Nem szoktam ilyen negédes stílusban írni, mint a cím, de ezúttal sem hatásvadászatról van szó, hanem tényekről. Hosszas keresgélés és próbálkozás után végre megvan a tökéletes karobsüti, tegnap éjjel megsütöttem, ma reggelre itt a napsütés az elmúlt napok eléggé kifogásolható időjárása után.
Szóval ez az a süti, amihez még a helyi környezet sem kell, bár az is sokat ad hozzá, de elhozza magának a napsütést. Algarve-ban (e: álgárv) ettem, egy elég brutális halas ebéd után, egy tengeri ételekre specializálódott kisétteremben, ahol sikerült alaposan teleenni magam, annyira jók voltak az ételek, de a végén még érkezett egy kis ízelítő a desszertjeikből, csak hogy könnyebb legyen a választás. Kicsit sem vagyok édesszájú, de már korábban benéztem a desszertes hűtőbe és egyértelmű volt a választásom: a karobsüti. De erről mindjárt, előbb mutatom a Marisqueira Rui halétterem egyéb kínálatát, ezek után került sor a sütikre...
Ez meg a kisváros, Silves, mert azért evés előtt és után nyilván érdemes kicsit körülnézni is.
És akkor következzen a süti. A szentjánoskenyérfa nálunk sem ismeretlen, simán el lehet rágcsálni szárítva, akár a magjait, akár a termés többi részét is. Angol neve alapján a karob is elterjedt, és bioboltokban, de egy csomó átlagos közértben is van esély beszerezni karoblisztet, ami a termést jelenti, őrölt formában. [Itt lehet például kapni, sokan kérdezték.] Általában a kakaóhoz szokás hasonlítani, valóban, akár forró ital is készíthető belőle. Mindenféle egészségügyi előnye is van a fogyasztásának, de engem ezúttal is az élvezeti érték győzött meg, érdekesebb, árnyaltabb íze van, mint a kakaópornak, talán úgy tudnám leírni, hogy kávés jegyek is vannak az ízében. Meg kell kóstolni, el fog fogyni. [Eszter befőznél van több infő és szép fotók is róla.]
Így nézet ki a süti a helyszínen:
Keresgéltem a receptet a nagy portugál kajatúrám óta, sütöttem sokféle verziót, finomak is voltak, de az igazi csak most lett meg: Algarve-i (portugál) karobsütiAlaphoz:
25g karobliszt
75g liszt (én zablisztet használtam, de nyilván jó simával is)
60g porcukor
50g vaj
1 csipet só
1 tojás
A töltelékhez:
180g barnacukor
50g karobliszt
35g (jó) kakaópor
75g őrölt mandula
4 tojás sárgája
1 citrom lereszelt héja
2 evőkanál vaj (olvasztva)
1 kávéskanál vanília (lehetőleg valódi)
1 csipet fahéj
2dl hideg víz
1 csipet só
Kakaópor a tálaláshoz
Az alap elkészítése:
Kézzel összedolgozom az összes hozzávalót. Egy 18-20 centis sütiforma alján elosztom, majd előmelegített (180C) sütőben 10-15 percig sütöm (nem érdemes kiszárítani nagyon). Félreteszem.
A töltelék:
A tojássárgákat a cukorral és a vízzel 2-3 percig verem. Hozzáadom a többi hozzávalót és egyenletesre keverem.
Egyenletesen elosztom a félretett alap tetején, a sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Fogpiszkálóval lehet ellenőrizni közben, a cél az, hogy szilárd, de nedves maradjon a töltelék, nem szabad kiszárítani. Hagyom kihűlni, kakaóporral megszórva tálalom, esetleg egy gombóc vaníliafagyi nem okozhat problémát.
Ki fogom majd próbálni durvábbra hagyott mandulával is, és dióval is.
További portugál kalandjaim itt.
Disclaimer: A portugál kajatúrát az Aptece szervezte, az ő pályázatukat nyerteseként vettem rajta részt. A vélemény - mint mindig - a sajátom.