Mit teszel a magyar gasztronómia fejlődéséért?
2014. február 10. írta: világevő

Mit teszel a magyar gasztronómia fejlődéséért?

Pár napja feltettem a Facebookra ezt a kérdést, érdekes és fontos válaszok születtek. És te?

gasztroforradalom.jpg

Sok szó esik a gasztroforradalomról már évek óta, de nagy kérdés, hogy tekinthetjük-e forradalomnak az elkezdődött pozitív folyamatokat, érint-e annyi vendéglátóhelyet, hogy értelme legyen forradalomról beszélni, vagy inkább csak egy kis, szűk réteg mozgalma. Egyelőre. És ha forradalom, akkor biztosítjuk-e az eszközöket a forradalom sikerre viteléhez, vagy csak büszkén szemléljük a partvonalról, hogy forronganak a forradalmárok, aztán pár év múlva sajnálkozva mesélünk róla, hogy sajnos elbukott a forradalom, pedig milyen szép, megrészegítő idők voltak azok...

Mivel lehet támogatni a gasztroforradalmat? Te teszel valamit a gasztronómiáért? Mit?

Várom kommentben, akár a konkrét ötletet, akár a megoldás kulcsát. Fogom még tovább fűzni a témát, ehhez van szükségem a véleményetekre.

A Facebookon született "megfejtésekből:

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr455807405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fraddi 2014.02.10. 12:44:43

Én azzal támogatom, hogy fogyasztom a termékeit. Ennek apropóján meg magamat is kéne.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.02.10. 12:57:32

Én is próbálom a blogommal a jó éttermek felé terelni az embereket. Nálam az a jó étterem definíciója, hogy ott jobbat tudok enni, mint otthon és a kiszolgálás is olyan, hogy szívesen megyek máskor is. Az persze alap, hogy piacról vagy ismerős kistermelőtől vásárolunk, nem ipari alapanyagot használunk, stb.

háténimmár 2014.02.10. 13:08:42

Nőként rosszul vagyok kódolva, nem szeretem az éttermeket, pedig a gasztronómia a (z egyik) mániám.
Zavar, hogy idegenek vannak, zavar, hogy ha valami ízlik, nem szedhetek még egy adagot.

Cserében rengeteget főzök-sütök, minden alternatív dolgot kipróbálok. Nagyon vigyázok az alapanyagok kiválasztásra és ha nem muszáj, nem főzöm kétszer ugyanazt.
És hogy tágabb értelemben hogy támogatom? Nem magamra főzök, hanem sokszor sok barátra, ismerősre. És terjesztem az igét, vannak is már lelkes követőim :)

Ja, és van egy 5 éves fiam, aki imádja a konyhát, a főzést és a legkülönlegesebb ízeket. Egyedül a cukkínit utálja :)

forestshadow 2014.02.10. 13:35:17

Étterembe kb. kéthavonta megyünk baráti társasággal, és igyekszünk mindig új helyet kipróbálni. Azt tapasztaltuk, hogy egyre jobb a választék, mind az ételkínálat, mind pedig a design terén. (Legalábbis Budapesten.)
Magamon pedig azt vettem észre, hogy igényesebb és bátrabb vagyok a konyhában, és ez nemcsak azt jelenti, hogy változatosabb a menü, hanem hogy az alapanyagokért is képes vagyok messzire menni, illetve mostanában sokat improvizálok, mert nem mindig találok kész receptet arra, amit kigondolok.

ekat 2014.02.10. 14:00:12

Igyekszem kipróbálni a jó* éttermeket, illetve ezerrel diszkriminálom a rosszakat**, és mindkét ügyben hirdetem az igét. :) Eljárok gasztronómiai eseményekre, és vásárolok a megszeretett magyar termékekből ill. elmegyek a kipróbált és jónak bizonyult vendéglátóipari egységekbe. OTP Klubtagként is szinte mindig a gasztrohálózat éttermeiben felhasználható kupont kérem.

És nekem ettől jó vagy rossz egy étterem:
*minőségi alapanyagokat használó, kísérletező, igényes beltérrel (és lehetőleg honlappal), valamint jó séffel rendelkező, ámde azért nem feszengős-hangulatú étterem
**malomkeréknyi adag csuszpájzban úszó rongyosrafőtt zöldséget és zsiradékban úszó felmelegített készterméket felszolgáló hagyományos magyar vendéglátóipari egység tetszikezős & túlsúlyos pincérekkel :)

kovácspéterke 2014.02.10. 14:59:44

Kajálunk ilyen helyeken, ami jó, azt továbbadjuk, ami rossz persze azt is. Otthon elég jókat főzünk, mármint tényleg.

sztem kellene vmi szakmai charta vagy vmi hasonló, amiben benne vannak az alapok, h minek kell megfelelnie egy jó étteremnek. nem egy csúcsnak, de egy jónak, kezdve a kaja minőségétől addig, h a budi tiszta legyen. és lehetne az éttermeknek jeletkezni rá, letesztelnék őket a hozzáértők, és ki lehetne tenni a honlapra, az étteremre, h megbízható, jó étterem. lenne neki egy gyűjtőoldal, onnan lehetne szemezgetni. ezt egyébként sztem felülről is lehetne támogatni.

mondjuk alapvetően a vendéglátóIPAR kifejezésből az ipart ki kellene irtani, mert marhára nem lehet iparszerűen vendéglátni. ami nagyon fontos lenne, h a szakácsokat, cukrászokat, sőt a pincéreket normálisan képezzék.
innen már csak egy ugrás a magyar élelmiszerkönyv rituális elégetése, és újraírása, de az sose lesz meg.

kovácspéterke 2014.02.10. 15:03:04

plusz a magyar konyhát érdemes lenne felfedezni, és köztudatba hozni, és ezalatt persze nem a rántotthús, petrezselymeskrumpli, gulyás kombót értem, hanem az olyan fogásokat, amiket régen készítettek, ma már nem, pedig könnyen befogadható lenne. pl káposztás rétes köretnek.

kovácspéterke 2014.02.10. 15:10:55

egyébként sztem az lenne a jó, ha nemcsak a "kiváltságosak" értesülhetnének ilyen dolgokról, illetve nemcsak ők ehetnének ilyeneket. illetve, h a gasztronómia ne valami lila ködös izé legyen, ami sztem sokaknak az, hanem legyen egy olyan része ami az ételről meg az evésről szól. kicsit olyan nekem ez, mint a borfogyasztás, h az aki csak inna, de finomat, nem biztos, h megmenekül a boros szakzsargontól, ami akkor a legjobb, ha egy önjelölt sommelier adja elő. Persze lehet, h ez is jobb mint a semmi.

de valszeg a legjobbat azzal tennénk, ha az iskolai menzán értelmes ennivalót kapnának a gyerekek, mert megtanulnák értékelni a finomat. nem véletlenül esik jól az embernek egy fasza kis húsos tészta, legalábbis nekem, de ugyanez igaz a folyós tejbegrízre is. valszeg, ha vmi normálisabbat kaptam volna, akkor az töltene el nosztalgiával.

2014.02.10. 15:41:07

Mint minden, ez is csak pénz kérdése, bár tudom most elmondjátok, hogy a pénzzel nem jár értelem se kultúra. A széles tömegek számára a vendéglátóIPAR (ahogy mrs jackman kiemelte) érhető el, mert olcsó és gyors. Pont olyan amilyennek lennie kell egy ipari kiszolgálásnak.A minőség persze hullámzik, attól függően, hogy a hely melyik ujját harapja a gyors és olcsó teljesüléséért.

Akinek meg volt lóvéja és érdekelte, az beült 1-1 nívósabb helyre. De kérdem, amikor 25rugó egy black angus kilója, azt ki fogja megvenni, ha az átlagfizu 100ezer...

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2014.02.10. 20:23:25

bemutatom a burgereseket, és hogy nem csak a gyorskaja, valamint a mikrós mirelit fullssztós bucis rettenet az, ami kapható ilyen név alatt

dhrbikes 2014.02.10. 20:29:51

Sajnos van egy jelentős árnyoldala a gasztroforradalomnak. Amióta kipróbáltam pár minőségi éttermet, azóta nem annyira ízlik a házi koszt és a házhozszállítós étel. Idei projekt, hogy főzni tanulunk (néhány éve saját háztartásunk van és mégis) és elfogadjuk, hogy kétszer annyit költünk ugyanarra a mennyiségű ennivalóra mint korábban.

protézisesh 2014.02.11. 12:56:02

ez nagy igazság itten: @Mrs. Jackman tollából:
"de valszeg a legjobbat azzal tennénk, ha az iskolai menzán értelmes ennivalót kapnának a gyerekek, mert megtanulnák értékelni a finomat."

Az összes többi ez UTÁN jöhet. A jó étel nem ott kezdődik, hogy fejenként 20ezret hagysz az étteremben, ahova 3havonta egyszer eljutsz. A jó étel ott kezdődik, hogy a VAJAS KENYÉR az kenyérre (és nem valami lufiszarra) kent vajat (és nem margarin, meg hasonlók) jelent. Aztán ha ez megvan, akkor léphetünk tovább. Mert vajas kenyeret gyakrabban tol az ember, mint angust, de amíg a "jó péksütemény" definíciójába belefér a fornetti és tsai, meg a 7 forintos teszkós zsömle, addig nincs értelme éttermi kultúráról beszélnünk.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.02.11. 13:00:08

@protézisesh: egyértelmű, hogy akkor van értelme gasztroforradalomról beszélni, ha az a gasztronómia minden rétegét érinti. a pékeket is:
vilagevo.blog.hu/2013/08/20/uj_kenyer_valodi_kenyer
Ízlésformálást viszont nem várhatunk csak kívülről, nem a menzától leszünk a 10 millió gourmand országa, ahhoz egyéni igény is kell.

protézisesh 2014.02.12. 16:05:37

@világevő: pedig a menzától változna. Ahogy 10 millió ember ÁTLAGízlésébe belesulykolták a paradicsomos káposztát, a margarint, a spray"tejszínhabot", a másnapra morzsára eső szar kenyeret, a vízízű parízert (ettél mostanában osztrák parizert?), a főzéstől elgörbülő virslit, stb., ugyanúgy a visszafordítás is csak a tömegeken keresztül mozoghat.

Van ma Mo-on egy nem elhanyagolható réteg, akik szívesen fizetnének pár százalékkal többet a JÓ zsemléért, parizerért, HA LENNE. Az, hogy Bp-en pár "kézműves"- meg "delikát"- boltban aranyáron akad valami, az engem, vidéki átlagfelhasználót nem vígasztal. MIért van az, hogy Burgenlandban a legkisebb falusi Spar-ban is 800 féle gusztusos szalámi-sajt-sonka van a pultban, és kérésre szendvicset csinálnak ropogós zsemlében? Náluk nem szárad be a 0,7mm-re szelt sonka, nálunk igen? Nálunk van 3 parizer, 2 gépsonkának csúfolt valami, aztán helo. Agybaj, de amíg a teszkóban, auchanban, sparban sem lehet tisztességes felvágottakat, péksüteményeket kapni, addig sírhatunk a degusztációs menüket értékelni tudó közönségért.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.02.12. 16:11:14

@protézisesh: de arra elég kevés esélyt látok, hogy egyszercsak az ország menzái és úgy általában a közétkeztetés elkezd jó minőségben szolgáltatni, főleg, ha az igazi versenyszféra se teszi tömegesen. na meg az előbbire nehezebb is népi kezdeményezéssel hatni, arra viszont lehet esély, hogy aki teheti, igyekezzen minőséget keresni. persze nem bánom, ha megreformálod a menzákat :)
a 'miért van az' pedig nem egyszerű, de sajnos benne van a kereslet (hiánya) is...

kovácspéterke 2014.02.12. 17:14:36

@világevő: sztem számítana nagyon sokat, mert ha hozzászoknának a gyerekek a jóhoz, azt igényelnék később. egyébként van most ilyen kezdeményezés, persze volt már bemutató meg minden lótúró, de hogy nem fog elterjedni, arra nagy összegben fogadnék.

sajna sztem nagyon kicsi az a réteg, aki hajlandó többet fizetni a minőségért. sajna az a jellemzőbb, hogy a három forinttal olcsóbb zsömlét és a 20 forinttal olcsóbb párizsit veszik le a polcról. mondjuk persze leginkább a gyártók és forgalmazók körmére kellene kopintani, h miért a legszarabb cuccokat árulják. nevetséges, h kuriózum, amiben nincs legalább öt olyan anyag, amiről az ember nem tudja mi az.
süti beállítások módosítása