Tegnap az óceánparton Cascais-ban, Portugáliában ebédeltem egy remek halétteremben, az előétel egy olyan fogás volt, ami talán a legbizarrabb alapanyag a világon, útitársam szimplán csak felháborító élőlénynek nevezte. Pedig a dínoszauruszos külső ellenére nagyon finom ételről van szó, aminek a gyűjtése is embert próbáló feladat, sokak számára a megkóstolása is.
Percebes a helyi neve, angolul goose barnacle-ként szokás emlegetni, amit fordíthatnánk akár lúdkagylónak is, de magyarul mégis inkább a kacsakagyló terjedt el, már amennyire egyáltalán bármi is elterjedt ezzel kapcsolatban, ugyanis olyan kevés helyen fogyasztják a világban és olyan bizarr a megjelenése, hogy elég sokan nem is tudnak róla, ez derült ki abból is, amilyen reakciók születtek a facebookon, amikor feltettem egy képet.
Fogyasztása általában előételként történik, egészben tálalják, ahogy a képeken is látszik, elég komoly, a homárral vetekedő árban van. A dínós stlíusú részt lehet nyélnek használni, azzal lehet egy kis csavaró mozdulattal kihúzni a "bőréből" a hosszúkás, pénisszerű testet és leharapni a "nyélről". Fantasztikusan finom, általában az óceán vagy a tenger íze hasonlatot szokták használni, nem könnyű leírni, hiszen van egy finom tengeres íze, de ehhez hozzájön még az izmos, ruganyos textúra és persze nyilván a különleges külső is belejátszik abba, hogy szélsőséges érzelemeket vált ki mindenkiből: vagy retteg tőle vagy nagyon szereti.
A TAP segítségével jutottam el Portugáliába, köszönöm.