Tegnap a Lehel piacon is láttam vargányát, de az én adagom ezúttal Debrecenből érkezett (Mautner Zsófi közvetítésével Pataky Pétertől), szerintem ezzel a gombával csak valami nagyon egyszerűt szabad csinálni, hogy érvényesüljön az íze.
Nem recept ez, inkább csak egy kis inspiráció:
Vékony szeletekre vágva bepakoltam a serpenyőbe, hogy elpárologjon belőle egy adag nedvesség, aztán adtam mellé egy kis zsiradékot, felaprított hagymát, fokhagymát, só és bors, ennyi (de például egy kis fehérbort is lehetne bele tenni nyugodtan, és/vagy valamilyen fűszernövényt). Közben egy másik edényben csináltam egy adag polentát (rizottóhoz is szuper, vagy akár pizzára, pirítósra is), még Savigno mellett vettem egy kézi malomban, amiről írok is majd külön, mert extra jó hely, azt megfőztem, só, bors, kis szarvasgomba a biztonság kedvéért és a végén vaj és parmezán bele. A végeredmény hangulatában kicsit talán őszies, viszont hihetetlenül finom.
Kiegészítés, mert úgy látom, hogy komoly gondok adódtak ebből: ezt az ételt is különböző mennyiségekben lehet elkészíteni. Ugyanez a megoldás működik 4, 5, 6, ... 20 vargánya esetén is, nagyobb mennyiségnél már nem lesz elég egy serpenyő. Minél inkább férfi valaki, annál többet eszik.