:06] Belógtam a backstage-be, és elcsíptem a csapatot, hamarosan töltöm fel a videóinterjúkat! Csak itt, a Világevőn!
[15:10] Így kezdődött a gyöngytyúk-gömböc elkészítése:
[15:04] Megsérült Vincent, a sapkát is felpróbáló műsorvezető ujja, remélhetőleg látta Frici képét arról, hogy mi is a teendő ilyenkor! Ez:
[14:50] 15 perc múlva kell tálalni a húsételt, dísztálon, itt aztán komoly szerepet kap a szimbolika, de hát ez egy ilyen verseny. A magyar megoldás egyébként szerintem nagyon ötletes és izgalmas, megjelennek rajta sokféleképpen hazai sajátosságok, de azért nemzetközi szinten is értelmezhető marad, és közben még nagyon finom is. A két évvel ezelőtti Rubik-kocka után most egy kevésbé ismert magyar találmány a központi elem, a gömböc. Részletes infó róla itt van a wikipédián, de a lényeg kb annyi, hogy ez egy olyan test, aminek összesen két egyensúlyi helyzete van, ebből az egyik stabil, a másik instabil azaz könnyű belőle kibillenteni. Az is vicces benne, hogy van gasztronómiai vonatkozása is, ugyanis a nevét részben a kis gömböc nevű népmesei ételnek köszönheti, ami ugyan nem gyöngytyúk, hanem töltött disznógyomor. Egy gömböcöt formáz a hús is, a különböző fűszerezésű gyöngytyúk-alkatrészek nagyon jó elegyet alkotnak, ez egy fészekbe kerül, körülötte 'tojások' találhatók, sült csirkés majonézzel töltve. Magyar kajaként ismét a gulyás jelenik meg, de egészen eltávolított formában, valójában egy consommé, erőleves, amiben savanyított zöldségek, szférikus tejföl is helyet kap. Torma és feketegyökér is van még a tálon. A sárgarépa is trükkös, kívülről tényleg az, de belül valójában - ha jól emlékszem - birs- és sütőtökpüré. Ja és a kavics, az egy krumpli, olívatapenáddal töltve, kívülről hamuval borítva.
[14:35] Tálalták a magyar halat! Túrógombóc nélkül!
[14:15] A magyar versenyételekről kicsit bővebben: ahogy jött kommentben, én is jót röhögtem rajta, de nem Haribo van a pisztrángon, hanem egy 'spagetti', azaz egy zselészerű csík (nem, nem is fogkrém), kétféle íz a két szín: a fekete tintás, a fehér pedig tormás. Maga a pisztráng meg van töltve, a kötelezően előírt (kisorsolt) édeskömény kap helyet benne más - julienne-re, azaz gyufaszálszerű csíkokra vágott fűszeres zöldség mellett, és scampi. Van még többféle marinált zöldség (=savanyúság) is mellette, kaviár, sütőtök, más zöldségek. És egy túrógombóc, ami nekem nem annyira passzolt a témához, és az egyik kóstoláson az állaga sem igazán tetszett, túl kemény volt, de persze ezen javíthattak azóta. És azért indokolja a szerepeltetését, hogy elvileg komoly súlyt kap idén már tényleg az értékelésénél az, hogy mennyire jelennek meg a nemzeti sajátosságok, specialitások a tányéron. Mindjárt a húsételről is írok.
[13:58] Sajnos ilyenkor már nem lehet a versenyzők közelébe kerülni, Frici pedig nem az a típus, akivel lehetne közben dumálni, így új infó nem nagyon van, csak annyi, hogy nyomják a fiúk nagy lendülettel, láthatóan a tervek szerint haladnak a dolgok, nem látok az arcukon semmi riadalmat vagy kétségbeesést.
[12:35] Vége a titkolózásnak, nagyjából így kell kinéznie Molnár Gáborék ételeinek, ha minden jól megy! Ezeket még az edzésen lőttem, csak akkor nem volt szabad közzétenni, most viszont már hiába kémkednének a többiek :)
[Itt van egyébként az edzésbeszámoló]
Először a halétel:
És a hús:
[12:20] Alaposan visszavágott a műsorvezető a sapkás trollkodásomért: felrobbantotta a Hungry-Hungary humorbombát! Szégyellje magát...
[12:15] Kezdenek erőre kapni a magyar szurkolók, a hagyományokat megőrizve, Csapody Balázs vezérszurkolóval! Lesz ez még durvább is!
[12:05] Vissza a komolysághoz: így készül a gömböc-alakú gyöngytyúk, és még a híres-hírhedt pirospaprika is szerephez jut benne!
[11:52] És itt a videó is a trollkodásról:
[11:48] És a képek a sikeres műsorvezetőtrollkodásról! Kértem egy szurkolói sapkát Csapodyéktól a lelátóról, és felkínáltam a műsorvezetőnek, hátha felveszi. És felvette, miközben nem volt túl boldog, 'the most ridiculous hat'-nek nevezte, tulajdonképpen jogosan :)
[11:40] Újabb képek a főzésből, így készül a gömböc-gyöngytyúk! Lesz róla videó is! És valaki fejtse meg, hogy mit jegyzetelt rólunk a spanyol zsűritag!
[11:34] Sikerült a trollkodás a műsorvezetővel! Mindjárt képek és videó!
[10:32] Áttekintés a teljes mezőnyről, benne egy kis szakvélemény Széll Tamásról, akinél senki se tudja jobban, hogy milyen is ott izzadni a boxban!
[10:25] A magyar szurkoló későn kelő típus. Vagy dugóba keveredett? Ezek még a nyugis, délelőtti órák, aztán délutánra bevadul itt minden, akkor meghallgatjuk, hogy mit tudnak hangerőben a magyar szurkolók!
[10:20] Na mi lesz azzal a japán articsókával, Ádám?
[10:16] Így pörögnek a fiúk!
[10:10] Javában zajlik a főzés, pár kép, aztán jön pár videó is erről, minden oké, koncentrálnak, pörögnek, magabiztosak!
[9:26] Gábor még adott egy gyors interjú a kezdés előtt! Pillanatokon belül kezdik a főzést a fiúk, addig itt egy videó a beköltöző show-ról, kifejezetten jó hangulatban foglalták el a boxot, de nem is poénkodják azért túl, koncentráltak, profik!
[8:56] Abszolút a humoruknál vannak a fiúk, mindjárt felér a 'beköltöző show'-ról a videóm, addig is pár fotó a box elfoglalásáról (1 órával a főzés megkezdése előtt), Vomberg Frigyes pedig bemutatja az óvkötszer helyes használatát!
[8:02] Gábor segítője, Pohner Ádám már hajnalban résen – és humoránál – volt, jó jel: (felfigyelt arra, hogy a FB-posztnál helyszínként a Bocuse d'Or 2013-at tageltem be, mivel nem létezik idei):
[7:53] Csapody Balázsék pedig - okulva a két évvel ezelőtti tapasztalatokból - lefoglalták trükkösen már most a helyeket a szurkolóinknak az arénában!
[7:42] Ezzel a videóval hergeli Molnár Gábor a saját csapatát (és önmagát) ma hajnalban:
A világ nagy séfjeinek vacsoráján kaptam el Hamvas Zoltánt, a magyra Bocuse d'Or Akadémia elnökét, aki zsűritagként vett részt a vacsorán. Miután végigkóstolta az első nap húsételeit, elmodtaa véleményét azokról és persze nem engedtem el esélylatolgatás nélkül őt sem, ahogy korábban Széll Tamást sem.
És elkaptam a világ egyik legnagyobb séfjét is egy villáminterjúra, arról kérdeztem Grant Achatzet, hogy mit szól az idei ételekhez, ahhoz, hogy egyszerűsödtek a tányérok, változott sok szabály is:
Jönnek sorban az újabb infók reggeltől!