[Az első rész a pintxókról itt]
Baszkföld gasztronómiailag egyértelműen a világ legfontosabb regiói közé tartozik, jelentőségében ott van Japán, Franciaország, Peru között a világ élvonalában. Nem véletlen, hogy itt még egy falusi - kis túlzással - grillbüfé is képes Michelin-csillagos színvonalra, az Etxebarri menüje lenyűgözően egyszerű, miközben nagyon durva gasztroélmény.
A környék is nagyon szép, Atxondo településnek még másfélezer lakosa sincs, tényleg teljesen minimál kis falu, viszont a közvetlen közlében hatalmas hegy magasodik, innen is kapta a nevét, ami kábé annyit jelent, hogy sziklamelléki.
Ahogy a falu, az étterem neve sincs túlbonyolítva, Asador Etxebarri (ejtsd: ászádor ecsebári) annyit tesz: új grillház. És tényleg az, bár új csak 1990-ben volt, de az egész menü a különleges grillezésre épül. A séf, Victor Arguinzoniz saját fejlesztésű, fatüzelésű grilljére, ahol az egyes grillrácsok magasság fokozatmentesen állítható, így a legváltozatosabb alapanyagok elkészítésére is alkalmas. A fából kora reggeltől készítik a szenet két 600 fok feletti kemencében, onnan kerül a grillre.
És a grillen készöl szinte minden, és nyilván a grillbüfé egy kicsit túlzás volt, hiszen azokban elég ritkán van egyrészt tasting menü és nagyon komoly borlap, másrészt ennyire kifinomult és változatos kínálat. Lehet az étlapról is válogatni, de sokkal izgalmasabb természetesen itt is a kóstolómenü, már a kis ízelítők is lehengerlően jók egytől-egyig, nagyjából egyszerre érkezik az asztalra: csirkés krokett, makkal táplált sertésből chorizo, sós szardella paradicsomos pirítóson, bivalymozzarella, egy kis gombás ropogtatnivaló és a csúcs: kecskevaj fekete sóval:
Utána előételek, egy kis adag percebes (erről a bizarrnak tűnő élőlényről írtam részletesebben is itt), amit osztriga helyett kértünk, majd palamos-i királyrák (gambas), bébi poli tintával, vargánya padlizsánnal, borotvahal és fehér tonhal, éppencsak körbesütve, belül szinte nyersen, amit nagyon kevés helyen tudnak rendesen elkészíteni, minden káprázatos, enyhén füstös íz, egyszerű, markáns, szerethető.
És ez még mind semmi a hely legfontosabb ételéhez, a chuletához (ejtsd: csuleta) képest! A marhasteak minden csodálatos tulajdonságát egyesíti, hihetetlenül szaftos, ízes, kívülről erősen kérgesített, belül szinte teljesen nyers, hatalmas hússzelet, minden egyes falat óriási élmény!
Tényleg egészen elképesztő a hús, de még nagyobb meglepetés, hogy még a desszertekben is tudják tartani a szintet, tovább folytatódik az egyszerű, de mégis fantasztikus ételek sora: tejfagyi céklalével (a cékla érezhetően füstös, feltehetően grillezték előtte) és egy piskótaszelet kétféle áfonyával, nyers és éppen csak főtt, mindkettő zseniális, ahogy nagyon jó a mignardise is, a kávéhoz felszolgált aprósütemény és a fehércsoki bonbon málnatöltelékkel:
Aki Baszkföldön jár, semmiképp se hagyja ki, életre szóló élmény!
Asador Etxebarri (weboldala), Bilbaóhoz van a legközelebb, Donostia/San Sebastiantól kb. 1 óra autóval.
[További baszkföldi gasztrokalandok itt, a híres pintxókról rengeteg fotó és bevezetés itt.] És jönnek még baszk kalandok bőségesen, például sikerült interjút készítenem az új baszk konyha alapítójával, a 3 Michelin-csillagos legendával, Juan Mari Arzakkal, és még végigettem pár másik nagyon komoly menüt is.
Ha élőben is követnéd a gasztrokalandjaimat, instagramon megteheted!