Persze nem csak télen fantasztikus - és meghökkentő - hanem bármikor, de ilyenkor ráadásul kifejezetten olcsó is a citrom, szóval végképp érdemes kipróbálni.
A recept alapja Melissa Clarktól származik (NYTimes)
Elsőre talán meglepően hangzik,de megkóstolva elég meglepő az eredmény, hasonlóan a másik kedvencemhez, az Amalfi-partvidéken, Mamma Agata főzőiskolájában tanult citromos csirkéhez. Akár kis mennyiségben is elkészíthető gyorsan, szóval egy próbát megér, maximum csinálsz belőle limonádét, ha nem ízlik... (És ha már citrom, ez a citromos süti is brutálisan jó, szintén Mamma Agatától!)
Chilis - karamellizált citromos spagetti
Hozzávalók:
4 citrom
500g spagetti
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor zellerlevél (nem kötelező)
3 evőkanál vaj
parmezán
olívaolaj
só, bors
1 csipet cukor
Például Meyer-citrommal is kiváló:
Elkészítés:
2 citrom héját lereszelem, a másik kettő blansírozom a következő módon: levágom a citrom alját és tetejét, felnégyelem hosszában, majd a negyedekről levágom a citrom középső részét, így kinyitva a gerezdeket, ezáltal pillanatok alatt kimagozhatók (lásd kép lent!) Keresztbe felvágom a negyedek pár milliméter vastag háromszögekre, majd lobogó sós, forró vízben 1-2 percig főzöm. Kiszedem a darabkákat, lecsepegtetem, nagyjából szárazra törlöm, hogy egyenletesebben karamellizálódjanak.
A forró vízben az ajánlott időnél 1-2 perccel rövidebb ideig főzöm a tésztát. A főzővízből 1 decit megőrzök későbbre.
Közben egy nagy serpenyőben magas hőmérsékleten felhevítek 1 evőkanál olívaolajat. Beledobálom a citromdarabokat, megszórom egy-egy csipet sóval és cukorral, 3-5 perc alatt karamellizálom, amíg megbarnulnak legalább a héjuknál. Majd egy tányérra teszem őket.
A serpenyőben (kitisztítás nélkül!) felolvasztom a vajat, adok hozzá olívaolajat közepes lángon. Chilipelyhet/darált chilit szórok bele és a két másik citrom lereszelt héját. 1-2 perc után hozzáöntöm a maradék tésztafőzővizet, kézi habverővel igyekszem emulziót képezni, a lényeg az, hogy összeálljon az olaj és a víz (a majonéz is ezen az elven működik, de itt nem olyan kritikus, hogy szilárd legyen).
Hozzáadom a tésztát, legalább az egyik (lereszelt héjú) citrom levét, sózom, borsozom, 1-2 perc alatt alaposan összeforgatom, majd megy bele a karamellizált citrom, reszelt parmezán és a felaprított zöld fűszerek.
Tálaláskor még megszórom parmezánnal és egy kevés durva szemű sóval, sópehellyel, spriccelek rá olívaolajat.
Ez pedig két másik citromos recept: